Norint savo balkoną ar terasą paversti jaukia poilsio erdve, prireiks vos kelių lauko baldų bei mielų interjero detalių. Štai Interjero dizainerės „Senukų“ siųstoje informacijoje žiniasklaidai dalijasi keliais esminiais patarimais.

Įvertinkite savo lūkesčius

Interjero dizainerės Laura Lėja Dovydaitienė ir Jurgita Stankūnaitė balkono ar terasos planavimą siūlo pradėti nuo savo poreikių įsivardijimo. Galbūt terasą ar balkoną norite skirti darbui, gal čia skaitysite knygą, o gal planuojate laiką leisti su draugais. Atsakius į šiuos klausimus, sprendimus priimsite kur kas greičiau.

„Terasų ir balkonų įrengimo tendencijos keičiasi lygiagrečiai su būsto gyventojų gyvenimo ritmu, todėl šios erdvės dažnai tampa mini sodelio ar poilsio zonomis. Žmonės vis rečiau atranda laiko, kurį galėtų praleisti gamtoje, todėl nori susikurti jaukų kampelį namuose“, – pranešime pasakoja interjero dizainerės.

Balkono dekoro idėjos

Rinkitės lauko baldus

Interjerus kuriančios ekspertės siūlo įvertinti turimo balkono ar terasos tipą – tai uždara, dalinai uždara, ar visai atvira erdvė. Nuo to priklausys, kokie baldai jums tinka.

„Pasirinkite baldus, skirtus naudoti lauke. Jie turi būti atsparūs temperatūros bei drėgmės svyravimams. Rinkitės tokius, kurie telpa į balkono ar terasos erdvę ir jos neapkrauna. Jei turite didelį balkoną ar terasą, atkreipkite dėmesį į baldus, turinčius daiktadėžes sėdimoje baldų dalyje. Svarbiausia, kad baldai būtų patogūs, leistų jums mėgautis poilsiu ir atsipalaiduoti“, – sako pašnekovės.

Pasak jų, renkantis baldus, jų spalvas reikėtų derinti prie namų stiliaus. Geriausia rinktis neutralias spalvas, nes jos bėgant metams nepradės erzinti. Universaliausios spalvos yra tos, kurios įsilieja į aplinką – šiltos, pastelinės, žemės spalvų tonų.

Balkono dekoro idėjos

Papildys dekoro stilių

Papildomo jaukumo kuriamai erdvei suteiks dekoratyvinės pagalvėlės ir užklotai, kurie dažnai derinami prie lauko baldų.

„Dekoratyvinės pagalvėlės gali būti vienspalvės, margintos įvairiais raštais, spalvotos, su piešiniais. Jos papildo bet kokį dekoro stilių – nuo modernaus iki tradicinio. Vakarams balkone turėkite natūralios vilnos, šerpų vilnos arba poliesterio užklotus, kurie suteiks daugiau jaukumo ir šilumos“, – pranešime pabrėžia dizainerės.

Įrenginėjant vasariškas namų erdves, svarbu nepamiršti ir kitų interjero detalių – naudodami lauko šviestuvus, žibintus ar žvakutes, sukursite malonią atmosferą bei apšviesite erdvę vakarais. Jei norite romantiškos ir kiek žaismingos aplinkos, pasikabinkite spalvingų girliandų, o jei norite šiek tiek privatumo, apsaugos nuo saulės ar vėjo, tam tiks užuolaidos.

Terasa

Pasodinkite augalų

Kuriant terasos ar balkono interjerą, verta pasirūpinti ir augalais. Jie suteikia jaukumo ir šviežumo, padeda nusiraminti, sukuria privataus sodo aplinką.

„Pasisodinkite gėlių, pastatykite balkone ar terasoje didesnių augalų, galite netgi pakloti netikros žolės grindų dangą, kad erdvė būtų dar jaukesnė. Naudokite skirtingų dydžių ir aukščių vazonus, skirtingas ir nestandartines jų formas. Tačiau rinkitės vienodas spalvas, nes papildomų atspalvių vėliau įliesite per augalus“, – dalijasi patarimais dizainerės.

Į vazonus galima pasodinti nedidelių dekoratyvinių medelių ar žydinčių krūmelių. Jei daug vietos neturite, rinkitės vienmetes gėles – našlaites, petunijas, begonijas.

Uždara terasa

Nepamirškite praktiškų elementų

Ekspertai taip pat pataria nepamiršti ir kelių praktiškų detalių, kad laiką balkone ar terasoje būtų dar patogiau leisti:

Šildytuvai. Šiluma yra viena iš komforto sąlygų, ypač vėsiais vakarais ar šaltuoju laikotarpiu. Tam, kad jūsų vakaro nesugadintų šaltis, momentiniai, nešiojami ir kompaktiški terasiniai šildytuvai bus tinkamas sprendimas.


Apšvietimas.
Apšvietimui lauke rekomenduojama pasirinkti LED lemputes, toks apšvietimo būdas yra ilgaamžiškesnis ir ekonomiškesnis nei kaitrinės lemputės. Tik itin svarbu atkreipti dėmesį į šviestuvų atsparumą drėgmei, kurį nusako IP klasė ir skaičius šalia jos – kuo skaičius didesnis, tuo šviestuvas atsparesnis aplinkos pokyčiams.

Terasų idėjos


Lauko girliandos.
Jaukumo suteikiančias girliandas galima išvedžioti po visą balkoną, terasą ar sodą. Erdvei apšviesti tinka ir dailūs ant medžių kabinami žibintai.

Kepsninės. Vienas svarbiausių šiuolaikinės terasos atributų – lauko kepsninė. Jei ketinate kepsninę naudoti dažnai, vertėtų investuoti daugiau ir rinktis funkcionalesnę. Įprastas anglines kepsnines lengva transportuoti, dujinės greitai įkaista, jose lengva reguliuoti kaitrą, o keraminės pasižymi itin plačiomis panaudojimo galimybėmis. Reiktų pabrėžti, kad jeigu kepsnines planuojate naudoti balkone, tokiu atveju jums netinka nė viena kieto kuro (anglių, malkų) kepsninė. Taip pat kepsnines reikia naudoti laikantis reikalavimų: atvirose teritorijose minėti griliai galėtų būti naudojami tik ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų. Pastatų terasos traktuotinos kaip pastatų dalys, todėl 6 m atstumas turi būti išlaikomas ir iki jų. Analogiški reikalavimai taikytini ir grilių naudojimui privačiuose sklypuose.

Grilinimas balkone

Jeigu trūksta įkvėpimo sugalvojant balkono ar terasų dekorą, „Delfi būstas“ keletą idėjų jau yra aprašęs.

Lauko kino teatras

Lauko kino teatras – tai laikui nepavaldi kiemo įrengimo idėja. Sekdami tokių vartotojų kaip Wonder Forest iš „Pinterest“ pėdomis, kieme galite pasistatyti projektoriaus ekraną ir vasarą lauke rengti kino vakarus. Šiame variante švelnių tonų lempučių girlianda skleidžia nuotaikingą apšvietimą ir kuria paslaptingą nuotaiką. Be to, projektoriaus ekraną laiko savo rankomis sumeistrautas ekrano stovas, pagamintas iš standartinio dydžio medienos tašų. Jei nenorite gamintis stovo, projektoriaus ekraną visuomet galite pasikabinti ant namo šono. Kad kino vakaras lauke būtų jaukesnis, nepamirškite patogių pagalvėlių, pledų ir papildomų krėslų.

Terasų idėjos

Mažas, bet jaukus poilsio kampelis

Luisas Lodge svetainėje „Pinterest“ pristato jaukų poilsio kampelį, įkurdintą nedidelėje kiemo erdvėje. Net jei neturite daug vietos vidinio kiemelio dizainui, vis tiek galite susikurti efektingą ir patogų išplanavimą. Pavyzdyje panaudotas unikalus apšvietimas – miniatiūrinis ugniakuras centre, šviečiantys grybo formos šviestuvai ir smagių akcentų suteikianti lempučių girlianda. Be to, šiame kiemelyje daug dėmesio skirta sėdimoms vietoms – erdvę optimaliausiai išnaudoja didelė pinta lauko sofa. Jeigu vietos mažiau, galima statyti mažesnė krėslą, jį apipinti lempučių girliandomis.

Terasų idėjos

Pasirinkę besisupančius krėslus niekada nesuklysite

Jei turite dengtą terasą, niekada nesuklysite pasirinkę pakabinamus krėslus. Tokios sūpynės puikiai tinka bet kokio amžiaus žmonėms – jose galima atsipalaiduoti, įsitaisyti su gera knyga ir pagerinti bendrą erdvės vaizdą. Besisupantys krėslai paįvairina erdvę. Tokios sūpynės padeda atlaisvinti grindis, todėl terasa tampa erdvesnė ir mažiau užgriozdinta. Pakabinami krėslai leidžia ant žemės pasitiesti didesnį kilimą, nes jam nebetrukdo lauko baldai, palengvina grindų valymą ir padeda efektyviau išnaudoti ribotą paviršių, skirtą vaikščiojimui.

Terasų idėjos

Atskira dengta kiemo erdvė

HGTV dalijasi unikaliu terasos variantu, pristatydamas atskirą dengtą kiemo erdvę. Nors daugumai iš mūsų yra pažįstamos šalia pastato įrengtos dengtos terasos, nuo namo atskirta terasa turi savų unikalių privalumų. Askirtoje pavėsinėje įrengtas gali būti didelis židinys, lauko baras ir stovėti daug kėdžių, skirtų smagiems vakaro žaidimams ar barbekiu vakarėliui. Nuo pagrindinio pastato atskirta terasa užtikrina geresnę priešgaisrinę saugą, sumažina triukšmo lygį šalia namo ir apriboja durų varstymą vaikštant į namus ir iš jų.

Uždara terasa

Žavingas kampelis, skirtas mažam kiemeliui

Carly Morgan svetainėje „Pinterest“ pristato mažą kampelį, kurį galima įsirengti net pačiuose mažiausiuose, izoliuotuose kiemeliuose. Siekdama sutaupyti vietos, dizainerė lauko sofą atrėmė į pastato sieną – tai užtikrina nemažai sėdimų vietų ir palieka pakankamai vietos praėjimams. Sukryžiuotos lempučių girliandos sukuria dengtos erdvės iliuziją, tačiau neuždaro kiemelio ir nekelia pernelyg ankštos erdvės įspūdžio.

Terasų idėjos
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją