Natūralus produktas vidaus apdailai

Molio tinkas – dar visai neseniai Lietuvoje pradėta naudoti apdailos medžiaga. Šiandien apie ją sužino vis daugiau naujakurių, tačiau abejonių dėl jos vis dar kyla. Naujakurė Kristina, kuri visai neseniai baigė savo pirmojo būsto įsirengimą, pasakoja norėjusi savo namuose kelių akcentinių sienų – svetainėje ir miegamajame. Moteris teigia internete radusi informacijos apie molio tinką.

„Norėjau dvejų akcentinių sienų. „Pinterest“ svetainėje ieškojau idėjų ir radau labai įdomių sienų pavyzdžių, atrodė visai kitaip nei dažai ar tapetai. Internete suradau informacijos, kad tai gali būti molio tinkas. Bet tada ėmiau ieškoti, kur galiu pasižiūrėti, kaip toks dekoras atrodo realybėje, neradau, todėl nusprendžiau, kad vis tik be pavyzdžio nenoriu eksperimentuoti. Be to, man kilo dvejonių, ar toks dekoras ilgaamžis, ar prie sienos stovintys baldai jo nenuvalys, nenutrins. Kita vertus, atrodo, kad po juo pasislėptų sienų nelygumai“, – pasakoja Kristina.

„Delfi būstas“ socialiniame tinkle „Instagram“ rado su molio tinku dirbančius žmones ir pabandė išsiaiškinti, kokia tai dekoro technologija, kokie jos privalumai ir trūkumai. „Mr. Clay“ prekės ženklo kūrėja Raimonda Radvilavičienė pasakoja, kad molio tinką ji su kolegomis Lietuvoje gamina nuo 2016 m. Jos teigimu, tai yra visiškai natūralus produktas, skirtas naudoti vidaus apdailos darbams.

„Molio mišinių gamybai daugiausiai naudojami skirtingų spalvų moliai: rudas ir baltas, marmuro arba smėlio užpildai. Visos žaliavos yra neorganinės kilmės, todėl produktai yra nedegūs, tinkami naudoti ir visuomeninėse erdvėse. Produktas yra visiškai saugus tiek su juo dirbantiems, tiek vėliau gyvenantiems žmonėms“, – teigia pašnekovė.

Apdaila molio tinku

Pasirodo, molio tinko dekoras gali būti daromas ant labai įvairių paviršių. Klasikinis rudas molio tinkas gali būti tinkuojamas ant įvairių blokelių, plytų, šiaudų skydų ir pan., kur reikia sienas išlyginti storesniu sluoksniu. Baltas ir rudas apdailiniai molio tinkai gali būti tonuojami sausais mineraliniais spalvų pigmentais išgaunant įvairiausias spalvas ir tinkuojami plonu 1-2 mm. sluoksniu kaip galutinė sienų apdaila, dažniausiai vietoje įprastų dažų ant bet kokio lygaus paviršiaus. Taip pat jie gali būti naudojami ir meninėms-akcentinėms sienoms kurti.

„Jeigu įrenginėjamas būstas yra naujos statybos, visada labai gerai, kai naudojama visa molio mišinių sistema nuo išlyginamojo tinko iki galutinės apdailos, tačiau tai tikrai nėra būtina, nes apdailinis molio tinkas gali būti tinkuojamas ant įvairiausių paviršių – ant gipso kartono ir kitų plokščių, įvairiais tinkais išlygintų sienų ar net senų dažų“, – paaiškina R. Radvilavičienė.

Apdaila molio tinku

Molio tinko gaminys gimė netikėtai

Pašnekovės teigimu, jos darbas su moliu prasidėjo 2015 metais senoje plytų gamykloje – Alytaus keramikoje. Ji pasakoja iš pradžių bandžiusi sukurti inovatyvesnių plytų ar blokelių statyboms, tačiau veikla sekėsi sunkiai ir tuomet netikėtai gimė molio tinko idėja.

„Vienas statybinių medžiagų prekybos centras, kuriam tiekėme plytas, paprašė paruošti prekybai molio miltų, kuriuos naudodavo pečių mūrytojai. Teoriškai mes galėjome tą padaryti, bet gamykloje esantis laisvas malūnas buvo sugedęs, o veikiantis naudojamas nepertraukiamoje plytų gamyboje. Kol sugalvojome, kaip sumalti molio miltus, praėjo nemažai laiko. Pagaliau viską suruošus ir informavus užsakovą, paaiškėjo, jog molio miltų jie jau atsivežė iš kitur, o mes taip ir likome su keliasdešimt tonų produkcijos. Gavau gerą pamoką, kad greitis versle labai svarbu. Visgi, iš šiandieninės perspektyvos, aš labai džiaugiuosi, kad jie tada nenupirko mūsų molio miltų, nes niekada nebūčiau sukūrusi molio tinko. Beje šiandien, praėjus, beveik 7 metams, tas pats prekybos centras prekiauja mūsų molio tinku“, – molio tinko atsiradimo istoriją pasakoja R. Radvilavičienė.

Pašnekovė sako, kad dekoravimo sistemų idėjų ji su kolegomis mokėsi patys, pasisemti patirties dar nebuvo iš kur.

Apdaila molio tinku

Kam galima naudoti?

Dekoratyvinį molio tinką galima laikyti kaip viso būsto lubų ir sienų apdailos medžiaga ir kaip medžiagą norint išgauti įvairias menines sienas. Pasak R. Radvilavičienės, grindims jo naudoti nerekomenduojama, nes produktas yra minkštas ir visas jo atsparumas priklausys nuo impregnavimo medžiagų.

„Dažnai žmonės molio tinku nori padengti labai aktyviai naudojamus paviršius, pavyzdžiui,, durys ar baldų fasadai – tą padaryti galima, bet tokiu atveju rekomenduojame paviršių impregnuoti, kad taptų kietesnis, atsparus skysčiams ir tarnautų ilgai. Dėl impregnavimo būdų reikėtų konsultuotis su mumis, nes kiekviena technika ar net spalva gali reikalauti skirtingo impregnavimo metodo. Nugruntavus kontaktiniu gruntu galima dekoruoti ir įvairius daiktus, pavyzdžiui, vazas. Kiti kuria įvairiausius paveikslus su molio tinku“, – ką galima dekoruoti molio tinku vardija specialistė.

Paklausta, kokių įgūdžių reikia norint dekoruoti sienas ar lubas molio tinku, R. Radvilavičienė akcentuoja fizinę jėgą, tačiau perpratęs pačią sistemą, anot jos, molio tinku dekoruoti būsto vidų gali kiekvienas.

„Tinkuoja ir vyrai ir moterys. Mes visada rekomenduojame dirbti dviese, nes taip lengviau, bet tikrai žinome ne vieną moterį, nutinkavusią visas namų sienas savarankiškai be jokios pagalbos. Darbas atliekamas gana greitai ir be dulkių. Dažniausiai naudojamos įvairios glaistyklės, tačiau galima dirbti ir teptukais bei kempinėmis, priklausomai nuo norimo galutinio sienos vaizdo. Norintys, gali dalyvauti ir mūsų rengiamuose sienų dekoravimo mokymuose“, – kokius įrankius naudoti dekoruojant sienas molio tinku, pasakoja specialistė.

Apdaila molio tinku

Turi ir trūkumų

Molio tinko, anot R. Radvilavičienės, gali būti įvairių atspalvių. Spalvoms kurti naudojami sausi mineraliniai bei žemės pigmentai, skirtingų spalvų moliai ir klintys. Molio tinko spalvos turi atsparumą UV spinduliams, tad su metais nekinta. Molio tinkas gaminamas be cheminių medžiagų, todėl jis, pasak dekoravimo molio tinku specialistės, yra visiškai pralaidus garams, todėl įgers užtiškusius skysčius, bet nutikus tokiai situacijai, R. Radvilavičienės teigimu, svarbiausia nieko nedaryti iš karto, reikia leisti sienai išdžiūti, o vėliau, ant švaraus vatos diskelio užpylus paprasto audinių baliklio, tiesiog patapšnoti dėmę ir leisti jai išdžiūti.

„Jei yra poreikis, pakartoti dar kartą. Iš patirties žinome, kad puikiai išsivalo kava, arbata, esame išvalę ir flomasterius bei vandeninius dažus. Jeigu siena ištepta sausai, rekomenduojame ją valyti sausu švariu šepetėliu, dažniausiai to pakanka. Svarbiausia, nieko šlapiai netrinti, kad nesimatytų valymo žymės. Žinoma, natūralus dėvėjimasis bus kaip ir visų kitų medžiagų, ir tikrai ne visos dėmės išsivalys, bet yra būdų maskuoti net ir tai, klausimas tik vienas, kiek žmogus norės įdėti pastangų, kad sienos ilgam išliktų gražios ir švarios“, – apie galimus molio tinko trūkumus kalba ekspertė ir priduria, kad esant reikalui visuomet galima visą sieną arba konkrečią jos vietą tinkuoti iš naujo.

Tad kiek ši medžiaga ilgaamžė, klausiate. Pasak R. Radvilavičienės, estetinis šio sienų ar lubų dekoro vaizdas priklausys nuo žmonių gyvenimo būdo, bet pati medžiaga yra labai ilgaamžė. Jeigu būtų poreikis, molio tinką sudrėkinus vandeniu galima nuskusti nuo sienos be jokių dulkių, persimaišyti ir panaudoti tinkavimui vėl.

„Apdailinio molio tinko kaina, priklausomai nuo spalvos, 1 kv.m svyruoja nuo 3,5 EUR iki 4,5 EUR”, – kainą įvardija pašnekovė.

Apdaila molio tinku

Slepia nelygumus

Molio tinkas Lietuvoje populiarėja. R. Radvilavičienės teigimu, dažniausiai žmonės tinkuoja visas namų sienas ir lubas vienspalviu molio tinku, kuris suteikia lengvus, minkštus šešėlius. Toks sienų apdailos būdas labai tinkamas būstams, kurių sienos nėra idealiai lygios.

„Renkantis sienų apdailos medžiagas žmonėms labai svarbu su jomis gerai susipažinti, įvertinti savo gyvenimo būdą, natūralumo bei estetinius reikalavimus būsimiems namams. Vieniems labiau tiks dažai, kitiems tapetai, o tretiems molio tinkas. Visi produktai yra skirtingi ir visada turės savo klientą. Jei kalba būtų apie darbų sudėtingumą ir greitį, tai dirbant su apdailiniu molio tinku sienų paruošimas apdailai yra lengvesnis ir paprastesnis negu prieš dažymą ar tapetavimą. Dažniausiai sienų nereikia pilnai glaistyti ir šveisti, užtenka kruopštaus paruošimo iki glaistymo. Iš patirties matome, kad net savarankiškai molio tinko apdailą atliekantys žmonės pasiekia labai gerų rezultatų, gerai paruošti sienas dažymui ir dažyti būtų daug sunkiau“, – teigia pašnekovė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją