Projektas pagal saulės spindulius

Jei jums nusišypsojo sėkmė pradėti savo namo projektą nuo nulio, galite iš karto išnaudoti saulę ir savo namą statyti taip, kad jis būtų kuo geriau apšviestas ir šildomas. XX a. 8-ajame dešimtmetyje Michaelis Reynoldsas Naujojoje Meksikoje suprojektavo futuristinius „Earthship“ namus, kurie į saulę atsisukę tokiu kampu, jog iš saulės spindulių gautų maksimalios naudos – šiluma kaupiasi namo priekyje esančiame atriume, o tuomet tanki šiluminė sienų masė reguliuoja temperatūrą namo viduje. Saulės išnaudojimas pigiai šilumai ir apšvietimui reiškia, kad projektuojant namus, teks pagalvoti ir apie pavėsį, rašo „The Guardian“.

Namas taip pat turėtų atitikti energijos efektyvumo standartus. Jeigu norite būti tikrai tvarus, ekologiškas ir taupus, statykite vadinamąjį pasyvų namą. Tai iš esmės reiškia, kad namas bus maksimaliai apšiltintas, kad šilumos poreikis būtų kuo mažesnis.

Šiaudų namai

Tobulame pasaulyje namai turėtų būti statomi iš natūralių medžiagų, kurios augdamos sekvestruoja anglies dioksidą iš oro, pavyzdžiui, kanapių, medienos pluošto, šiaudų ir kitų žolinių augalų. Ypač stilingą namo iš kanapių pavyzdį galima pamatyti Kembridžšyre, kur jį projektavę architektai didžiuojasi, kad namas buvo pastatytas iš medžiagų, augančių aplinkui. Margento ūkyje esantis namas „Flat House“ yra pastatytas iš medienos, kuri užpildyta kanapių mulčiumi.

Tačiau jei toks statybos būdas jūsų nežavi, kitas puikus variantas yra naudoti perdirbtas medžiagas – plytas, akmenį, stiklą. Vis dažniau naudojamos nedegtos molio plytos, kurios paliekamos natūraliai išdžiūti, o ne kaitinamos krosnyje. Beveik visos medžiagos yra kur kas geresnės nei betonas, kuris yra vienas daugiausiai anglies dioksido paliekančių medžiagų planetoje.

Gamtos entuziastai ir kovotojai su klimato kaita taip pat siekia, kad vietos valdžios institucijos leistų ant pastatų įrenginėti „žaliuojančius stogus“, kurie ne tik apšiltina pastatą, bet ir užtikrina biologinę įvairovę. Jungtinėje Karalystėje norint įsirengti tokį stogą, specialaus leidimo nereikia, tačiau patartina konsultuotis su specialistais, kad įsitikintumėte, jog jūsų stogas tam tinka.

Šiaudų namai

Šildymas ir energija

Tai, kuo ir kaip šildome savo namus, paprastai labiausiai nulemia mūsų namo anglies dioksido pėdsaką. Jei tik tai tinka jūsų poreikiams, vandens šildymui naudokite saulės energiją, ypač didesniuose namų ūkiuose (pavyzdžiui, kai kasdien prausiasi trys ar keturi žmonės).

Šilumos siurbliai, kurie ima šilumą iš žemės arba oro lauke, taip pat yra gana ekologiškas namų šildymo būdas, paliekantis nedidelį anglies pėdsaką. Šiuo metu Didžiosios Britanijos vyriausybė siūlo planą, kad iki 2028 metų kasmet būtų įrengiama 600 tūkst. šilumos siurblių. Ar turėtumėte nedelsiant pakeisti gerai veikiantį katilą? Jei vienintelis jūsų prioritetas yra anglies dioksido mažinimas, tuomet Janas Rosenowas iš Reguliacinio pagalbos projekto (Regulatory Assistance Project) atsako: „Taip“. Skaičiavimai rodo, kad tai, ką padeda sutaupyti šilumos siurblys, nusveria jo gamybos metu išmetamą anglies dioksido kiekį. Tačiau šilumos siurbliai yra labai brangūs.

O kaip dėl jūsų pačių gaminamos energijos? Jei turite galimybę įsirengti saulės fotovoltinę sistemą, kurią statybų ar renovacijos metu galite integruoti į pastato stogą, tai yra idealus variantas. Tačiau vėjo ir vandens energiją geriau naudoti bendruomenės lygmens projektams, į kuriuos galėtų investuoti visa vietos bendruomenė.

Saulės elektrinė ant stogo

Efektyvumas

Dabar jau turime geros energijos ir nenorime jos švaistyti. Išmanieji skaitikliai tikrai gali pagerinti jūsų energijos suvartojimą, tačiau vertėtų pagalvoti ir apie tai, kaip naudojatės savo namais. Pavyzdžiui, atidžiai suplanuokite termostato laiką ir visiškai išjunkite radiatorius tuose kambariuose, kuriuose leidžiate mažiau laiko.

Visuose namuose reikėtų įrengti energiją taupantį apšvietimą. Svarbiausia yra izoliacija. LED lemputės yra itin efektyvios, o naujos kartos lemputės pasižymi daug platesniais parametrais, nei originalios, rėžiančios spalvos.

Labai svarbu įrengti tinkamą izoliaciją, kad mūsų nesandarūs pastatai neišleistų visos energijos lauk. Tą patį galima pasakyti ir apie vandenį. Efektyviai vandenį naudojantys maišytuvai ir dušo galvutės yra geras būdas kuo mažiau švaistyti vandens išteklius, be to, galima pasinaudoti ir kitomis protingomis idėjomis, pavyzdžiui, prausimuisi naudoti dubenį, o ne leisti vandenį iš vandentiekio.

Molio namai

Transportas

Vieta, vieta. Rinkdamiesi gyvenamąją vietą, pagalvokite apie susisiekimą, kad galėtumėte kuo mažiau naudotis automobiliu (jei jį turite) ir verčiau važinėti dviračiu arba viešuoju transportu.

Bendruomenė

Ekspertai rekomenduoja kurti ekologiškų namų bendruomenę, kuri galėtų keistis idėjomis, taip pat dalytis transportu bei ištekliais. Bendruomenės energetikos projektai gali tapti puikiu būdu vietos gyventojams sumažinti savo sąskaitas bei anglies dioksido emisijas. Šiuo metu politikai siekia, kad vietinėms energetikos sistemoms būtų leista gamintis savo pačių elektros energiją; šiuo metu visa pagaminta energija turi būti grąžinama atgal į elektros tinklus, o ne tiesiogiai naudojama namams šildyti. Šiuo metu kai kurios bendruomenės jau statosi vėjo bei hidroelektrinių energijos šaltinius, puoselėdamos viltį, kad švarią energiją galės naudoti ištisos gyvenvietės.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)