Skambės keistai, tačiau ruduo ir žiema gali būti labai palankus metas sodybos pirkimui. Šaltuoju metų laiku pardavėjai labiau linkę greičiau atsikratyti nebereikalingo turto, žmonės dažniau susiduria su finansiniais rūpesčiais dėl šildymo sezono ir nori kuo greičiau gauti papildomų pajamų. Todėl norintys įsigyti sodybą gali bandyti derėtis dėl kainos mažinimo, nors neretai pardavėjas, atėjus šaltajam metų laikui, pats tą kainą nurėžia dėl mažesnės poilsio NT paklausos.

Vis tik ir apie sodybą svajojantys pirkėjai ne visuomet turi pakankamai lėšų jos įsigijimui, jie gali susimąstyti apie banko paskolą tokiam turtui. Laidoje „Kada įkurtuvės“ „Luminor“ banko mažmeninės bankininkystės vadovas Edvinas Jurevičius tikina, kad paskolą sodybos įsigijimui gauti galima, tačiau tai nebus lengvas ir greitas procesas.

„Kalbant apie senos statybos būstą, pirmiausia reikia įsivertinti jo būklę. Jeigu ji yra blogesnė nei vidutinė, natūralu, kad tokio būsto įsigijimui reikės daugiau pinigų. Kainuos ne tik įsigijimas, bet ir reikės pagerinti jo būklę. Atėjus į banką, klausti dėl galimybės gauti finansavimą būsto įsigijimui, reikės pateikti ir sąmatą, kurioje būtų nurodyta, kaip planuojama tą būstą įsirengti. Svarbu, kad sąmatoje būtų nurodyti tie darbai, kurie susiję su būsto verte ir jos pakėlimu, t. y., kaip sutvarkysite sienas, lubas, grindis, san. mazgus, elektros instaliaciją“, – teigia E. Jurevičius.

Sena sodyba

Jis tęsia, kad toks turtas kaip sodyba paprastai vertinamas kaip mažiau likvidus dėl kelių priežasčių. Pirmiausia, dažniausiai sodybos būna nutolusios nuo didmiesčių, antra – nemažą dalį sodybos kainos sudaro kaina už žemę, kuri bankų paprastai nedomina.

„Kalbant apie turtą, kuris tinkamas bankui įkeisti, žiūrime į pastatą. Kadangi jo vertė dažniausiai sudaro pusę, kartais net mažiau vertės nuo viso perkamo turto, atsiranda čia keblumų. Bankas yra suinteresuotas finansuoti pastato įsigijimą, renovaciją, ne žemės sklypo pirkimą“, – pabrėžia pašnekovas.

Visgi, E. Jurevičius įvardija kelis atvejus, kai finansavimas tokiam turtui kaip sodyba gali būti suteiktas, tačiau pataria įvertinti visas su juo susijusias rizikas.

Jeigu įsigijimo suma nėra didelė, iki 30 tūkst. eurų, yra galimybė pasiskolinti iki dvidešimties metų, neįkeičiant jokio turto. Tačiau tokiu atveju po pinigų išmokėjimo per tris mėnesius žmonės turi pateikti įrodymus, kad jie tą turtą įsigijo“, – teigia pašnekovas.

Luminor“ Klientų aptarnavimo skyriaus vadovas Edvinas Jurevičius

Antras būdas – paskola su kito gyvenamosios paskirties turto įkeitimu. Tačiau tam gyventojui reiktų pradinio įnašo, kuris yra ne mažesnis nei 15 proc. turto vertės.

„Bet kokiu atveju, žmogui, kuris nusprendė priimti tokius įsipareigojimus, reikia gerai susidėlioti visas finansines išlaidas ir suprasti, kad jam reikės praeiti visas būsto pirkimo procedūras, kurios irgi kainuoja, t. y., atlikti įkeičiamo turto vertinimą, jį apdrausti, lauks notariniai sandoriai, viskas gali užtrukti iki mėnesio“, – sako E. Jurevičius.

Visgi, visus finansinius įsipareigojimus šiuo metu reiktų vertinti ypač atsargiai ir gerai apgalvoti, ar asmens, šeimos situacija leidžia juos priimti. Perkant tokį turtą kaip sodyba, reikia įvertinti ir tai, kad jis reikalaus nuolatinės priežiūros ir investicijų, todėl mokėti paskolą ir skirti lėšų sodybos tvarkymui gali būti gana sunki našta. Be to, jei vis tik laikui bėgant sodyba taps nebereikalinga, gali būti sunku ją parduoti už tokią sumą, kuri padengtų paimtą kreditą ir dar pavyktų atgauti pinigus, investuotus į sodybos tvarkymą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)