Turbūt dažnas, pasirinkęs gyventi ar investuoti į senos statybos būstą, kaip pagrindiniu privalumu įvardintų unikalumą, tam tikrą savitą energiją, tvyrančią senos statybos bute. Taip pat ne mažiau svarbi ir būsto istorija, joje gyvenę asmenys, nes būtent tai ir kuria būsto aurą. Senos statybos būstas yra labiau autentiškas nei naujos statybos būstas, ar dar kitaip dėl to dažnai pavadinamas tiesiog „dėžute“.


Dažnai savo praktikoje pastebiu kitą senos statybos būsto privalumą – žymiai ergonomiškesnį ir funkcionalesnį išplanavimą. Naujos statybos būste dažnai nutinka taip, kad sunku sutalpinti net būtiniausius baldus, kai kurios erdvės per mažos, o kitos per didelės. Nors perkant vystytojas ir pateikia dailius brėžinius, kuriuose viskas puikiai sutalpinta, tačiau pradėjus dėlioti baldus, santechnikos prietaisus, vadovaujantis ergonomikos taisyklėmis, paaiškėja, kad taip toli gražu nėra, kaip kad iš pirmo žvilgsnio pasirodė pardavėjo pateiktuose brėžiniuose. Galima drąsiai teigti, kad dažnai perplanuoti senos statybos būstą yra žymiai paprasčiau nei naujos statybos būste sutalpinti visus pagrindinius baldus.

Senos statybos būsto renovacija (Interjero ABC nuotr.)

Pagrindiniai trūkumai, atbaidantys nuo seno būsto įsigijimo, yra sena inžinerinė sistema, elektros instaliacija, seni santechnikos vamzdžiai, pasenusi šildymo sistema, ventiliacijos nebuvimas, būsto sandarumo, apšiltinimo klausimas.

Taip pat didelis senos statybos būsto remonto trūkumas yra tai, kad sunku yra iš anksto tiksliai numatyti remonto išlaidas. Dažnu atveju, pradėjus remonto darbus, išlenda netikėtumų, kurių iš anksto nebuvo galima numatyti, kadangi jie pastebimi tik pradėjus ardyti seną sienų apdailą, grindų ar lubų dangą.

Senos statybos būsto renovacija (Interjero ABC nuotr.)

Man, kaip interjero dizainerei, dideliu iššūkiu tampa ir tie atvejai, kuomet yra norima palikti dalį senų elementų, pvz. seną parketą, lubų ar sienų puošybą. Tuomet reikia gerokai pasukti galvą, kaip priderinti šiuolaikinius sprendimus su senais apdailos elementais. Iššūkiu tampa ir naujų elektros, vėdinimo instaliacijų pravedimas, ypač saugomoje Senamiesčio teritorijoje, kur kažkokie didesni pakeitimai nėra įmanomi dėl paveldosaugos keliamų reikalavimų.

Taip pat nemažu iššūkiu tampa ir kreivos sienos, nelygios grindys, kurių lyginimas kartais nėra galimas dėl per didelės medinių sijų apkrovos. Dažnu atveju norima palikti seną parketą, tuomet iškyla iššūkis kaip suderinti grindų lygį su kitomis patalpomis, kur bus dedamos plytelės, pavyzdžiui, vonioje.

Senos statybos būsto renovacija (Interjero ABC nuotr.)

Nepaisant visų šių senos statybos būsto remonto proceso metu kylančių iššūkių, galutinis rezultatas dažnai yra labiau džiuginantis nei įsirengus naujos statybos būstą būtent dėl autentiškumo aspekto.

Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją