Matmenys

Išmatuokite kambario sienų ilgį ir aukštį, nusibraižykite erdvės planą ant popieriaus ir pasižymėkite šiuos svarbiausius akcentus:

  • durų bei langų pozicijas ir jų matmenis;
  • palangių plotį ir aukštį nuo žemės;
  • židinio plotį ir aukštį nuo žemės;
  • kitų nekoreguojamų kambario elementų matmenis.

Erdvioje parduotuvėje gali būti sunkoka realiai suvokti, kaip konkretus baldas ir jo matmenys derės jūsų kambaryje. Dėl to būtinai atkreipkite dėmesį į jums patikusios sofos ar stalo matmenis ir pagal pasirinktą mastelį sudominusį variantą iškart nusipieškite turimame erdvės plane. Ar kambarys neužgriozdinamas? O gal kaip tik baldas paskęsta erdvėje? Ar sofos atlošas neblokuoja lango? Ar užtenka vietos kitiems reikalingiems interjero elementams, praėjimui?
Interjero ABC. Namų apstatymas (www.ligne-roset.lt nuotr.)

Dydis

Visada atkreipkite dėmesį, kad nelogiškai išdėlioti baldai, pernelyg dideli tarpai tarp jų ar tušti kampai erdvioje patalpoje gali sukurti šaltumo, chaotiškumo įspūdį. Norėdami patalpą įrengti, pagalvokite, kas jums artimiau: mažų baldų gausa ar keli masyvūs.

Interjero ABC. Namų apstatymas (www.boconcept.lt nuotr.)

Nedidelėms patalpoms tinkamesni mažesnių gabaritų baldai. Taip būsite tikri, kad neperkrausite erdvės. Taip pat, galvokite tik apie būtiniausius ir bent jau kol kas visiškai atsisakykite idėjos apie antraeilius.

Interjero ABC. Namų apstatymas (www.boconcept.lt nuotr.)

Stilius

Jeigu kambario lubos žemos, rinkitės žemus, o jei aukštos – aukštesnius baldus (aukštos lentynos, aukštesni nei įprastai sofos porankiai, lova su baldakimu).

Rasa Tomkienė

Mažame valgomajame geriau derės kėdės be atlošų, o dideliame valgomajame, priešingai, jos gražiau atrodys su erdvę papildančiais aukštais atlošais.

Nuo šiol „Delfi Būstas" kiekvieną šeštadienį publikuos ištrauką iš Rasos Tomkienės ir Gintarės Adamonytės knygos „Interjero ABC".