„Abiems su žmona pabodo būti Vilniuje, per daug žmonių, norime daugiau laisvės. Taip pat Turime tarsi palikimą: nuo vaikystės kartu su seneliais auginome bites. Susitvarkę šį dvarelį, planuojame bites atsivežti čia, nes dabar jos yra netoli Šiaulių, tad tenka važiuoti ir ten“, – sodybos paieškos priežastį laidoje „Kada įkurtuvės?“ įvardija Žilvinas Kungys.

Pasak pašnekovo, atvykus apžiūrėti šios sodybos, jos aplinka buvo labai netvarkinga, apleista, apaugusi krūmais, žolėmis. Tačiau Žilviną ir jo žmoną Eglę esą sužavėjo molinės dvaro sienos, aukštos lubos ir šviesios patalpos.

Šią sodybą įsteigė bajorų Vadišių šeima. Pagal dokumentus, molinukas gimęs 1930 metais. Tačiau dar senesniuose dokumentuose galima rasti, kad šioje vietoje dvaro sodyba stovėjo jau 19 a. Tikėtina, kad tuo metu ir pradėtos statybos.

„Daugiau dokumentų neradome, tačiau radome seną dvaro nuotrauką, darytą greičiausiai sovietmečiu. Tuo metu visa sodyba buvo kaip kolūkis, vėliau, po Nepriklausomybės atgavimo, šis dvaras tapo tribučiu ir iki dabar toks yra. Todėl mums reikės susitvarkyti dokumentus, kad tai būtų vienas nekilnojamojo turto vienetas“, – pasakoja Ž. Kungys.

Molio dvaras

Šiandien dvaro vidus yra gerokai pakeistas, autentikos liko nedaug: kokliniai, virtuviniai pečiai, aukštos lubos. Dvaro išorėje, prie įėjimo, yra išlikusios autentiškos, dvaro sodyboms būdingos kolonos, durys. Deja, dvaro būklė nėra labai gera. Stogas kiauras, nuo drėgmės pažeistos sienos. Tačiau šeima tiki: jiems pavyks prikelti dvarą antram gyvenimui.

„Įsigijome už 9 tūkst. eurų. Tai yra trys statiniai: pats namas, kluonas, tvartas, kurio būklė yra prasčiausia. Namo antram aukšte vidinės sienos buvo neblogai išsilaikiusios, laukinės sienos prastos būklės, lentos išpuvusios. Sienose radome nemažai spalių, tad mes juos pasilikome, planuojame panaudoti darže <...>“, – planais dalijasi Ž. Kungys.

Pasak pašnekovo, namo antrąjį aukštą reikėtų visą perdaryti iš naujo, t. y., išardyti ir padaryti iš naujo. Žilvinas planuoja daugelį darbų daryti pats.

Visgi, nepaisant dvaro būklės, jo šeimininkai įžvelgia vieną didelį jo privalumą: jis molinis. Molis, pasak pašnekovo, sulaiko šilumą. Taip pat molis sugeria ir drėgmę, bet ši savybė turi ir privalumų: tokiose patalpose natūraliai palaikomas žmogui tinkamas mikroklimatas.

Kaip atrodo šis molinis dvaras, jo teritorija ir ką jame reikia padaryti, kad jis taptų gyvenamu, žiūrėkite laidoje „Kada įkurtuvės?“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)