Natūralūs audiniai

Linas. Ši medžiaga tinkama įvairios paskirties kambarių baldams, bet bus praktiškiau, jei ją pasirinksite ne kasdien naudojamiems elementams. Linas gana teplus, glamžus, tačiau nesipumpuruoja ir neblunka. Kad medžiaga nesu- sitrauktų, ją valyti reikia labai atsargiai.

Medvilnė. Tai patvari medžiaga, nesipumpuruoja, neblunka, bet yra gana tepli ir lamdosi. Taip pat jos tvirtumas priklauso nuo pynimo, tekstūros: damastas formalesnis ir lepesnis, drobė kasdieniškesnė ir patvaresnė. Jeigu medvilninio audinio sudėtyje yra ir kitų medžiagų, neretai jis tampa ilgaamžiškesnis.

Viskozė. Ši medžiaga dirbtiniu būdu gaminama iš celiuliozės. Jos savybės panašios į medvilnės, tik ji yra minkštesnė, švelnesnė. Vis dėlto viskozė nėra labai tvirtas audinys: reikalauja kruopščios priežiūros, linkusi tampytis, ne itin atspari temperatūros pokyčiams. Taip pat ji greičiau plyšta, ypač sušlapusi.

Vilna. Tvirtas, ilgaamžis audinys, nesipumpuruoja, neblunka, nesiraukšlėja, neteplus. Kad būtų lengviau valyti ir kad nesiveltų, dažnai maišoma su sintetika.

Šilkas. Tai itin lepus audinys, tinkantis tik suaugusiųjų erdvėms, tokioms kaip formalios svetainės. Išteptas turi būti valomas profesionaliai.

Medžiagiškumas interjere (www.boconcept.lt/Interjero ABC nuotr.)

Aksomas. Dažniausiai iš šilko, medvilnės ar viskozės pluošto gaminamas audinys išsiskiria trumpu, žvilgiu ir liesti maloniu pūkeliu. Aksominiai baldai namams suteikia ištaigingumo, prabangos pojūtį, juos lengva priderinti bet kokio stiliaus namuose: tiek klasikiniuose, tiek bohemiškuose. Medžiaga yra gana tvirta, tačiau dažnai dėvint pūkelis susiploja, išryškėja išsisėdėjimo žymės.

Medžiagiškumas interjere (www.boconcept.lt/Interjero ABC nuotr.)

Oda. Ši medžiaga yra gana patvari, bet linkusi deformuotis: nauja sofa atrodo puikiai, tačiau po kurio laiko išryškėja išsėdėjimo žymės. Norint išvalyti, medžiagą galima siurbti, plauti drėgna šluoste, specialiu muilu ar odos kondicionieriumi.

Sintetiniai audiniai


Acetatas. Sukurtas kaip šilko imitacija, acetatas yra atsparus pelėsiams, nesi- pumpuruoja, nesitraukia, bet šis audinys mažai atsparus dėmėms, linkęs lam- dytis ir blukti, todėl kasdien naudojamiems baldams dengti netinkamas.

Akrilanas. Sukurtas kaip vilnos imitacija, jis nesiraukšlėja, nesipurvina, neblunka. Prastos kokybės akrilanas greitai pumpuruojasi, todėl reikėtų rink- tis tik itin kokybišką.

Nailonas. Nailonas retai naudojamas grynas, dažniausiai jis maišomas su kitomis medžiagomis ir yra vienas tvirčiausių minkštųjų baldų audinių. Nailonas tamprus, nesiraukšlėja, nesipurvina, bet linkęs blukti ir pumpuruotis. Jeigu jis suaudžiamas su kitomis aukštos kokybės medžiagomis, pumpuravimąsi tai gali stabdyti – to pavyzdys velvetas.

Alkantara. Itin kokybiškas sintetinis audinys, išsiskiriantis švelnia, zomšą primenančia tekstūra. Ši medžiaga yra lengva, bet labai tvirta ir ilgaamžė, pasižyminti atsparumu dėmėms, drėgmei bei ugniai. Alkantaros priežiūra taip pat labai nesudėtinga.

Sintetinė oda. Tai natūralios odos imitacija. Jeigu audinys aukštos kokybės, jis bus itin patvarus kasdien naudojant, taip pat labai lengvai prižiūrimas.

Vinilas. Šis odą šiek tiek primenantis audinys yra gana tvirtas ir labai lengvai prižiūrimas, todėl idealiai tinkamas vaikų kambario ar valgomojo baldams. Be to, yra gerokai pigesnis nei natūrali oda.

Poliesteris. Poliesteris dažniausiai maišomas su kitomis medžiagomis, nes mažina audinių glamžymąsi, pumpuravimąsi, blukimą, bet, jeigu audinio sudėtyje bus ir poliesterio, ir vilnos, jis, priešingai, pumpuruosis dar stipriau.

Poliesteris. Poliesteris dažniausiai maišomas su kitomis medžiagomis, nes mažina audinių glamžymąsi, pumpuravimąsi, blukimą, bet, jeigu audinio sudėtyje bus ir poliesterio, ir vilnos, jis, priešingai, pumpuruosis dar stipriau.

Medžiagiškumas interjere (www.jaukumas.lt/Interjero ABC nuotr.)

Planuojate įsirengti būstą, bet nežinote nuo ko pradėti? Daugiau Interjero ABC patarimų apie interjero dizainą galite skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC” straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.