Kas yra išmanieji namai?

Išmanieji namai, kaip rašoma portale „Good housing“, tai bet koks turtas, kuriame naudojami prie interneto prijungti įtaisai ir produktai, skirti prietaisams ar įrenginiams valdyti arba tvarkyti, paprastai naudojant programėlę išmaniajame telefone, planšetiniame kompiuteryje arba kompiuteryje. Šiais laikais išmaniųjų galimybių yra labai daug, įskaitant apšvietimą, belaidžio ryšio apsaugos kameras, kištukus, durų skambučius, garso sistemas, spynas, signalizacijas, durų skambučius, termostatus ir televizorius. Įdiegę šiuos įrankius galite nustatyti procedūras, kad keli prietaisai veiktų kartu vienu metu, arba naudoti automatizavimą, kad suplanuotumėte prietaisų veikimą be jūsų įsikišimo. Svarbiausias tikslas – palengvinti jūsų gyvenimą.

Išmanūs namai

Kaip sukurti išmaniuosius namus

Dauguma išmaniųjų namų prietaisų prijungiami per namų internetą ir programėlę, t. y. paprastai tereikia prijungti maitinimą (arba akumuliatorių), pridėti savo „Wi-Fi“ duomenis ir atsisiųsti oficialią programinę įrangą valdymui. Tačiau mažiausiai norisi kasdien naršyti po kelias programėles, kad galėtumėte valdyti keliolika skirtingų išmaniųjų namų įrenginių, todėl tikroji užduotis yra užtikrinti, kad jūsų prijungti gaminiai bendrautų tarpusavyje.

Pirmą kartą nustatydami išmaniuosius gaminius paprastai esate priversti pradėti nuo oficialios programos, o tada susieti ją su „Amazon Alexa“, „Google Home“ arba „Apple Home“ programėle. Nuo tada gaminį valdysite bet kuriuo iš šių būdų.

Išmanusis apšvietimas

Kad jūsų namai būtų išmanūs, jums tereikia vieno išmanaus sprendimo. Pirmiausia aptarkime išmaniojo apšvietimo sprendimus, kurie šiandien yra labai populiarūs ir svarbūs. Išmanusis apšvietimas – tiesiog „Wi-Fi“ prijungtos lemputės arba šviestuvai, kurie valdomi programėle arba balso komandomis per išmanųjį garsiakalbį ar ekraną. Galite keisti jų ryškumą, rinktis iš daugybės spalvų ar net pridėti automatiką, kuri tam tikru paros metu išjungia visas namuose esančias lemputes.

Nors joms vis dar reikia, kad būtų įjungtas fizinis jungiklis, mums patinka išmaniųjų lempučių patogumas, ypač dėl nuotaikingo apšvietimo ir galimybės nuotoliniu būdu reguliuoti apšvietimą. Pamiršote išjungti šviesą patogiai įsitaisę lovoje? Tai galite išspręsti vienu bakstelėjimu.

LED apšvietimas

Kai kurie išmanieji šviestuvai susiejami su namų „Wi-Fi“ tinklu, o kiti modeliai naudoja „Bluetooth“ arba belaidę technologiją, pavyzdžiui, „Zigbee“ arba „Z-Wave“. Kai kuriems brangesniems modeliams, ypač „Philips Hue“, reikia „tilto“ šakotuvo, kuris veiktų kaip tarpininkas, jei planuojate naudoti dešimtis lempučių – taip išplečiamas diapazonas, kuriuo galite valdyti lemputes.

Išmanieji apšvietimo sprendimai yra ne tik šiuolaikiški, bet ir ekonomiški. Išmanieji šviestuvai ir išmaniosios LED lemputės, kurios leidžia kiekvieną namuose esantį šviestuvą paversti išmaniuoju – tereikia tik pritaikyti tinkamo cokolio lemputes. Tokiu būdu mobiliojoje programėlėje galima reguliuoti lempučių šviesos intensyvumą, atspalvius nuo šiltai gelsvos iki šaltai baltos, keisti apšvietimo spalvą ar nustatyti lempučių veikimo laiką, jas išjungti ar įjungti nuotoliniu būdu net būnant toli nuo namų.

Išmaniajame apšvietime naudojamos LED lemputės efektyviau naudoja energiją, tarnauja ilgiau, yra patvaresnės ir pasižymi panašia arba geresne šviesos kokybe nei kitų tipų apšvietimas. Jos yra maždaug 85 proc. efektyvesnės už senąsias kaitrines lemputes, nes sunaudoja mažiau energijos ir mažiau jos išeikvoja šilumos pavidalu.

Vidutiniškai išmanioji lemputė tarnauja 15-50 tūkst. valandų, o standartinės kaitrinės lemputės tarnavimo laikas – vos 750-2000 valandų. Tad jei per dieną vidutiniškai apšvietimas namuose būna įjungtas 3-4 val., viena LED lemputė gali tarnauti ir 10 metų, o kaitrinė lemputė – tik apie vienerius.

Taip ne tik gaunamos mažesnės sąskaitos už elektrą, bet ir padedama planetai, nes išmetama mažiau atliekų. Sprendimas ne tik užmaršiems Išmanusis apšvietimas naudingas ne tik dėl ekonomiškesnių lempučių, bet ir tuomet, jei išeidami iš namų dažnai pamirštate išjungti šviesos jungiklį. Dėl šiuolaikinių technologijų galima nustatyti išmaniojo apšvietimo veikimo grafiką ir taip užtikrinti, kad šviesos niekada nebus įjungtos, kai nieko nėra namuose. Be to, išmaniajam apšvietimui automatizuoti galima naudoti ir suporuotus jutiklius. Tokiu būdu šviesa gali įsijungti automatiškai kai kas nors įeina į kambarį, paliečia spintelę arba atidaro duris. Tai ypač aktualu tose vietose, kur dažniausiai netyčia yra paliekama įjungta šviesa: vonios kambaryje, sandėliuke, lauke.

Naujienų apie kitus išmaniuosius sprendimus ieškokite kitose „Delfi būstas“ publikacijose jau greitai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją