Sofa-lova, fotelis-lova, staliukai su daiktadėžėmis ar lentynomis, išskleidžiami pietų stalai, viena į kitą sudedamos (angl. – stackable) arba išardomos ir tik pagal poreikį naudojamos kėdės – tai lengvai pritaikomi daugiau nei vieną funkciją turinčių baldų pavyzdžiai. Taigi, norint erdvių neapkrauti, baldus tenka rinktis apdairiai, tačiau sprendimus priėmus teisingai, sukurti jaukius ir vizualiai harmoningus namus išties nesudėtinga.

Baldų medžiagiškumas. Nuo natūralaus medžio ar drožlių plokščių, iki stiklo ir perdirbto plastiko – šiuolaikiniai baldai išsiskiria medžiagų įvairove. Kiekvienas sprendimas gali būti lengvai pritaikomas mažose erdvėse, todėl pasirinkimas dažniau priklauso nuo pageidaujamos stilistikos bei turimos kantrybės, jei tiekimo terminai ilgesni. Tačiau į šį aspektą visada verta pažiūrėti iš atsakomybės pusės: natūralios medžiagos visada atrodo geriau ir tarnauja ilgiau.

Baldų išdėstymas erdvėje. Planuojant mažų erdvių apstatymą, svarbiausiais tampa gerai apgalvoti ir būste gyvensiančių žmonių įpročiais grįsti sprendimai. Tad skirkite laiko apmąstymams! Jei namuose valgoma retai, galbūt virtuvėje užtenka prailginto baro stalo su baro kėdėmis? Dažnai sulaukiate svečių? Pagalvokite apie išskleidžiamą stalą bei išrenkamas kėdes. Jeigu namuose yra televizorius, akivaizdu, kad reikėtų įtalpint ir šiek tiek gilesnę, minkštesnę sofą. O gal puikia alternatyva jai galėtų tapti keli sėdmaišiai bei vienas ar keli kompaktiški kavos staliukai greta? Susidėliojus pagrindinius „marštrutus“ palengvėja tiek erdvių planavimas, tiek atitinkamų baldų pasirinkimas.

Asociatyvi nuotr.

Vizualinė darna. Siekiant vizualinės harmonijos mažoje erdvėje, prioritetą rekomenduojama teikti būtent ramių, pastelinių spalvų baldams. Patinka ryškesni sprendimai? Juos tikrai galima integruoti, tačiau išraiškingesnes spalvas geriau suteikti ne visiems, o keliems akcentiniams elementams. Taip erdvė atrodys ne tik vizualiai „tolygesnė“, bet ir optiškai didesnė. Kartu patariama vengti retai naudojamų daiktų atvirose erdvėse: puikus to pavyzdys – šešios nuolatos stovinčios kėdės būste, kuriame gyvena tik du žmonės. Taip pat, darną bei tvarką kuria uždaros lentynos, paslepiančios įvairias, patalpą vizualiai „apkraunančias“ smulkmenas. Tad bent dalį jų planuokite su durelėmis ar rinkitės stalčius.

Matmenų svarba. Įrenginėjant mažas erdves, svarbiu tampa kiekvienas centimetras. Dėl šios priežasties, prieš pirkdami konkrečius baldus, atidžiai įvertinkite matmenis: ar konkretus pasirinkimas neužstatys neplanuotos vietos, ar netrukdys atsidaryti durims, ar bus patogu praeiti.

Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją