Aiškios kepsninių naudojimo taisyklės

Vasaros keičia viena kitą, tačiau mėgstamiausia lietuvių pramoga lieka ta pati – kepsnių kepimas gamtoje, savo kieme ar terasoje. Visais atvejais turime būti labai atsargūs, kad dėl mūsų kaltės nekiltų gaisrais. Neatsakingas, neatsargus kepsnių kepimas namuose gali būti ypač skaudus finansiškai, jei padarys žalos jūsų turtui.

Kepsninę naudoti net ir nuosavame kieme (terasoje) reikia vadovaujantis tam tikromis taisyklėmis, o kepti kepsnius balkone apskritai yra draudžiama, išskyrus vieną aplinkybę.

Valstybinės priešgaisrinės priežiūros organizavimo skyrius vyriausiasis specialistas Kęstutis Skrickis „Delfi būstas“ sakė, kad naudojant grilius, kūrenamus kietu kuru, privaloma laikytis šių Bendrųjų gaisrinės saugos taisyklių reikalavimų: Kietu kuru kūrenamas šašlykines, kepsnines, rūkyklas, buitines krosneles, lauko židinius, ugniakurus naudoti leidžiama ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų.

Grilinimas balkone

Patalpose, balkonuose, lodžijose, erkeriuose, terasose ir ant pastato stogo draudžiama naudoti kepsnines, šašlykines ir rūkyklas, kurioms naudojamas kietasis kuras, jei kitaip nenumato gamintojo naudojimo instrukcija.

„Vadovaujantis minėtų punktų nuostatomis pastatų balkonuose, terasose naudoti kietu kuru kūrenamus grilius draudžiama. Atvirose teritorijose minėti griliai galėtų būti naudojami tik ne arčiau kaip 6 m nuo pastatų. Pastatų terasos traktuotinos kaip pastatų dalys, todėl 6 m atstumas turi būti išlaikomas ir iki jų. Analogiški reikalavimai taikytini ir grilių naudojimui privačiuose sklypuose“, – atsakyme pabrėžė ekspertas.

Aukščiau išvardintų reikalavimų nesilaikymas užtraukia baudą asmenims nuo 10 iki 70 Eur. Tiesa, K. Skrickis akcentuoja, kad elektrinius ar dujinius grilius galima naudoti be minėtų apribojimų tiek balkonuose, tiek terasose. „Todėl siūlytume gyventojams rinktis būtent tokio tipo grilius, kepsnines ir pan.“, – sakė pašnekovas.

Kai taisyklės – nė motais, uždegame namus

Taisyklės kaip ir aiškios. Jos turi užtikrinti jūsų, jūsų ir kaimynų turto saugumą. Tačiau, deja, pastaruoju metu draudikai pastebi, kad dėl neatsargaus grilinimo sukeltos žalos mastas nuolat didėja. Šią vasarą didžiausias šio pobūdžio įvykis – gaisras, kuris sukėlė daugiau nei 100 tūkst. eurų žalą turtui.

Kepsninė

Pavyzdžiui, draudimo bendrovė „If“ žiniasklaidai platintoje informacijoje teigia šią vasarą fiksuojanti rekordišką skaičių su griliu susijusių žalų. Didžiausią įvykį ji registravo praėjusią savaitę, kai iš kepsninės iškritusi žarija medinėje terasoje sukėlė gaisrą, kuris išplito po dalį nuosavo namo.

„Pasinaudojus kepsnine ir ją palikus ant terasos, po dviejų valandų kilo gaisras, kurio metu apdegė namo fasadas, terasa, mūrinės sienos, net stogas ir saulės moduliai, išdužo stiklai, aprūko namo vidaus patalpos. Nuostolis vis dar skaičiuojamas, tačiau akivaizdu, kad žala viršys 100 tūkst. eurų“, – pasakoja bendrovės draudimo ekspertė Ieva Rapkauskė.

Taigi, šiuo atveju, vargu, ar gyventojau naudojo elektrinę ar dujinę kepsninę, kaip pataria ekspertai, arba kepsninę laikė per arti pastato sienos, nesilaikydami taisyklių.

Dega namas

Vienas neatidus žingsnis gali sukelti skaudžių padarinių

„Šią vasarą fiksuotas atvejis, kai baigęs grilinti žmogus ne visai užgesusias žarijas supylė į buitinių atliekų konteinerį. Šiam užsidegus, apgadintas gyvenamasis namas. Ir nors gaisras buvo gana greitai užgesintas, nuostoliai siekė beveik 20 tūkst. eurų“, – sako I. Rapkauskė.

Bendrovė taip pat atlygino žalą po įvykio, kai šeima kepė maistą uždaroje terasoje – nuo karščio išsilydė gyvenamojo namo fasadas. Tąkart nuostolio suma buvo palyginti nedidelė – 1 500 eurų. Grilinti ypač pavojinga, jei netoliese yra greitai užsidegančių daiktų: pagalvėlių, užuolaidų ar popierinių dėžių.

„Laiką prie kepsninės dažnai suvokiame kaip laisvalaikio praleidimo būdą ir neretai būname per daug atsipalaidavę, todėl būtina formuoti naujus įpročius ir taip saugoti savo sveikatą bei turtą. Atsakingai įvertinus grėsmes, galima išvengti didžiulių nuostolių“, – komentuoja I. Rapkauskė.

Žarijos

Naudojantis griliais svarbu laikytis pagrindinių saugumo taisyklių. Būtina pasirinkti tinkamą šiai veiklai vietą – kepsninę statyti tik ant stabilaus paviršiaus, toli nuo degių medžiagų. Kepant nepalikti grilio be priežiūros, neleisti vaikams būti šalia. Baigus kepti, būtina įsitikinti, kad nėra smilkstančių anglių ar žarijų, kurias vėjas gali įpūsti. Netoli kepsninės turėtų būti gesintuvas ar bent jau didesnis indas su vandeniu.

Kuo skiriasi dujinės, elektrinės, anglimis ar malkomis kūrenamos kepsninės, galite skaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)