14
Kitas

Kaip sutaupyti vandens vonioje?

Pagalvokite, kiek per mėnesį dažniausiai paklojate už šaltą vandenį. Jeigu sąskaita jums atrodo per didelė, yra būdų, kaip ją sumažinti. Patarimų paklausėme „Vilniaus vandenų“ ekspertų. Pirmiausia bendrovės generalinis direktorius Saulius Savickas sako, kad požeminis vanduo yra pagrindinis gyvybės ciklo elementas, vertingas išteklius ir saugotinas objektas. UNESCO duomenimis, požeminis vanduo sudaro 99 proc. viso skysto gėlo vandens Žemėje. Iš jo 25 proc. viso paimamo vandens sunaudojama drėkinimui, o pusė buityje naudojamo vandens taip pat gaunama iš požeminio vandens.

„Vanduo yra būtinas gyvybei Žemėje, tačiau jis yra ribotas išteklius. Vandens perteklinis naudojimas yra pagrindinė vandens trūkumo priežastis, nes 43–50 proc. pasaulio gyventojų neturi galimybės gauti geriamojo vandens. JT skaičiuoja, kad tikimasi, kad vandens poreikis iki 2050 metų išaugs 55 proc.“, – skaičiuoja pašnekovas.

Vanduo ir energija yra būtini visų procesų, formuojančių mūsų kasdienį gyvenimą, elementai. Daugeliu atvejų vanduo reikalingas energijai gaminti, o energija reikalinga vandeniui išgauti, gerinti ir paskirstyti, taip pat išvalyti nuotekas ir jas pakartotinai panaudoti.

Prieš metus vandenį branginę tiekėjai neprognozavo, kad net padidinę įkainius įklimps į nuostolius

Žmogui kiekvieną dieną reikia išgerti apie 2-3 litrus geriamojo vandens, dar nemažai jo sunaudojama buityje: gaminant, skalbiant, maudantis ir kt.

„Tad, norint išvengti perteklinio vandens vartojimo, reikėtų atsižvelgti į savo kasdienius įpročius ir juos koreguoti“, – pažymi S. Savickas.

Kaip taupyti vandenį virtuvėje?

Pirmiausia, daržoves ir vaisius plaukite vandens dubenyje, o ne po tekančiu čiaupu. Surinkite vandenį, kurį naudojate daržovėms ir vaisiams plauti, o tada vėl naudokite kambariniams augalams laistyti.

Nenaudokite tekančio vandens maistui atšildyti. Atitirpinkite maistą šaldytuve.

Norėdami plauti indus rankiniu būdu, įsirenkite 2 skyrių plautuves, kad galima būtų plauti ir skalauti atskirai ir tokiu būdu sumažinti vandens suvartojimą bei turėti galimybę pakartotinai panaudoti skalavimo vandenį. Naudokite tinkamą ploviklį ir venkite perteklinio ploviklio naudojimo.

Efektyviai naudokitės indaplove: neskalaukite indų prieš įkraunant juos į indaplovę, naudokite eko režimą; pilnai prikraukite indaplovę. Geriausia naudoti naujosios kartos, aukščiausios energinės klasės indaploves.

Indaplovė

Pamerkite puodus ir keptuves, o ne leiskite vandeniui bėgti kol juos plaunate.

Kiekvieną dieną skirkite vieną stiklinę geriamam vandeniui arba pripildykite vandens butelį. Taip sumažės plaunamų stiklinių skaičius.

Virdulyje užvirinkite vandenį pagal individualų poreikį, bet ne daugiau.

Virdami vandenį gaminimui, naudokite matavimo indą, kad įsitikintumėte, jog nesunaudojate daugiau vandens nei reikia patiekalui paruošti. Taip pat būtinai uždenkite puodą, kad sutaupytumėte energijos.

Šaltiems gėrimams laikykite ąsotį vandens šaldytuve, o ne leiskite iš čiaupo kol vanduo atšals. Tokiu būdu kiekvienas lašas bus panaudotas prasmingai, o ne nutekės į kanalizaciją.

Asociatyvioji nuotr.

Venkite labai apdorotų gėrimų, pavyzdžiui, gaiviųjų gėrimų. Gamybos metu jiems gali prireikti dvigubai daugiau vandens, nei yra galutiniame produkte.

14
Kitas

Kaip sutaupyti vandens vonioje?

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją