Meilė gamtai niekada neapleido


Ieva DELFI TV laidoje „Kada įkurtuvės?“ pasakojo Alytaus rajone Verebiejų kaime esančio namelio statyboms pasirinkusi būdą, kuris nereikalautų daug priežiūros. Ji tikino pastebinti, kad per pastaruosius trejus metus mažų namelių gamtos apsuptyje atsiranda dešimtimis.

„Galbūt prie to prisidėjo karantinas, kai žmonės suprato, kad jiems gamtos reikia labiau. Tai labai pasijautė ir tokių poilsio vietų visoje Lietuvoje galima surasti pačių įvairiausių“, – kalbėjo I. Benetė.
Ji pasakojo, kad nuo pat vaikystės mėgusi gamtą, o namelio statyboms vietą ji pasirinko neatsitiktinai. Būtent Verebiejų kaime ji vasaromis leidusi vaikystės dienas.

„Aš visada balansavau tarp meno ir gamtos, o kai reikėjo pasirinkti studijas, nusprendžiau, kad architektūra yra tas dalykas, kuris mane labiausiai traukia. Tačiau meilė gamtai manęs niekada ir nepaliko. Studijų metais vis dar klausiau savęs, ką aš noriu toliau veikti, taip gimė mintys apie namelius gamtoje. Norėjau, kad erdvė neuždarytų, o atskleistų gamtos grožį ir būtų galima daugiau laiko joje pabūti. Toks ir yra mano darbo tikslas“, – atviravo pašnekovė.

Namelis medyje

Atskleidė kelias gudrybes

Ieva dėl savo tikslo netgi keliavo į užsienį, kur praktikavosi, kaip tokius namelius statyti, nes tuo metu toks statybos būdas Lietuvoje nebuvo populiarus. Architektė patikino, kad savo veiklą pradėjo nuo namelių medžiuose vaikams statybos.

Ieva atskleidė kelias gudrybes, kurios pravers statant analogišką namuką. Jai tokio būsto statyba iki interjero smulkmenų kainavo 10 tūkst. eurų.

„Pirmiausia, medžiai turi būti pakankamai subrendę, stori ir atstumai tarp jų neturi būti per daug dideli. Tačiau jie turi būti tinkami, kad tarp jų tilptų namas. Jeigu medžio šakos yra tinkamos, tai namelio įvirtinimus galima daryti ne tik ant kamieno, bet ir ant šakų. Pavydžiui, gluosniai yra pakankamai trapūs, todėl geriau namelių tarp jų nestatyti“, – pasidalino architektė.

Pačios Ievos namelis įtvirtintas ant spygliuočių ir lapuočių medžių, yra maždaug 3,5 metrų aukštyje, o jo plotas siekia vos 8 kv. Anot jos, svarbu pasiskaičiuoti tinkamai, kad atramų būtų pakankamai, kad vienam medžiam netektų per daug svorio. Nameliai medyje turi būti mediniai ir kuo lengvesnių konstrukcijų. Kadangi Ievos pastatytas namelis medyje neturi elektros, vandens, tai svečius reikalingais daiktais ji aprūpina iš anksto, kad pakaktų kelių dienų patogiam, bet neapkrautant poilsiui.

Namelis medyje

„Svarbiausia, koncentruotis į pabuvimą gamtoje, ramybę ir į paukščius, kadangi už keturių kilometrų yra Žuvinto rezervatas, kuris yra didžiausia paukščių buveinė Lietuvoje. Visada svečius kviečiame užsukti ir ten“, – pabrėžė I. Benetė.

Svečių vasarą netrūksta


Kol kas į namelį Alytaus rajone svečiai gali atvykti tik šiltuoju metų sezonu. Anot jos, vasaromis nebūna nė vieno savaitgalio, kad namelis medyje būtų tuščias. Svečiai atvažiuoja ne tik iš Lietuvos, bet ir iš užsienio, netgi iš tolimos Naujosios Zelandijos.

„Kadangi jį pastatėme prieš tris su puse metų, kai tokių namelių beveik nebuvo, tai pirmą sezoną daug svečių neturėjome. Antro sezono metu buvo užimti ne tik savaitgaliai, bet ir darbo dienos. Kai stačiau šį namelį, tikrai nesitikėjau tokio populiarumo. Norėjosi sukurti tokią vietą, kad patiems žmonėms nereikėtų jos statytis, jog galėtų pabūti gamtoje“, – atviravo Ieva.

Anot jos, norint pasistatyti namelį medyje ypatingų leidimų nereikia: viskas priklauso nuo sklypo paskirties ir ar nėra saugoma teritorija. Todėl prieš tai planuojant daryti geriausia pasidomėti ir įvertinti konkrečią situaciją.

Namelis medyje


Didžiąją namelio medyje interjero dalį užima lova, kuri, anot Ievos, ir garantuoja kokybišką poilsį gamtoje. Taip pat architektės tikslas buvo, kad namelis turėtų keturis langus, kurie atsivertų į visas pasaulio dalis.

„Norėjau, kad būtų galima stebėti ir saulėtekius, ir saulėlydžius, matytum visą dienos ciklą, kai esi namelyje“, – kalbėjo Ieva.

Namelis medyje, kuris atsirado per pora metų, turi ir daugiau malonių staigmenų. Ant vienos namelio sienos, surašyti žmonių vardais, kurie prisidėjo prie to, kad Ievos svajonė išsipildytų.
„Kai pradėjau statyti šį namelį, turėjau daug entuziamo, bet neturėjau daug finansų, todėl man reikėjo nemažai pagalbos“, – atviravo I. Benetė.

Visą laidos „Kada įkurtuvės?“ reportažą žiūrėkite čia.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją