Idėja pastatyti stovyklavietę ant vandens porai kilo kopinėjant medų Prancūzijoje. Solveiga ir Paulius pasakoja norėję nakvynę praleisti kitaip, išskirtinai, todėl pasirinko apsigyventi nameliuose ant vandens. Jau kitą rytą jie negalėjo atsikratyti minties kažką panašaus pasiūlyti ir Lietuvoje.

„Miegojimas ant vandens ir kempingo idėja, svajonė, nesitęsianti dešimt metų, tapo realybe – kempingu ant vandens“, – pasakoja Paulius.

Bijantiems jūros ligos, Paulius ramina – namelis gana sunkus, todėl tvirtai stovi ant pagrindo, tačiau esant stipresniam vėjui, lingavimą galima jausti.

„Namelio stengėmės neapkrauti daiktais, čia yra tik tai, kas tikrai būtina. Bet pagrindinė erdvės pojūčio nameliuose priežastis, ko gero, yra Kupiškio marios. Namelyje jos tarsi prasitęsia. Jei namelis stovėtų sausumoje, jausmas būtų kitoks“, – pasakoja Solveiga.

Nameliai ant vandens

Namelių interjerą, pasak pašnekovų, buvo stengiamasi derinti prie gamtos spalvų, todėl juose gausu smėlio, žalsvos spalvų. Pora pasakoja, kad nameliai yra apšiltinti, todėl juose pagal galimybes galima apsistoti ir rudenį, o vasarą jie neįkaista.

Aplinka, kuriose stovi šie nameliai, yra lavai drėgna. Paulius sako, kad problemų dėl to nekilo: namelių pagrindo konstrukcijos pagamintos medžiagų, kurios apdorotos taip, kad būtų atsparios drėgmei.

Statybinių medžiagų ekspertas Donatas Bosas laidoje „Kada įkurtuvės?“ sako, kad tokiais atvejais, kai pastatas gauna daug aplinkos drėgmės, turėtų būti padengtas drėgmei atsparioms medžiagoms. Mediena, anot jo, galėtų būti dengiama fibrocementu.

„Fibrocementas yra viena iš galimybių. Tai yra medžiaga, kuri sugeria ir vėliau į aplinką vėl išskiria drėgmę. Ji nepūva, spalva neišblunka“, – paaiškina D. Bosas.

Elektros energijos, kanalizacijos ir vandentiekio šiuose nameliuose nėra, tačiau Solveiga ir Paulius planuoja statyti atskirą pastatą, kuriame būtų virtuvė, tualetai, dušai namelių svečiams. Kad kiekvienas namelis turėtų elektros energijos šaltinį, pora planuoja kiekvienam jų skirti po mažą sulankstomą saulės elektrinę. Šiuo metu gyventojams yra pastatyti biotualetai, elektra jie gali naudotis šalia esančioje kavinėje ant vandens.

Nameliai ant vandens

„Gyventojai nameliuose pasišveičia pakraunamais žibintais, tad be šviesos žmonių nepaliekame“, – pasakoja Solveiga.

Visą pokalbį su Solveiga ir Pauliumi išgirsti ir po namelius pasižvalgyti galite laidoje „Kada įkurtuvės?“.

Laidą „Kada įkurtuvės ?“ žiūrėkite šeštadieniais, 13 val. per Delfi TV.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją