Gali imituoti natūralią šviesą


Vilniaus Gedimino technikos universitetas (VILNIUS TECH) Elektronikos inžinerijos fakulteto Elektros inžinerijos katedros prof. dr.Sonata Tolvaišienė yra kalbėjusi apie tai, kaip dirbtiniai šviesos šaltiniai gali imituoti natūralią šviesą.

„Šviesą skleidžiantys šaltiniai dažnai siekia imituoti natūralią šviesą, tačiau jų gebėjimas tai padaryti gali skirtis priklausomai nuo šviestuvo tipo ir gamintojo. Šie šviestuvai yra sukuriami siekiant imituoti saulės šviesą arba kitus natūralios šviesos šaltinius, kad būtų sukurta malonesnė ir komfortiškesnė apšvietimo aplinka“, – kalbėjo VILNIUS TECH novatorė.

Anot jos, šiuolaikinės technologijos jau pažengusios tiek, kad leidžia pakankamai gerai imituoti natūralią šviesą. Pavyzdžiui, LED šviestuvai gali būti reguliuojami pagal spalvinę temperatūrą ir intensyvumą, o išmanieji šviestuvai gali būti programuojami atitikti dienos laiko ciklus arba konkrečius vartotojo poreikius. Tai leidžia žmonėms kurti labiau priderintą apšvietimą. Tokį įsirengę, visiems nušluostysite nosį.

apšvietimas

Kokios pasirinkimo galimybės?


Dirbtinės šviesos šaltiniai, kurie gali padėti sukurti natūralią šviesą arba artimą jai efektą, dažnai turi tam tikras savybes ir funkcijas. VILNIUS TECH novatorė pateikė keletą pavyzdžių, kurie gali būti naudojami šiam tikslui.

LED šviestuvai su reguliuojama šviesos spalvine temperatūra. Jie leidžia vartotojams reguliuoti šviesos spalvinę temperatūrą. Jie gali būti nustatyti šiltoms spalvoms (apie 2700-3000 K), primenančioms šviesą vakare, arba šaltoms spalvoms (apie 5000-6500 K), primenančioms ryto saulės šviesą. Šie šviestuvai leidžia sukurti šviesą, kuri atitinka skirtingus dienos laiko ciklus.

Šviesos šaltiniai su difuzoriais arba šviesos sklaidos elementais. Jie gali padėti sušvelninti ir lygiai paskirstyti šviesos srautą, kad kuo labiau primintų natūralią šviesą. Jie sumažina šviesos aštrių šešėlių formavimąsi ir suteikia kambariui švelnesnį ir komfortiškesnį apšvietimą.

Sonata Tolvaišienė

Išmanieji šviestuvai su dienos laiko reguliavimu. Kai kurie išmanieji šviestuvai turi funkciją reguliuoti šviesos spalvinę temperatūrą ir intensyvumą pagal dienos laiko ciklą. Jie stengiasi imituoti natūralios šviesos šaltinio judėjimą nuo ryto iki vakaro.

Jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ direktorius Raimundas Skurdenis sako, kad išmanusis apšvietimas, ypač jo valdymas, kaip ir daugelis kitų technologijų, sparčiai tobulėja. Tačiau vien tai nesukuria išmanių namų.

„Išmanūs namai toli gražu nėra tik apšvietimas. Tai ir klimato valdymas (šildymas, šaldymas, vėdinimas), ir apsaugos sistemų integravimas, ir multimedijos valdymas. Apibendrinant, daugelio atskirų sistemų integravimas į vieningą sistemą ir yra išmanūs namai. Taigi išmanus apšvietimo valdymas tėra tik išmanus apšvietimas, o ne išmanūs namai“, – pabrėžė R. Skurdenis.

Jo teigimu, įrengti vien tik išmanų apšvietimą yra gerokai paprasčiau nei visą išmaniąją sistemą. Galimų sprendimo variantų yra daug, kaip ir kainos bei kokybės diapazonas yra didžiulis.

„Vis dėlto svarbu nepamiršti, kad tai yra elektros prietaisai, todėl juos įrengti turėtų specialistas“, – akcentavo specialistas.

Išmaniojo apšvietimo technologijos šiandien būstuose jau leidžia įrengti automatiškai kintantį apšvietimą, prisitaikantį prie vadinamųjų žmogaus cirkadinių ritmų: apšvietimas kinta nejuntamai, bet jis visada yra sveikiausias žmogaus psichikai ir visam organizmui. Tai yra labai svarbu, jei tenka ilgai būti esant dirbtiniam apšvietimui.

„Dar visai neseniai apie tai buvo galima tik pasvajoti. Išmanusis apšvietimas taip pat leidžia paprastai ir lengvai kiekvieną šviestuvą valdyti atskirai (reguliuoti šviesos stiprumą, temperatūrą, spalvą), taip sukuriant tinkamiausią aplinką darbui ar poilsiui“, – kalbėjo R. Skurdenis.

Įrengimo klaidų įmanoma padaryti


Išmaniojo apšvietimo valdymo galimybės taip pat yra plačios. Tai galima padaryti ir jungikliu ant sienos, ir per bendrą valdymo ekraną, ir mobiliąja programėle telefone ar planšetėje, ar tiesiog balsu.

„Visi būdai yra įmanomi, tereikia konkrečioje situacijoje pasirinkti tinkamiausią ir patogiausią“, – sakė Jungiklių ir protingų namų sistemų centro „JUNG Vilnius“ direktorius R. Skurdenis.

Anot jo, ar išmanusis apšvietimas veiks be interneto ryšio, priklauso nuo sistemos, tačiau daugeliu atveju solidžių gamintojų siūlomos sistemos gali veikti ir be interneto.

Dar vienas patogumas tas, kad teoriškai išmanųjį apšvietimą galima prijungti prie bet kokio prietaiso, tačiau, žinoma, pasitaiko ir nekokybiškų įrenginių, kurie negali išpildyti išmaniojo apšvietimo galimybių. Todėl pašnekovas siūlo rinktis tik žinomus gamintojus, turinčius savo atstovus Lietuvoje, kurie esant reikalui, galės išspręsti iškilusias problemas.

„Jeigu pageidaujame keisti šviesos intensyvumą, spalvą ar temperatūrą – natūralu, kad šviestuvas, pati lempa, turi turėti šias funkcijas“, – pabrėžė specialistas.

Jo tikinimu, klaidų įsirengiant išmanųjį apšvietimą taip pat neišvengiama.

„Dažniausiai yra daromos analogiškos klaidos, kaip ir įsirengiant išmaniuosius namus. Tai – per vėlyvas planavimas. Tačiau yra ir papildoma problema – dėl iš pirmo žvilgsnio įdomių funkcijų ar patrauklios kainos, nekreipiama dėmesio į šviesos šaltinio (lempos, LED šviesos diodų) kokybę. Galiausiai turime nekokybišką apšvietimą, kuris vargina ar net gadina akis“, – pabrėžė R. Skurdenis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją