Dalykai, į kuriuos pirmiausia turite atkreipti dėmesį, jeigu norite sutaupyti

Elektrinė viryklė ir orkaitė. Tai yra bene daugiausiai elektros energijos suvartojanti buitinė technika, todėl viryklę reikėtų rinktis kuo aukštesnės energijos efektyvumo klasės. O jei labai dažnai kepate orkaitėje, galite pasvarstyti apie dujinę orkaitę, mat gamtinės dujos yra pigesnės nei elektros energija.

Orkaitė

Skalbyklė ir džiovyklė. Šią techniką taip pat kaip ir viryklę reikėtų rinktis kuo aukštesnės energijos efektyvumo klasės. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kaip naudojate skalbimo mašiną: norint sutaupyti energijos, ekspertai drabužius rekomenduoja skalbti kuo žemesnėje temperatūroje, mat itin daug energijos ši technika suvartoja būtent vandens šildymui.

Vandens maišytuvai ir dušo galvutė. Itin svarbu, kad čiaupai namuose būtų tvarkingi: jei jie nuolat laša, per valandą veltui gali išvarvėti net apie 1 litrą vandens. Taip pat verta pakeisti dušo galvutę: kai kada senų galvučių laidumas siekia iki 20 l vandens per minutę, kai iš naujų ir kokybiškų per minutę išteka net du-keturis kartus mažiau.

Izoliacija. Verta pagalvoti apie namų šiltinimą, naujus kokybiškus langus ir vamzdžių izoliaciją. Namo šiltinimas ir nauji langai padės namus išlaikyti šiltesnius, o vamzdžių izoliacija neleis jais tenkančiam karštam vandeniui greitai atvėsti.

Šildytuvas. Elektriniai šildytuvai dažniausiai sunaudoja daugiausiai energijos iš visų šildymo rūšių, todėl itin svarbu rinktis energiją taupantį prietaisą. Taip pat itin rekomenduojama pasirūpinti namų šiltinimu, kad elektrinį šildytuvą naudoti tektų kuo rečiau.

Elektros lemputės. Namuose verta senas lemputes pakeisti LED arba CFL lemputėmis, kurios gali gerokai sumažinti elektros energijos sąnaudas. Daugiau privalumų turi LED lemputės: jos yra ekologiškesnės nei CFL, lengviau perdirbamos ir jas reikia keisti rečiau.

Saulės elektrinė. Apsvarstykite galimybę gamintis savo elektros energiją pasistatę saulės elektrinę ar įsigiję nutolusio saulės parko dalį. Tuo labiau, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) šiuo metu teikia paramą saulės elektrinių įsigijimui.

Galima stebėti, kiek sunaudoja elektros ir vandenį

Buitinės technikos gamintojo „Electrolux“ ekspertas Ignas Bernotas atkreipė dėmesį į virtuvėje esančius buities prietaisus, kuriuos pakeitę pajusite pokyčius piniginėje. Anot pašnekovo, išmaniosios technologijos šiandien suteikia galimybę maistą su garinėmis orkaitėmis gaminti vieno laipsnio tikslumu, stebėti gaminimo procesą išmaniajame telefone, turėti indaploves, kurios „primena“ apie laiką, kai reikia pasirūpinti jų švara.

Anot eksperto, kalbant apie energetinį efektyvumą svarbu tai, kad galime stebėti, kiek sąnaudų sunaudoja vienas ar kitas virtuvės prietaisas. Pavyzdžiui, išmanioji indaplovių „Wi-fi“ funkcija leidžia valdyti ir stebėti įrenginio darbą, matyti ar pasirinkta programa yra tvari, kiek sunaudojama elektros ir vandens sąnaudų.

„Pasirinkus tam tikrą indaplovės plovimo laikotarpį galima palyginti, kiek ji sunaudojo elektros
ir vandens, galima palyginti, kiek būtų sunaudota plaunant rankomis“, – teigia I. Bernotas.
Pavyzdžiui, 15 komplektų indų indaplovė išplauna sunaudodama apie 9-11 litrų vandens, o plaunant rankomis prireiktų apie 100 litrų (dar papildomos sąnaudos už karštą vandenį).

Pakankama ir išmaniųjų sensorių

Išmaniosios technologijos leidžia tinkamai prižiūrėti indaplovę – į telefoną galima gauti pranešimus, kada laikas išvalyti filtrus, papildyti druska, skalavimo skysčiu, plovimo tabletes, atlikti valymo, nukalkinimo procedūras.

Dar vienas nemėgstamas šeimininkių darbas virtuvėje – yra orkaičių valymas, kas reikalauja nemažai laiko ir pastangų. Būtent garinės orkaitės turiu savaiminio išsivalymo funkciją garų pagalba. Tai taip pat gali padėti sutaupyti energetinių išteklių, nes valymas garais leidžia sutaupyti iki 95 proc. energijos išteklių, lyginant su kitu savaiminiu išsivalymo būdu – pirolize.

Taip pat prie taupymo režimo gali prisidėti ir išmanieji šaldytuvai. Ne tik keičiant tam tikrus prietaisų nustatymus, bet taip pat gaunant pranešimus į mobilųjį telefoną tuo atveju, jeigu jo durelės nėra tinkamai uždarytos. Šaldytuvas netgi gali sureaguoti į tai, kad jo ilgesnį laiką niekas neatidaro, todėl prietaisas savaime pradės veikti taupymo režimu. Pasak eksperto, tam, kad prietaisas būtų energetiškai efektyvus, pakanka jam turėti išmaniuosius sensorius. Pavyzdžiui, jie gali „suprasti“, kada puodas ant kaitlentės jau užvirė ir automatiškai sumažinti kaitinimo lygį iki įprasto.

Yra ir paprastesnių sprendimų


Šiandien išmaniosios LED lemputės leidžia kiekvieną namuose esantį šviestuvą paversti išmaniuoju – tereikia tik pritaikyti tinkamo cokolio lemputes.

LED lemputės. Jose gyvsidabrio nėra.

Tokiu būdu mobiliojoje programėlėje galima reguliuoti lempučių šviesos intensyvumą, atspalvius nuo šiltai gelsvos iki šaltai baltos, keisti apšvietimo spalvą ar nustatyti lempučių veikimo laiką, jas išjungti ar įjungti nuotoliniu būdu net būnant toli nuo namų.

Išmaniajame apšvietime naudojamos LED lemputės efektyviau naudoja energiją, tarnauja ilgiau, yra patvaresnės ir pasižymi panašia arba geresne šviesos kokybe nei kitų tipų apšvietimas. Jos yra maždaug 85 proc. efektyvesnės už senąsias kaitrines lemputes, nes sunaudoja mažiau energijos ir mažiau jos išeikvoja šilumos pavidalu.

Vidutiniškai išmanioji lemputė tarnauja 15-50 tūkst. valandų, o standartinės kaitrinės lemputės tarnavimo laikas – vos 750-2000 valandų. Tad jei per dieną vidutiniškai apšvietimas namuose būna įjungtas 3-4 val., viena LED lemputė gali tarnauti ir 10 metų, o kaitrinė lemputė – tik apie vienerius.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją