Kaune gyvenanti menininkė Danguolė namuose sukasi it vijurkas – be kasdienių ruošos darbų, čia ji ir tapo, velia iš vilnos, rašo knygą, kuria poeziją, o kartais dar ir prisimena kirpėjos amatą. Žinoma, tame pačiame kambaryje ji ir ilsisi, ir priima svečius, nes kitas namų plotas atitenka sūnui bei broliui. Įdomu tai, kad visos šios veiklos telpa į vos 20 kvadratinių metrų kambarį, kuris, pasak šeimininkės, yra lyg mažas butas, kuriame gyvenimas verda 24 val. per parą.

Užsiimant tiek skirtingų veiklų viename kambaryje, čia pritrūksta patogumo ir tvarkos. Kūrybiniams pomėgiams reikalingas specialus apšvietimas ir vieta priemonėms laikyti, be to, reikia erdvės ir kasdieniams daiktams sutalpinti.

Moters kambario atnaujinimo ėmėsi interjero dizainerių komanda. Jos siekė, kad gyvenimas nedideliame kambaryje taptų jaukesnis, patogesnis ir gražesnis, o kiekvienas daiktas rastų savo vietą.

Protingas erdvės suplanavimas ir daiktų organizavimas – būtinybė


Specialisčių teigimu, kai turime mažą erdvę, svarbu tikslingai išnaudoti kiekvieną jos centimetrą. Kaip antai, dažnai pamirštama išnaudoti sienų aukštį, pavyzdžiui, tuščią erdvę virš durų. „Čia galima įrengti sienines lentynas, kurios idealiai tiks vijokliniams augalams ar gražioms dėžėms su daiktais laikyti“, – pataria IKEA interjero dizainerės Toma Laucienė ir Kristina Sutkienė.

Kitas, ne ką rečiau pasitaikantis pavyzdys, kurio erdvė dažnu atveju pamirštama – tarp spintų ir spintelių likę tarpai. „Juose galima paslėpti lyginimo lentą ar pakabinti papildomų sulankstomųjų kėdžių, kurias svečiams atėjus bus patogu ištraukti”, – papildo specialistės. Tačiau šie triukai – dar ne viskas.

Butas prieš atnaujinimą

Tiek drabužiams ir batams, tiek menininkės kūrybos priemonėms laikyti, interjero dizainerės parinko dvi aukštas modulines spintas su integruotu apšvietimu. Nors iš išorės jos atrodo vienodai, viduje buvo sumodeliuotos skirtingai, pritaikant prie konkrečios paskirties. Vienoje spintoje moteris galės laikyti hobiams skirtas priemones, tad joje – lentynos ir stalčiai. Į kitą keliaus drabužiai. Spintos sumodeliuotos aukštos, kad viršutinėse spintelėse galima būtų tvarkingai laikyti rečiau naudojamus daiktus.

Tačiau tikslingai apgalvotas daiktų organizavimas svarbus ir spintų viduje. Smulkiems daiktams laikyti lentynose ir stalčiuose interjero dizainerės rekomenduoja naudoti dėžutes. Jos padeda talpiau ir tvarkingiau laikyti daiktus, lengviau juos rasti ir išimti nesujaukiant.

Pomėgių zonoje – universali darbo vieta

Kambaryje gyvenančios moters mėgstamų veiklų sąrašas – išties ilgas, tad joms įgyvendinti reikalinga patogi darbo vieta.

„Čia gyvena labai meniškas žmogus, tad erdvę norėjosi padaryti šviesesnę, tvarkingesnę, patogesnę. Atsispirti padėjo tai, kad namų šeimininkė prasitarė svajojusi apie daugiafunkcinį stalą-knygą. Nedidelis, bet dailus stalas yra labai praktiškas – jį galima išskleisti, tad jis pasitarnaus ir svečiams priimti.

Butas prieš atnaujinimą

Šalia darbo vietos atsirado ergonomiška, reguliuojamo aukščio darbo kėdė, tinkamas apšvietimas, o ant sienos – perforuotoji lenta, kurioje patogu laikyti darbui reikalingas smulkmenas: vilną, žirkles. Taip ne tik sutaupėme vietos, bet ir sudėjome visas priemones, pasiekiamas ranka“, – sako T. Laucienė ir K. Sutkienė.

Vis tik, pas namų šeimininkę artimieji užsuka ne tik pasisvečiuoti, bet ir apsikirpti, nes ji – buvusi kirpėja. Tokiu atveju, kambaryje būtinas ir veidrodis su apšvietimu.

„Pasirinkome tokį, kuris pravers ne tik kerpant, bet ir yra itin estetiškas. Didelis apvalus veidrodis suteikia erdvei lengvumo ir sušvelnina tiesas, griežtas linijas, be to, vizualiai padidina kambarį. O kad būtų patogu laikyti kirpėjos amatui reikalingas priemones, šalia pritaikėme vėžimėlį su ratukais – esant reikalui, jį galima nustumti ten, kur Danguolei labiausiai jo reikės“, – sako interjero dizainerės.

Butas po atnaujinimo

Poilsiui – patogi lova ir jaukus apšvietimas

Dėl apribotos vietos, iki šiol moteris miegojo ant sofos. Tačiau geras poilsis – būtinas, todėl interjero specialistės senąją sofą pakeitė į kušetę su patogiam miegui skirtais čiužiniais. Nakčiai kušetę galima išskleisti ir paversti ją dvigule lova, o dienos metu ji atstos sofą.

Kita svarbi dalis – apšvietimas. „Kartais net nepagalvojame, kiek skirtingai išdėliotas apšvietimas gali turėti įtakos ne tik kasdienei veiklai, bet ir jaukumui“, – sako interjero dizainerės. Be pagrindinio lubinio apšvietimo, jos pritaikė sprendimų skaitymui, darbui, kirpimui. Tradicinio stiliaus užuolaidos, natūralios medžiagos ir spalvos bei augalai taip pat papuošė kambarį, suteikė jaukumo.

Butas po atnaujinimo
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją