Bute rado kandžių lervų

Atsikrausčius į nuosavus namus dažniausiai vyrauja labai džiugios nuotaikos, tačiau jas gali temdyti nemalonūs netikėtumai. Apie juos „Delfi būstas“ pasakoja vilnietė Kristina. Moteris prieš kelis mėnesius persikraustė į naują būstą – senos statybos butą. Kristina pasakoja planuojanti bute remontą, tačiau šiuo metu jame jau gyvena. Buto būklė, pasak moters, gana gera, nors, tiesa, jame dalykų, kuriuos būtina keisti. Dar Kristina, nieko nelaukusi, ėmėsi remonto darbų.

„Pradėjau nuo kambario, kuriame bus svetainė. Jo sienos buvo išklijuotos senais tapetais, matyt, menančiais kokius 1990-uosius, o lubos keista balta plastmase, atrodančia kaip putplasčio lakštai. Viską lupau lauk, nuo to, ką radau po tais lakštais, nustėrau“, – teigia moteris.

Senų tapetų šalinimas

Ji tęsia, kad visos kambario sienos, lubos, patys nulupti tapetai ir putplasčio lakštai buvo aplipę kandimis ir jų lervomis.

„Buvo, baisu, šlykštu ir, dievaži, norėjau kuo greičiau iš ten bėgti. Tačiau tada supratau, kad šie gyviai čia yra todėl, kad bute ilgą laiką niekas negyveno, jis nebuvo tinkamai vėdinamas. Taip pat tame kambaryje buvo seni baldai, grindys, o tai, kiek skaičiau, pačios geriausios sąlygos veistis kandims“, – pasakoja Kristina.

Išdažius sienas sutvarkius lubas, pasak moteris, kandžių kambaryje neliko nė kvapo, nors jos dar kankina moterį virtuvėje.

„Kartais randu jų birių produktų spintelėse, bet tuomet viską iškraustau, išvalau, sutvarkau ir kandys išnyksta. Dažniau jų randu pavasarį ir vasarą, kada lauke ima šilti oras, nes virtuvėje gana prasta ventiliacija, matyt, joms patinka skanus maistas ir šiluma“, – mano vilnietė.

Maistinės kandys

Kokie mūsų įpročiai skatina kandis veistis?

Iš tikrųjų, kandims palankiausias laikas veistis ir yra pavasaris-vasara. Tai patvirtina kenkėjų kontrolės ekspertas, „Dezinfa“ biologas Liutauras Grigaliūnas. Jis taip pat ragina skirti, kas yra maistinės, o kas – drabužinės kandys.

„Maistinės kandys žmogaus būstuose gali gyventi visu metus, bet, aišku, vasaros metas joms tinkamiausias. Tada jos gali atsirasti ne tik su užkrėsta produkcija iš prekybos, bet ir įlėkti iš lauko. Daugiabučiuose, esant užkratui, jos keliauja ir laiptinėse, įlekia per duris“, – įspėja L. Grigaliūnas.
Pašnekovas pabrėžia, kad patys gyventojai savo įpročiais neretai „skatina“ kandis veistis.

Pavyzdžiui, prisiperka kruopų, kitų birių produktų, jų ilgai nenaudoja. Kandis į namus galima parsinešti jau iš parduotuvės. Jeigu maistas jose stovi ilgiau, jame taip pat gali įsiveisti kandys. Tad perkant birius produktus, reikia įvertinti jų galiojimą laiką.

„Užkratas senuose produktuose lengvai išplinta, ypač jeigu laikymo indai nesandarūs- originalūs popieriniai, kartoniniai ir pan.“, – paaiškina biologas.

Ir kaip su jomis kovoti, jei jau atsirado? Pasak kenkėjų kontrolės eksperto, radus užkrato židinį, būtina jį sunaikinti – išmesti.

„Spintelių, stalčių išvalymas, ten kur buvo laikomi tie produktai, taip pat būtina procedūra. Visai neblogai su dulkių siurbliu siurbti spinteles ar už spintelių esančius plyšius, tenai gali būti kokonų. Galima naudoti ir spec. gaudykles kandžių drugeliams. Sausus produktus geriau laikyti sandariuose stiklainiuose ar metaliniuose indeliuose. Nusipirkus gerai apžiūrėti produktą prieš jį išpilstant, ar jame jau nėra kandžių kokonų“, – patarimų duoda L. Grigaliūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (3)