Neužtenka tik pasistatyti tvorą

„GRIFS AG“ Apsaugos departamento vadovas Žydrūnas Bukauskas žiniasklaidai siųstame pranešime dėsto, kad itin retas atvejis, kad lietuviai nepasirinktų statyti tvoros, bet vien tik ji nuo ilgapirščių neapsaugos – kartais gyventojai net elementariai palieka neužrakintus vartelius.

„Individualių namų ir kotedžų kvartalai vis dar plečiasi, deja, kartu su tuo vagystės iš namų ir jų kiemų nesiliauja. Ypač šiltuoju laiku, kai lauke neretai paliekami dviračiai, paspirtukai, kepsninės ir kitas turtas. Dažniausiai tuos namus ar kvartalus juosia tvoros, bet nepamirškime, kad tvora visiškai neapsaugos nuo galimos vagystės. Taip, ji apriboja patekimą į privačią teritoriją, bet ne mažiau svarbūs patikimi tvoros vartų ar vartelių užraktai ir, svarbiausia, naudojimasis jais, nes iki šiol susiduriame su atvejais, kai gyventojai nerakina tvoros vartelių nakčiai ar išvykdami į darbą. Neretai taip nutinka ir tiesiog dėl skubėjimo. Yra tekę matyti vaizdo kameromis užfiksuotų vaizdų, kuomet vagys, tarsi svečiai, tiesiog įeina pro tvoros vartelius, juos už savęs uždaro, pasiima kieme pastatytus du dviračius ir vėl tvarkingai išeidami iš namo teritorijos uždaro vartelius. Tai labai apmaudžios situacijos, nes tereikėjo vos kelių veiksmų – užrakinti vartelius ir sudėti dviračius į rakinamą patalpą “ – pasakoja Ž. Bukauskas.

Vartai

Taip pat, žinoma, ne mažiau svarbios patikimų gamintojų durys ir jų užraktai bei langai.
„Saugome kelis tūkstančius individualių namų ir kotedžų visoje Lietuvoje, daugelis jų yra aptverti tvoromis. O štai sodybos, vienkiemiai tvoromis tveriami kur kas rečiau, tad čia patekti vagims pasidaro kur kas lengviau ir tai ypač pasimato tuomet, kai prasideda sodybų sezonas: kai į sodybas gyventojai atsiveža įvairios sodo priežiūros technikos, įrankių, kepsnines, dviračius, žvejybos įrangą ir kitą turtą“, – sako Ž. Bukauskas ir papildo, kad tokie ilgapirščių „vizitai“ tampa intensyvesni gegužės – rugsėjo mėnesiais.


Kokios tvoros įveikiamos lengviausiai?

Planuojantiems įrenginėti tvorą Ž. Bukauskas pirmiausia pataria, kad ši būtų tokio aukščio, jog jos negalima būtų perlipti ar lengvai įsibėgėjus peršokti. „Kaip rodo vagysčių istorijos, lengviausiai įveikiamos yra tinklinės, segmentinės tvoros, jas galima nesunkiai perkirpti. Taip pat pastebime, kad vagys lengvai perkopia medines žaliuzės būdu sudėtas tvoras. Sunkiau įveikiamos tos, kurių strypai yra nusmailinti, tvoros, kurios yra šukų formos ir kurių galai, vėlgi, yra nusmailinti. Per jas lipti ypač sudėtinga“, – dalijasi saugos ekspertas.

Jis taip pat pastebi, kad, nors tvora dažnam lietuviui yra neatsiejama, pastaruoju metu gyventojai vien tvoros namo teritorijai apsaugoti nepatiki. Vis dažniau žmonės įsirengia vaizdo kameras, lauko judesio daviklius, lauko perimetro daviklius, kad galėtų ir užfiksuoti galimą incidentą, ir nedelsiant sureaguoti.

Tvorų pasirinkimas

Tvora – statinys, ne tik apsaugantis teritoriją, bet ir visą sklypą stilistiškai sujungiantis elementas. Jų pasiūla yra itin plati, tad kaip nepasiklysti tarp skirtingų variantų?

Renkantis tvorą, svarbu atkreipti dėmesį į kelis aspektus: iš ko tvora pagaminta, kiek ir kokios priežiūros reikalauja, bei kaip jos išvaizda keičiasi bėgant metams.

Lietuviai dažniausiai renkasi iš dviejų populiariausių tvorų variantų:

1. Segmentinė tvora pasižymi patvarumu bei puikiu kainos ir kokybės santykiu. Prekybos tinklo duomenimis, ir fizinėse, ir elektroninėje parduotuvėje dėl nesudėtingo tvoros montavimo ir paprastos priežiūros klientai vis dažniau įsigyja būtent šį tvoros tipą.

Segmentai yra skirstomi į vielinius, dekoratyvinius (metalinius, suvirintus iš metalo vamzdelių su kalviškais elementais), polisadinius ir su tvoralenčių užpildu. Tvoralentės gali būti pagamintos taip pat iš skirtingų medžiagų: medžio, skardos ir medžio kompozito. Pasirinkus tvoralentes, teks nuspręsti ir kaip jas montuosite: vertikaliai, horizontaliai, iš vienos ar abiejų tvoros pusių.Profesionalai atkreipia dėmesį, kad vieliniai ir dekoratyviniai segmentai puikiai tiks tiems, kurie nori džiaugtis vaizdu šalia savo sklypo, jei gyvenama miškingoje ar gražaus kraštovaizdžio vietovėje. Be to, vieliniai segmentai montuojami greičiausiai ir paprasčiausiai. O norintiems daugiau privatumo, rekomenduojama rinktis polisadinius ar tvoralentėmis užpildomus segmentus.

2. Tinklinę tvorą verta rinktis tiems, kurie nori nebrangiai apsitverti savo teritoriją. Šios kategorijos tvoros dar skirstomos į virinto tinklo arba pinto tinklo tvoras. Pinto tipo tinklai dar skirstomi į regztus ir miškinius. Miškiniai tinklo tvora tiks didelės teritorijos aptvėrimui ir sklypo apsaugai nuo laukinių gyvūnų.

Tvora

Regzto tinklo tvora tinkamiausia aplink laisvalaikio erdves, pavyzdžiui, tinklinio ar teniso aikšteles.

Virinto tinklo tvora yra alternatyva vielinio segmento tvorai, kurios tankumą galima rinktis iš kelių rūšių. Specialistai pastebi, kad skirtingą tvorą namų savininkai renkasi fasadinėje ir likusioje sklypo dalyje.

Fasadinėje tvoros pusėje svarbiausią dalį sudaro vartai ir varteliai, pagal kuriuos toliau derinama tvora. Šiai tvoros pusei šeimininkai skiria itin didelį dėmesį – juk fasadinė tvoros pusė pasitinka svečius ir lemia bendrą sklypo estetinį vaizdą. Dažnai fasadinė tvoros dalis būna pagaminta iš brangesnių medžiagų, matomi įdomesni dizaino sprendimai, o likusi tvoros dalis būna paprastesnė – iš vielinio segmento ar tinklinės tvoros.

Ar reikalingas statybų leidimas?

Jei planuojate statyti iki 2 m aukščio tvorą, nutolusią bent 1 m atstumu nuo kaimynų sklypo, nereikalingas nei statybų leidimas, nei kaimynų sutikimas. Tokiu atveju taikomos tik išimtys tvoroms, kurios įrenginėjamos saugomose ar išskirtinėse teritorijose. Tvora, statoma arčiau nei 1 m atstumu nuo kaimyno sklypo, turi atitikti insoliacijos reikalavimus, kad statinys nepablogintų situacijos gretimuose sklypuose, užstodamas saulės šviesą. Taip pat tvoros cokolis neturi užkirsti kelio paviršinių vandenų tekėjimui iš gretimo sklypo. To nepaisyti galima tik gavus besiribojančių sklypų savininkų sutikimus.

Jei tvorą norite statyti tiesiai ant sklypo ribos su kaimynais, taip pat teks gauti raštišką jų sutikimą. O nusprendus įrengti aukštesnę nei 2 m tvorą, reikės savivaldybei pateikti prašymą dėl statybų leidimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)