SPALVOS. Vienas ryškiausių pokyčių - itin gaivios, šviesios, saulės palytėtos spalvos. Nors Kopenhagoje vykstančios meno mugės visuomet pasižymi gan sodriu meno kūrinių spalvų koloritu, pastaraisiais metais mugėse pristatomi meno kūriniai tamsesnėmis spalvinėmis koduotėmis atspindėjo neramų pastarojo laiko kontekstą. Tuo tarpu šiemet meno kūrinių spalvos ir vizualinis lengvumas tarsi kviečia vėl šviesiau ir drąsiau žvelgti į rytojų, hipnotizuodami žiūrovą laisvesniais potėpiais, spalvos ir šviesos žaismu. Spalvos ne tik ryškios, bet ir drąsios, dažnai net neoninės, meno kūrinį paverčiančios pagrindiniu akcentu kambaryje.


MEDŽIAGIŠKUMAS ir TVARUMAS. Tapybos kūriniai, kaip visada, užėmė lyderiaujančias pozicijas, tačiau mugėse buvo ir itin didelė gausa keramikos, tekstilės, aplikacijų, perdirbto plastiko kūrinių. Kruopštus rankų darbas, amato tradicijos, prisilietimo svarba, tvarios medžagos, pagarba aplinkai ir laikui - kertiniai žodžiai apibūdinantis daugelio meno kūrinių atlikimo techniką.

Menas interjere

Kalbant su galeristais apie meno pirkėjų pasirinkimus, vieningas atsakymas buvo tai, kad vėl madinga visa tai, kas tikra, išjausta, „išlytėta“: rankų darbo austi kilimai ant sienos, keramikinės skulptūros, dygsniais siuvinėti paveikslai.

Menas interjere

DYDIS. Vienas pagrindinių meno mugės tikslų - parduoti meno kūrinį, tad dažniausiai čia vyrauja mažesnio formato darbai, bet ne šiais metais. Šių metų stenduose kaip niekad gausu buvo vidutinio ir didelio formato kūrinių, net ir ankštuose stenduose eksponuotų taip, kad parodytų, kaip meno kūrinys gali praplėsti ir padidinti erdvę. Gausu buvo ne tik vizualiai erdvę didinančių tapybos darbų kuriuose išsitrina ribos tarpo interjero ir eksterjero, bet taip pat ir 3D meno kūrinių, kuriančių iliuzijos efektą, apjungiančių skirtingas atlikimo technikas ir medžiagas.

Menas interjere

SKAITMENINIS VAIZDAS. Skaitmeninis vaizdas šįkart buvo ne ekranuose, o persikėlė ant drobių, fotografijų. Pikselio technika atlikti tapybos tarbai, piktogramų gausa, kompiuterinių žaidimų grafikos elementai, skaitmeninės animacijos vaizdai - viskas, kas šiandien įkvepia jaunuosius menininkus atsispindi ir jų meno kūriniuose. Dauguma tokių kūrinių atrodo tarsi siurrealistinės kompozicijos, priverčiančios suabejoti, ar tai tikroviškas vaizdas, ar menininko sukurta fantazija, o kūrinių atlikimo technika tarsi ištrina egzistuojančias ribas tarp tapybos ir fotografijos.

Menas interjere

Po apsilankymo mugėse, pokalbių su galeristais, interjero dizaineriais ir meno mylėtojais, žavi tai, kad kuriant skandinaviškus interjerus pirmenybė teikiama emocijai. Ją kuria ne tik baldai, interjero detalės, bet ir unikalūs meno kūriniai. Tokiuose interjeruose menas neretai tampa ir vienu iš pagrindinių akcentų, ne tik suteikiančio namams išskirtinumo, bet ir estetine prasme apjungiančių interjerą į vieną darnią visumą. O mums tai puikus ir įkvepiantis pavyzdys, kad menas namuose gali būti drąsus, ryškus, aplenkiantis galiojančius meno kūrinio dydžio ar medžiagiškumo standartus.

Daugiau „Interjero ABC“ patarimų kviečiame skaityti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją