97 proc. alijošiaus sudaro vanduo

Gamtoje alijošiai auga karštose tropinėse ar net sausringose vietovėse – Madagaskare, Arabijos pusiasalyje, Šiaurės Afrikoje, Indijoje, pietryčių Azijoje , Meksikoje ir Kuboje. Šis augalas gali augti ir dykumoje, ir ant kalnų šlaitų, rašo „Delfi Dekor“.

Alijošius savo lapuose kaupia vandenį. Jo sudėtis specifinė – net 97 proc. alijošiaus sudaro vanduo, likusius 3 proc. – eteriai. Alijošiaus lapuose yra ne tik vandens, bet ir vitaminų, fermentų, kai kurių eterinių aliejų, baltymų, gliukozės, cholesterolio ir neorganinių junginių.

Alijošiuose esantys antraglikozidai yra karstelėjusi kristalų pavidalo medžiaga, turinti laisvinamąjį, nuskausminamąjį, tulžį varantį, antibakterinį ir antigrybelinį poveikį. Sultys iš alijošiaus lapų – universalus gėrimas, kuris padės padidinti skysčių kiekį žarnyne, normalizuos gerųjų bakterijų balansą, taip pat pagerins virškinimo sistemos veiklą. Alijošiaus lapų sultys naudingos esant avitaminozei, mažina cholesterolio kiekį, padeda, kai skauda gerklę, gydo alergiją, hipertoniją, širdies ligas, jos naudingos dantims ir dantenoms.

Alijošius


Alijošius įgauna gydomųjų ypatybių tik po penkerių metų

Apie naudingas alijošiaus savybes žinoma nuo senų laikų – daugelis garsių žmonių pasitelkdavo šį gydomąjį augalą. senovės egiptiečiai laikė alijošių šventu augalu, kuris gražina odą ir apskritai veido spalvą. Kleopatra dažnai vilgydavo odą alijošiaus sultimis.

Graikai gamindavo iš alijošiaus tepalus nudegimams, žaizdoms gydyti, taip pat gydyti tuberkuliozę, skrandžio sutrikimus, kepenų ligas, odos infekcijas. Aleksandras Makedonietis užkariavo Sokotros salą tik dėl alijošių, jam taip patarė Aristotelis – jis tvirtino, kad saloje auga augalai, kurie gydo žaizdas, o be jų gydomieji preparatai negali būti maksimaliai efektyvūs. Aleksandras Makedonietis iškeldino salos gyventojus ir pasiuntė ten graikų, kurie turėjo prižiūrėti alijošius ir siųsti jų į Siriją, Graikiją bei Egiptą.

Alijošius tampa naudingas sveikatai tik po penkerių metų – tada jis įgauna gydomųjų savybių. Kuo senesnis augalas, tuo daugiau naudingų medžiagų turi. Pagal alijošiaus lapų galiukus galima suprasti, ar jie tinka gydymui. Vos galiukai ima džiūti, tai reiškia, kad juose prisikaupė užtektinai gydomųjų savybių ir jie yra maksimaliai naudingi. Lapus reikia nupjauti prie pat stiebo. Gydymui tinka tik šviežiai nupjauti lapai, negalima palikti jų ilgam, nes jie praranda gydomąsias ypatybes.

Alijošius gali augti be vandens

Alijošius – neįnoringas augalas, praktiškai neįmanoma jo sunaikinti. Alijošius gali gyventi be vandens septynerius metus, o tuo metu dar ir leisti naujas atžalas. Iš trumpo alijošiaus kamieno spirale auga kardo pavidalo lapai.

Stori, mėsingi lapai sukaupia savyje daug vandens ir žymiai padidėja. Jie užveria poras storoje odoje ir taip neleidžia išgaruoti vandeniui; tokiu būdu augalas ilgai išsaugo drėgmę, jei negauna jos iš išorės.

Alijošius

Lapo minkštime yra specialios ląstelės, kurios kaupia vandenį – per sausrą jų dydis gali stipriai sumažėti, nes garuoja drėgmė, būtina augalui. Jei sausra ilgai trunka, alijošius numeta apatinius lapus ir tokiu būdu išlieka. Net ir namuose auginamo alijošiaus lapai gali pasiekti 65 cm ilgį, 4,5 cm plotį ir 3 cm storį.


Alijošius gali žydėti

Šis gydomasis augalas žydi, tiesa, labai retai, dažniau – gamtoje. Klaidingas teiginys, kad alijošius žydi kartą per šimtą metų. Tinkamai prižiūrimas alijošius gali pražysti kas 10–20 metų.
Alijošius pradeda žydėti ne anksčiau nei būdamas 10 metų, žiedynas su žiedais susiformuoja ant ilgo žiedynkočio, kuris užauga net iki 90 cm. Alijošius žydi geltonais, rožiniais, raudonais ar oranžiniais vamzdelių arba varpelių formos žiedais. Alijošiaus vaisiai yra trikampės dėžutės formos, jos viduje – daug mažų sėklyčių.

Alijošiai gali išaugti milžiniško dydžio

Yra apie 300 rūšių alijošių. Mažiausi užauga iki 10 cm aukščio. Gamtoje didžiųjų rūšių alijošiai gali siekti apie 5 m, jų lapai išauga iki 1 m ilgio ir 20–30 cm pločio. Namuose auginami ir tinkamai prižiūrimi alijošiai ūgteli iki 1,5–2 m aukščio.

Daugiamečiai augalai apsisaugo su spygliais ant lapų. Šie aštrūs spygliai saugo nuo gyvūnų, o karčios sultys – nuo ligų ir nuo vabzdžių, tada alijošiai auga sveiki ir išauga tiesiog milžiniški.

Asociatyvioji nuotr.


Alijošius naudojamas kosmetikos pramonėje

Alijošius plačiai naudojamas kosmetikos pramonėje, gaminant įvairias odos priežiūros priemones. Jos padeda nuo paraudimų, bėrimų, ramina suerzintą odą, malšina perštėjimą, raudonas dėmes.
Alijošiaus sultys lygina raukšleles, gražina, vienodina odos spalvą, sutraukia išsiplėtusias poras, tinka, kai oda labai riebi, drėkina išsausėjusią odą, saugo jautrią odą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją