Planuojant namuose įsirengti atvirą ar uždarą baseiną, pirmiausia reikėtų įvertinti kelis svarbius aspektus: turimą biudžetą, plotą, kurį galite skirti baseinui ir tai, kaip dažnai planuojate baseiną naudoti. Tam, kad vanduo būtų skaidrus, baseinu naudotis būtų saugu ir jis tarnautų kuo ilgiau, būtina pasirinkti atitinkamą baseino priežiūrą.

Pripučiamas baseinas – vasaros džiaugsmas vaikams

Vaikų vasaros maudynėms namo kieme ar atostogaujant prie vandens telkinio, tėvai dažniausiai renkasi mažuosius pradžiuginti pripučiamu baseinu. Jų kainos svyruoja nuo kiek daugiau nei 10 iki 90 eurų, priklausomai nuo dydžio ir patvarumo, o išpardavimo metu tokį baseiną įsigyti galima ir dar pigiau. Pripučiamų baseinų priežiūra nesudėtinga. Užteks reguliariai pakeisti vandenį, o jį išleidus su šepečiu ir valymo priemonėmis kruopščiai nušveisti baseino kraštus.

Ekspertai pataria mažamečiams vaikams skirtą baseiną rinktis ne gilesnį nei 30–38 cm, vyresniems ir plaukti mokantiems vaikams galima rinktis iki 78 cm gylio. Nemokantiems plaukti rekomenduojama naudoti pripučiamas plaukimo rankoves, liemenes ar ratus. Visais atvejais negalima palikti vaikų baseine be priežiūros.

Kai maudynėmis nori mėgautis visa šeima

Jei baseino teikiamais malonumais norite mėgautis drauge su visa šeima ar draugų kompanija, rekomenduojama rinktis didesnį, patvaresnį baseiną, pavyzdžiui, pastatomą karkasinį lauko baseiną, sūkurinę vonią ar investuoti į ilgaamžiškiausią – įkasamą baseiną – namo kieme ar viduje. Tačiau tokius baseinus būtina prižiūrėti – valyti filtrais ir chloru, taip pat rūpintis reguliariu dugno ir išorės valymu.

Didesnį baseiną geriausia įrengti saulėtoje vietoje, atokiau nuo medžių ir krūmų – taip išvengsite papildomos priežiūros dėl krentančių lapų, šakų ar purvo.

Karkasiniai lauko baseinai gali būti puikus pasirinkimas ieškantiems gana lengvai prižiūrimo baseino, kuriuo galėtų džiaugtis visa šeima, ir nenorintiems išleisti daugiau nei poros ar kelių šimtų eurų. Priklausomai nuo baseinui skirto ploto, galite rinktis stačiakampį arba apvalų karkasinį baseiną. Tokių baseinų kainos prasideda nuo 100 eurų ir gali siekti 500 ar daugiau.

Norintiems kitokio tipo vandens malonumų, galima rinktis hidromasažinį baseiną (sūkurinę vonią), kuris, kaip ir karkasinis baseinas, yra tvirtas, gali būti antžeminis arba įkastas į žemę. Tokio tipo baseinas puikiai tiks SPA mylėtojams, siekiantiems atpalaiduoti įsitempusius raumenis ir pasimėgauti ramybe. Visgi šio tipo baseinai yra brangiausi, gali kainuoti apie 800 eurų ar daugiau.

Didesniam baseinui reikalinga priežiūra

Vandens terpė yra palanki veistis įvairioms gyvybės formoms: bakterijoms, dumbliams ir pan. Todėl baseino, jeigu jis nėra pripučiamas, priežiūrai reikės filtrų, filtravimo siurblių, skimerių, chloro ir kitų valymo priemonių. Ekspertai pataria patį baseiną kasdien išvalyti nuo dumblių, reguliariai keisti vandenį, nenaudojamą baseiną uždengti, o žiemą vandenį išleisti. Optimaliausia baseino vandens pH yra tarp 7,0 ir 7,4. Taip užtikrinsite tinkamą higieną ir vandens kokybę.

Jei prileidę pilną baseiną vandens, juo planuojate naudotis ilgiau nei kelios maudynės, patariama naudotis kasetiniu arba smėlio filtru, padėsiančiu išvengti stovinčio vandens rūgimo ir pašalinsiančiu visas matomas priemaišas.

Baseino dezinfekcijai naudojamas chloras. Ekspertai chloravimą rekomenduoja atlikti vakare po paskutinio maudymosi ir nesinaudoti baseinu, kol nebus pasiektas reikiamas laisvojo liekamojo chloro kiekis. Optimalus laisvojo liekamojo chloro kiekis vandenyje: 0,6–1,0. Ilgalaikei dezinfekcijai pasiekti rekomenduojama naudoti priemones priklausomai nuo vandens kiekio kas 7–10 dienų.

Sureguliuoti vandens pH padės specialios granulės arba tabletės. Siekiant padidinti smėlio filtro veiksmingumą, į skimerį rekomenduojama įpilti skysto flokulianto. Dumbliams naikinti ir apsaugoti nuo jų augimo ekspertai rekomenduoja naudoti algicidą.

Jeigu norite naudotis baseinu ne tik vasarą

Norint naudotis baseinu visais metų laikais, ekspertai pataria pasirūpinti papildomomis priemonėmis ir specialiais įrenginiais, padėsiančiais nustatyti ir reguliuoti vandens temperatūrą. Vandens termometras padės nustatyti, ar vanduo komfortiškas maudytis. Optimali vandens temperatūra baseine – nuo 22°C iki 28°C. Sūkurinėse voniose temperatūra siekia apie 32°C .

Pasiekti tinkamą temperatūrą žiemą galima naudojant nerūdijančio plieno šilumokaičius, elektrinius šildytuvus, vasarą gali užtekti šilumos siurblio arba saulės energijos su šildymo kolektoriais. Naudojantis baseinu uždaroje patalpoje, reikės vėdinimo ir sausinimo sistemos.

Baseino apšvietimas gali pasitarnauti ne tik kaip akį traukianti estetinė detalė. Tinkamai parinktas apšvietimas suteikia ir saugumo, ypač naudojantis baseinu vėlyvu metu. Galima įrengti išorinį apšvietimą, taip pat pritaikyti povandeninius žibintus. Pastarieji montuojami baseino sienelėse arba grindyse. Renkantis baseino apšvietimą, būtina atkreipti dėmesį į tai, kad įranga būtų specialiai pritaikyta naudoti vandenyje.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją