Populiarėja belaidės apsaugos sistemos

Vasara jau skaičiuoja paskutines savaites, todėl pasinaudoti atostogų galimybėmis tiesiog privalu. Visgi nereiktų pamiršti namų saugumo. „Grifs AG“ Apsaugos departamento vadovas Žydrūnas Bukauskas, paklaustas, kokiomis saugos sistemos šiandien domisi lietuviai, teigia pastebintis nuolat augantį poreikį diegti sprendimus, kurie leidžia susieti apsaugos sistemas su įvairiomis išmaniosiomis programėlėmis.

„Dabar mobilioji aplikacija naudojama nuotoliu įjungti ar išjungti signalizaciją, atidaryti ir uždaryti vartus, stebėti teritoriją. Taip pat tokiose aplikacijose diegiami pavojaus mygtukai, kai žmonės gali patys, pavyzdžiui, įtardami įsilaužimą, paspausti mygtuką ir iškviesti apsaugos ekipažą. Tuo naudojasi ne tik privačių namų, bet ir daugiabučių gyventojai“, – sako pašnekovas.

Saugos sistemos

Jis tęsia, kad šiuo metu jau stipriai yra pažengusios bevielės apsaugos sistemos, jas gyventojai pamėgo, nes sumontavimas nekeičia patalpų estetinio vaizdo, nereikia bute daryti matomų intervencijų, gręžti sienų ar panašiai.

„Tokios sistemos paprastai irgi valdomos per mobilias aplikacijas. Belaidės sistemos apima pavojaus (įsilaužimo, gaisro, užpuolimo, užliejimo, kt.) aptikimo ir signalizavimo saugos tarnybai ar pačiam būsto savininkui, namų vaizdo stebėjimo, taip pat namų įrenginių valdymo, netgi namų energijos suvartojimo valdymo (energiją taupančios išmaniosios rozetės) funkcijas. Šiandieną tokios sistemos, be turto apsaugos, apima kur kas daugiau namų priežiūros sričių“, – komentuoja Ž. Bukauskas.

Dar viena, pasak apsaugos eksperto, matoma tendencija – išaugęs poreikis diegti ne tik judesio ir gaisro, bet ir dujų, vandens nuotėkių ir kitų sistemų valdymo daviklius, kurie ištikus galimam pavojui leidžia maksimaliai sumažinti arba išvengti nuostolių bei apsaugo ne tik turtą, bet ir žmonių gyvybes.

Saugos sistemos

Dėmesys apsaugos sistemoms auga

Vis paklausesnės tampa pažengusios vaizdo apsaugos sistemos. Ž. Bukauskas sako, kad dabar kamerų fiksuojamas vaizdas gali būti analizuojamas dirbtinio intelekto pagalba. Tai leidžia kamerai automatiškai, be papildomų žmogaus veiksmų, siųsti aliarmus pagal iš anksto nustatytus nurodymus – kam nors įžengus ar įvažiavus į teritoriją ar kitais programoje numatytais atvejais. Tokiu būdu kameros atlieka ne tik vaizdo stebėjimo ir fiksavimo funkciją, bet ir iškart praneša apie pavojus. Taip pat eliminuojami klaidingo pavojaus suveikimai, užtikrinamas tikslus ir įmanomai greičiausias reagavimas į realius pavojaus signalus.

„Tiesa, nepaisant to, kad dabar išmanių sprendimų yra išties daug, praktikoje vis dar kartais susiduriame su atvejais, kai žmonės, palikdami namus ilgesniam laikui, kliaujasi „buitiniais“ sprendimais – pavyzdžiui, palieka šviesą, kai kurie dar nustato ir laikmatį, tam tikru laiku įjungiantį ir išjungiantį šviesą namuose – siekiant sudaryti įspūdį, kad kažkas yra namuose. Nesakome, kad toks būdas yra visiškai neveiksmingas, bet visgi patariame rinktis efektyvesnius sprendimus, galinčius suvaldyti kur kas daugiau grėsmių namų turtui. Tokie buitiniai apsaugos sprendimai namų savininkui nesuteikia kontrolės ir užtikrintumo jausmo, kad namų ir turto saugumu bus pasirūpinta. Įvairios apsaugos sistemos šiandien apie galimas grėsmes realiu laiku informuoja ne tik saugos tarnybas, bet ir namų savininkus, šie gali būti tikri, kad į pavojaus signalus bus nedelsiant sureaguota, informacija apie reagavimo į namus rezultatus bus pateikta ir visų priemonių apsaugoti turtui bus imtasi“, – pabrėžia pašnekovas.

Saugos sistemos

Jo teigimu, apsaugoti būstą renkasi vis daugiau gyventojų. Kasmet šis skaičius nuosekliai auga.
„Jeigu 2022 metais namų apsaugos paslaugų aktyvavome kone penktadaliu daugiau, nei 2021 metais, tai per septynis šių metų mėnesius aktyvavome tiek pat namų apsaugos paslaugų, kaip per visus 2022 metus“, – sako Ž. Bukauskas.

Labiausiai domisi vaizdo kameromis

Išmaniosioms apsaugos sistemoms, be abejo reikia interneto. „Bitės Profas“ Martynas Vrubliauskas „Delfi būstas“ paaiškina, kad interneto ryšys užtikrina, jog išmanios saugos sistemos veiktų efektyviai ir būtų naudingos jas naudojantiems, suteikiant jiems didesnę kontrolę, mobilumą ir saugumą, todėl yra esminis komponentas bet kuriai šiuolaikinei saugos sistemai.

„Internetas leidžia saugos sistemų naudotojams stebėti savo turtą net esant itin toli, kad ir tūkstančiams kilometrų, nuo vietos, kurioje sistema įdiegta. Pavyzdžiui, galima lengvai ir, svarbiausia, ypač pigiai stebėti tiesioginę vaizdo transliaciją, į išmanųjį telefoną gauti įspėjimus apie įvykius ar valdyti visą apsaugos įrangą visiškai nuotoliniu būdu. Taip pat, tokios internetu valdomos namų saugos sistemos dažnai integruojamos su kitais išmaniaisiais įrenginiais bei sistemomis be specialisto pagalbos, tiesiog namuose“, – pabrėžia pašnekovas.

Saugos sistemos

Ekspertas tęsia, kad interneto ryšys leidžia valdyti apsaugos sistemas vienoje vietoje ar net automatizuoti tam tikrus veiksmus, pvz., įjungti šviesas, imituojant namiškių buvimą namuose, užrakinti ar atrankinti duris, reguliuoti šildymo sistemą, valdyti kitus prietaisus, atsižvelgiant į saugos sistemos signalus.

M. Vrubliausko teigimu, išmaniųjų saugos sistemų egzistuoja be galo daug, tačiau pastebima, kad žmonės dažniausiai renkasi išmaniąsias belaides stebėjimo kameras, įvairius daviklius bei sekiklius.

„Šių prietaisų ir sistemų įdiegimas itin lengvas – saugumo sistemą žmogus gali įsirengti pats per 10-15 min, o esant reikalui, lengvai perkelti visą sistemą iš vienos vietos į kitą. Pavyzdžiui, pasibaigus vasaros sezonui tam tikrus saugos sistemos elementus iš namų mieste pervežti į sodybą“, – teigia ekspertas.

Pašnekovas priduria, kad pastebimas ir vandens nuotėkio daviklių ar belaidžių judesio daviklių pardavimų populiarumas.

Ko nepamiršti paliekant namus be priežiūros?

Ž. Bukauskas akcentuoja, kad namų saugumas priklauso ne tik nuo įvairių saugos sistemų. Daug lemia ir gyventojų elgesys, todėl jis pasidalija keliais patarimais, kaip palikti namus iš jų išvykstant.

Pirmiausia, rekomenduojama įsirengti judesiui jautrius lauko šviestuvus, staigiai apšviečiančius kuo didesnį gyvenamojo namo lauko plotą. Vagys vengia gerai apšviestų teritorijų. Taip pat tokių, kuriose atsiranda koks nors netikėtas judesys, garsas, galintis atkreipti aplinkinių dėmesį į juos.

Antras ne mažiau svarbus prevencijos veiksmas, ypač gyvenantiems nuosavuose namuose – laikyti lengvai išnešamą turtą patikimai rakinamose, geriausiu atveju, signalizacija apsaugotose patalpose. Šie turto apsaugos veiksmai yra efektyvūs ir mažai kainuojantys. Turtas, kurio gyventojai neturi galimybės ir noro kas kartą nešti į saugias patalpas, pavyzdžiui, lauko baldus ar kepsnines, gali būti apsaugomas papildomais lauko judesio jutikliais, atlikus tam tikrus techninius pakeitimus jau įrengtoje namų apsaugos sistemoje. Tokius judesio jutiklius vis dažniau renkasi individualių namų, sodybų, neaptvertų tvoromis vienkiemių gyventojai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją