Pirmiausia, turime suprasti, kai kurie mūsų kasdieniai įpročiai tiesiog „programuoja“ didesnes elektros energijos sąskaitas.

Šiais technologijų laikais savo buities jau nebeįsivaizduojame be drabužių džiovyklės arba skalbimo mašinos su skalbinių džiovinimo funkcija. Tačiau daug pigiau būtų skalbinius džiovinti tiesiog ant paprastos pastatomos džiovyklės.

Rozetė

Džiovyklė yra vienas iš daugiausiai energijos naudojančių prietaisų namuose, o žiemą ji dažnai būna populiari dėl to, kad daugeliui tenka vargti džiovinant drabužius ir patalynę.

Jei įmanoma, stenkitės džiovinti drabužius ant virvės ar pastatomos drabužių džiovyklos. Jei džiovinate drabužius patalpoje, apsvarstykite galimybę naudoti oro sausintuvą, kurio eksploatacija yra daug pigesnė ir kuris vis tiek atlieka savo darbą, rašo portalas „Express.co.uk“.

Tęsiant drabužių skalbimo temą, pasirodo, labiausiai ekonomiškas skalbinių skalbimas skalbyklėje yra 30 laipsnių temperatūroje. Nors ypač nešvarius ar mikrobų pažeistus drabužius gali prireikti skalbti aukštesnėje temperatūroje, daugumą drabužių galima skalbti 30 laipsnių temperatūroje, o tai gali padėti namų ūkiams sutaupyti pinigų.

Jeigu savo gyvenimo neįsivaizduojate be indaplovės, bent jau įjunkite ją tik tada, kai ji pilna nešvarių indų. Net ir efektyviai veikiančios indaplovės per metus gali sunaudoti iki 270 kWh elektros energijos. Į šią sumą neįskaičiuotos išlaidos karštam vandeniui. Sumažinkite indaplovės suvartojamos elektros energijos kiekį įjungdami indaplovę tik tada, kai ji pilna. Įjungsite ją rečiau ir sunaudosite mažiau elektros energijos.

Įrenginių įkrovimas per naktį

Elektros energijos sąnaudas, be abejonės, augina elektriniai prietaisai, elektronika. Tačiau ir čia galima sutaupyti, pavyzdžiui, stenkitės telefoną įkrauti vakare arba per dieną, kad matytumėte, kada baterija išsikrauna, ir išjunkite įrenginį iš elektros tinklo. Tokiu būdu telefonas nebus kraunamas kelias valandas naktį, net kai jo įkrovimas pasiekia 100 proc.

Kai baigiate naudotis įrenginiu, išjunkite jį iš elektros lizdo, užuot palikę jį budėjimo režimu. Visiškai neišjungti prietaisai naudoja elektros energiją.

Atrodo, elementaru: išeinant iš patalpos reikia užgesinti šviesą. Tačiau paklauskite savęs, ar visuomet tai padarote? Juk kartais tikrai šmėsteli mintis, kad iš kambario išeinate tik trumpam, pasiimti užkandžių arba palįsti po dušu, tad jam be reikalo junginėti šviesą. Tačiau tokie įpročiai gali kainuoti didesnę sąskaitą už elektrą. Žinoma, būna atvejų, kai šviesą išjungti tiesiog pamirštame.

Jeigu norite nesukti sau galvos dėl šviesos įjungimo ir išjungimo, savo namuose galite įsidiegti išmaniąją sistemą.

Prietaisai, kuriuos galima pakeisti

Kai kuriais gali būti, kad nepaisant visų šių patarimų, jūsų elektros sąnaudos nesumažės. Taip gali įvykto dėl to, kad jūsų elektros, buitiniai prietaisai tiesiog yra pernelyg seni, prastos energinės klasės ir tiesiog vartoja daug daugiau elektros energijos nei šiuolaikiniai naujausi prietaisai.

Įmonės prekės ženklo „Creditea“ Regiono klientų aptarnavimo vadovė Baltijos šalyse Donata Stoškuvienė žiniasklaidai platintame komentare teigia, kad elektros energiją namuose „ryja“ ne tik šaldytuvai, orkaitės, kaitlentės ir dar dešimtys kitų elektrinių, senų prietaisų.

„Dideliam energijos suvartojimui namuose įtakos turi ne tik daug energijos „ryjantys“ elektronikos prietaisai, tokie kaip orkaitė ar šildytuvas, bet net ir langai ar vamzdžiai. Seni, nekokybiški langai labiau praleidžia šilumą, dėl ko tenka daugiau šildyti patalpas, o neizoliuotais vamzdžiais tekantis karštas vanduo atvėsta greičiau“, – atkreipia dėmesį ji.

Ji pataria, kokius daiktus namuose pakeisti, kad būtų sumažinamos energijos sąnaudos.

Elektrinė viryklė ir orkaitė. Tai yra bene daugiausiai elektros energijos suvartojanti buitinė technika, todėl viryklę reikėtų rinktis kuo aukštesnės energijos efektyvumo klasės. O jei labai dažnai kepate orkaitėje, galite pasvarstyti apie dujinę orkaitę, mat gamtinės dujos yra pigesnės nei elektros energija.

Skalbyklė ir džiovyklė. Šią techniką taip pat kaip ir viryklę reikėtų rinktis kuo aukštesnės energijos efektyvumo klasės. Taip pat verta atkreipti dėmesį, kaip naudojate skalbimo mašiną: norint sutaupyti energijos, ekspertai drabužius rekomenduoja skalbti kuo žemesnėje temperatūroje, mat itin daug energijos ši technika suvartoja būtent vandens šildymui.

Vandens maišytuvai ir dušo galvutė. Itin svarbu, kad čiaupai namuose būtų tvarkingi: jei jie nuolat laša, per valandą veltui gali išvarvėti net apie 1 litrą vandens. Taip pat verta pakeisti dušo galvutę: kai kada senų galvučių laidumas siekia iki 20 l vandens per minutę, kai iš naujų ir kokybiškų per minutę išteka net du-keturis kartus mažiau.

Kaitlenčių pasirinkimas

Izoliacija. Verta pagalvoti apie namų šiltinimą, naujus kokybiškus langus ir vamzdžių izoliaciją. Namo šiltinimas ir nauji langai padės namus išlaikyti šiltesnius, o vamzdžių izoliacija neleis jais tenkančiam karštam vandeniui greitai atvėsti.

Šildytuvas. Elektriniai šildytuvai dažniausiai sunaudoja daugiausiai energijos iš visų šildymo rūšių, todėl itin svarbu rinktis energiją taupantį prietaisą. Taip pat itin rekomenduojama pasirūpinti namų šiltinimu, kad elektrinį šildytuvą naudoti tektų kuo rečiau.

Elektros lemputės. Namuose verta senas lemputes pakeisti LED arba CFL lemputėmis, kurios gali gerokai sumažinti elektros energijos sąnaudas. Daugiau privalumų turi LED lemputės: jos yra ekologiškesnės nei CFL, lengviau perdirbamos ir jas reikia keisti rečiau.

Saulės elektrinė. Apsvarstykite galimybę gamintis savo elektros energiją pasistatę saulės elektrinę ar įsigiję nutolusio saulės parko dalį. Tuo labiau, kad Aplinkos projektų valdymo agentūra (APVA) šiuo metu teikia paramą saulės elektrinių įsigijimui.

Dar daugiau patarimų

Elektros energiją namuose padės taupyti net ir mažytės smulkmenos, pavyzdžiui, indukcinės kaitlentės. Tai elektros energijos nešvaistanti, prikaistuvį, o ne kaitlentę ar orą aplink ją kaitinanti magnetinio lauko technologija. Du litrai vandens užverda per 5 minutes, t. y. dvigubai greičiau nei naudojantis paprasta keramine kaitlente.

Agentūros energetikos efektyvumo analitikas Ričardas Masiulionis „Delfi“ ja yra sakęs, kad išjungus galingesnį prietaisą galima sutaupyti daugiau nei kelis kartus išjungtus silpniausią įrenginį. „Plaukų džiovintuvas kilovatvalandę sunaudotų per 25 minutes, LED lemputė – per 142 val. Didžiausias efektas bus keičiant elgseną, išjungiant galingiausius prietaisus. Viena kartą išjungus virdulį ar užpylus mažiau vandens galima sutaupyti daugiau nei keliskart išjungiant LED lemputes“, – sakė R. Masiulionis.


LED lemputė 1 kilovatvalandę (kWh) per 142 val. 51 min. arba beveik per 6 paras, nurodoma LEA paskelbtame prietaisų sąraše. Verta atkreipti dėmesį, kad skirtingos energetinės klasės prietaisai gali turėti skirtingą suvartojimą, todėl ir rekomenduojama pagal galimybes keistis senus įrenginius naujais, ekonomiškais. Tarp galingesnių prietaisų natūraliai įvardijami agregatai su kaitinimo elementais arba varikliais. Tarkime, virdulys, pasak agentūros, sunaudos 1 kWh per 27 min., orkaitė – per 30 min., indukcinė viryklė – per 41 min. Tarp prietaisų, kuriuos galima naudoti ekonomiškiau, yra ir mikrobangų krosnelė, indaplovė, skalbimo mašina, stacionarus kompiuteris.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)