Išbandė kitokį statybos būdą

Raimondas DELFI TV laidoje „Kada įkurtuvės?“ pasidalino patirtimi, kaip reikia pastatyti šiaudinius namus, kokių klaidų nepadaryti statybų procese ir kokios tokių būstų naudos.

„Tie, kurie nežino, kas yra šiaudinis namas, įsivaizduoja, kad tai yra tiesiog šiaudų kupeta. Kiek namas gali būti tvarus, tai yra šis variantas. Žinoma, galima urvą žemėje, tuomet visiškai nieko nereikės daryti“, – juokavo laidos herojus.

Tokie namai išoriškai niekuo nesiskiria nuo šiuolaikinių, modernių namų, tačiau jie yra apšiltinami natūraliais šiaudais. R. Bružas jau yra pastatęs apie dvidešimt šiaudinių namų.

Šį kartą laidos herojus aprodė 36 kv. šiaudinį namą, kurį ateityje planuoja nuomoti. Anot jo, galbūt tai bus aktualu žmonėms, kurie taip pat norės pasistatyti tokio tipo būstą, ir jie galėtų apsistoti kelias paras jau Raimondo pastatytame name.

Beje, pastarasis šiek tiek kitoks nei standartiniai šiaudiniai namai, nes sienos sukurtos tik iš šiaudų.

„Bandėme sutaupyti laiko ir energijos nededant molio. Įprastai statant sienas dedamas ir molis. Dažniausiai kuo daugiau. Tokiu atveju namas ne taip greitai atvėsta. Žmonės to dažniausiai ir siekia. Tačiau mes pabandėme kitokį būdą. Norėjau parodyti, kad ir toks sprendimas yra galimas“, – aiškino Raimondas.

Į savo statomą, bet dar nebaigtą šiaudinį būstą, jis jau yra investavęs apie 50 tūkst. eurų. Tačiau tai dar ne pabaiga.

Pasak jo, namo statyboms naudojant ne tik šiaudus, bet ir molį procesas užtrunka kur kas ilgiau, nes tam įtakos turi netgi oro sąlygos.

Šiaudiniai namai

Du statybos būdai

Vyras patikino, kad šiaudiniai namai yra tvaresni ir netgi emociškai patrauklesni.

„Kiekvienas žmogus įėjęs į šiaudinį namą greitai negali įvardinti, kodėl jiems patinka. Bet iš karto pajunta kvapą“, – kalbėjo laidos herojus.

Jo tikinimu, tokių namų techniniai privalumai taip pat nenuginčijami.

„Šiaudinė siena tikrai yra šilta. Mes su komanda statome ir A++ klasės namus, kurie atitinka aukščiausius šiuolaikinius reikalavimus. Taigi šiaudinis namas gali būti tikrai labai kokybiškas“, – sakė Raimondas.

Jis įvardino du tokių namų statybos būdus. Pirmas – ant medinio namo karkaso dėti šiaudų ryšulius. Antras – naudoti jau pagamintus šiaudų skydus. Pašnekovo tikinimu, tokių namų statyboms tinka bet koks šiaudas, dažniausiai pasitaikantis kvietrugis arba rugys.

„Pritaikant naujausias statybines ir technologines žinias, iš šios natūralios medžiagos galima išspausti maksimumą. Nereikėtų šiaudų vertinti kaip pagrindinės konstrukcinės medžiagos, nes ji naudojama tik šiltinimui. O visas konstrukcinis standumas, ilgaamžiškumas, architektūrinis išraiškingumas kuriamas karkaso pagalba“, – patikino R. Bružas.

Namai nėra pigesni

Lietuvoje apie šiaudinius namus vis dar egzistuoja daugybė mitų. Vienas jų – kad šiaudiniai namai yra pigesni. Šį mitą pašnekovas paneigė.

„Kalbant apie rankų darbo šiaudinius namus, jie teoriškai gali būti pigesni. Tačiau šiaudinis namas yra karkasinis ir tiesiog apšiltas kitokiu būdu. Taigi visi kiti statybos procesai vyksta taip pat kaip ir statant bet kokį kitą namą. Statant šiuolaikišką, A++ klasės šiaudinį namą, jis netgi šiek tiek yra brangesnis“, – kalbėjo Raimondas.

Daugiau apie šiaudinių namų statybos subtilybes, žiūrėkite laidoje „Kada įkurtuvės?“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją