Kartų agurkų skonį sukelia organinis junginys cucurbitacinas. Jo yra visuose agurkuose, tačiau kai kurių veislių agurkuose jo yra daugiau nei kituose. Jo kiekis gali padidėti veikiant stresiniams veiksniams, ypač kai agurkus puola kenkėjai. Tuomet augalas aktyviai gamina cucurbitaciną, kad apsigintų, rašo „Better Homes & Gardens“.


Stresinėmis auginimo sąlygomis cucurbitacinas migruoja į vaisius. Patekęs nuo stiebo, kartusis junginys gali nepasiskirstyti po visą agurką, o tai paaiškina, kodėl pusė vaisių yra kartūs, o likusi jų dalis – skani. Agurkų žievelėje kartaus junginio dažnai būna daugiau nei minkštime. Pašalinus žievelę taip pat pašalinama didelė dalis kartaus skonio.

Norėdami išvengti kartumo, sodinimui rinkitės veisles, kurios pasižymi mažesniu cucurbitacino išsiskyrimo gebėjimu.

Augalai, kuriuose yra mažiau šios medžiagos, nepalankiomis auginimo sąlygomis yra mažiau jautrūs kartumui.

Augindami agurkus pasirūpinkite, kad jie būtų pakankamai laistomi. Junginys cucurbitacinas kaupiasi augale, kai jis stengiasi augti. Vėliau jis patenka į vaisius, sudarydamas kartumą.

Kai trūksta natūralių kritulių, augalus laistykite gausiai. Stenkitės laistyti ryte arba vėlyvą popietę, kad lapai greitai nudžiūtų. Grybelinės ligos dažniau vystosi ant ilgai drėgnų lapų.

Agurkus taip pat reikia mulčiuoti. Aplink augalų pagrindą paskleiskite 2 cm storio susmulkintos žievės, šiaudų ar nupjautos žolės sluoksnį, kad dirva išliktų drėgna, o jos temperatūra – vidutinė.

Dėl stresinių auginimo sąlygų -– nuo sausros iki karščio ir šalčio – agurkai gali apkarsti. Mulčias padeda kovoti su sausros sąlygomis, nes sukuria barjerą, ribojantį dirvos drėgmės praradimą.