Mūsų namuose būna 3–5 kartus daugiau orą teršiančių medžiagų negu atvirose erdvėse. Galima gyventi užterštuose namuose ir to nesuvokti: ksilolas (dažai, lakai), benzolas (baldų vaškas, purškalai nuo kenkėjų), trichloretilenas (valomosios priemonės, klijai) ir formaldehidas (baldų apmušalai, oro gaivikliai) gali sukelti galvos, gerklės skausmą, alerginę reakciją, kuri apsunkina kvėpavimą ir kt.

NASA atliko tyrimą „Clean Air“ („Švarus oras“), kuriuo siekė rasti efektyvių ir nesudėtingų oro valymo būdų kosmoso stotyje; tyrimas atskleidė, kad efektyviausiai orą valo augalai.


Skindapas

Skindapas

Skindapas – vienas iš augalų, veiksmingiausiai valančių orą nuo benzolo, formaldehido ir ksilolo. O jei kambarinių augalų auginimo srityje jūs – naujokas, skindapas bus puikus pirmas augalas, jis dailus, ištvermingas ir nebrangus. Dar vienas ypatumas – skindapas gali išaugti iki 2,5 m ilgio įvairiomis kryptimis. Pakabinamame vazone ši liana augs žemyn. Galima pritaisyti kopėtėles, groteles, kad skindapas aplink jas suktųsi.


Anturis

Šis gražus visžalis augalas ir oro filtras garsėja širdies formos blizgiais raudonais žiedais. NASA duomenimis, anturiai sugeria formaldehidą, amoniaką, tolueną ir ksilolą. Dėmesio: šis augalas toksiškas, todėl jums netiks, jei turite mažų vaikų ar naminių gyvūnų.

Chlorofitas

Chlorofitai šalina iš oro formaldehidą ir anglies monoksidą. NASA tyrimų duomenimis, per 24 valandas chlorofitai pašalina 95 proc. formaldehido iš hermetinės organinio stiklo kameros. Be to, augalas leidžia daigelius, iš kurių išauga nauji chlorofitai, kuriuos galima persodinti.

Kuokštinis chlorofitas

Laibūnė

Šis daugiametis augalas žydi mėlynais arba baltais žiedais. Nepaisant to, kad laibūnės auginamos lauke, jos puikiai auga ir ant palangės ir šalina iš oro trichloretileną (jo yra spausdintuvo rašale ir cheminių valyklų priemonėse), ksilolą ir amoniaką.

Laibūnė (viduryje)

Gerbera

Gerbera

Šios linksmos, margaspalvės gėlės anksčiau buvo auginamos lauke, vėliau floristai ėmė dėti jas į savo kompozicijas. Patalpose gerberos gali žydėti visais metų laikais baltais, raudonais, oranžiniais, rožiniais ir violetiniais žiedais. Žydėjimas trunka mėnesį–pusantro. Tamsiai žali gerberų lapai efektyviai filtruoja formaldehidą, benzolą ir trichloretileną. Gerberoms patinka saulės šviesa, daug drėgmės ir gerai drenuojamas dirvožemis.

Gebenė

Jei dirbate grožio salone ar namuose dažotės plaukus, tiesinate juos, dažnai lakuojate nagus, įsigykite gebenę. Ji filtruoja keturias chemines medžiagas: trichloretileną, formaldehidą, benzolą ir ksilolą, kurių yra minėtuose produktuose. Gebenė – ištvermingas augalas, galintis ištverti silpną apšvietimą, nedažną laistymą. Gebenė dailiai atrodo pakabinamame vazone.

Sansevjera

Sansevjeroms patinka drėgmė, todėl jos idealiai tiks vonios kambariui, o ten filtruos prausimosi priemonėse, tualetiniame popieriuje, plaukų priežiūros priemonėse esantį formaldehidą. Jei nepamiršite apipurkšti vandeniu, sansevjera gali stovėti ir miegamajame – ji išskirs deguonies.

Sansevjera

Vėzdūnė

Gražiai žydinčios vėzdūnės turi slaptą talentą – puikią oro filtravimo sistemą. Šis augalas pasižymi greita transpiracija (vandens judėjimas augalu ir jo išgarinimas per lapus ir stiebą). Dar vienas privalumas – vėzdūnė sugeria pelėsių sporas. Vėzdūnėms patinka ne dienos, o rytinė šviesa. Apipurkškite vandeniu vėzdūnės lapus ir stebėkite, kad žemė vazone būtų drėgna.

Skaistažiedė

Skaistažiedės nėra kambariniai augalai, tačiau atėjus rudeniui šias spalvingas gėles galima persodinti į vazonus ir auginti namuose. NASA atlikti tyrimai parodė, kad skaistažiedės sugeria visas orą teršiančias daleles. Pastatykite vazoną su skaistažiedėmis į tokią vietą, kur nebūtų per karšta. Dažnai laistykite šiuos augalus, nugenėkite senas šakeles. Skaistažiedės žydi nuo pusantro iki dviejų mėnesių.
Skaistažiedė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)