Tačiau meno kūrinys yra daug daugiau nei tik namų dekoro elementas. Menas suteikia namams gyvybės, stimuliuoja mus intelektualiai, skatina kūrybiškumą ir neabejotinai suteikia erdvei unikalaus asmeniškumo, tad meno kūrinio paieškas ar turimų kūrinių derinimą interjere verta pradėti dar prieš įsirengiant namus, nes būtent meno kūrinys ir gali tapti viso interjero ašimi bei tapti unikaliu tonu kuriamai namo architektūrai ar vidaus interjero dizainui. Žinojimas, kaip ir kokį meną pasirinkti savo namams suteiks pasitikėjimo kuriant jus ir aplinkinius įkvepiančią erdvę, padės pradėti formuoti savo asmeninę meno kolekciją.

Interjero ABC šioje publikacijoje apžvelgia, kaip išsirinkti meno kūrinius.

Meno kūrinių namams pasirinkimas (Interjero ABC)

Nuo ko ir kaip pradėti?

Meno kūrinio pasirinkimą savo namams didžiąja dalimi nusprendžia jūsų vidinė nuojauta, kuri padiktuoja, ar kūrinys jums patinka, ar atspindi jums svarbius įvykius, jausmus ar patyrimus. Nesistenkite meno kūrinio rinktis tik pagal savo namuose vyraujančią spalvų paletę ar vientisą interjero stilių, jei norite namuose unikalumo, vengtini ir užsakomieji dekoratyvūs meno kūriniai, kurie dažnu atveju tampa tik puošybos elementu, bet neturi išliekamosios meninės vertės kaip profesionalioji kūryba. Atvirkščiai, rinkdamiesi meno kūrinį leiskite sau būti kūrybiškais, išlipti iš vizualinių standartų ir pasikliaukite savo pačių pajautimu, kūrinio nuotaika bei pasakojama istorija.

Žinoma, šioje pajautimo dalyje, slypi ir dalis meno stebėjimo ir mokymosi proceso. Nors menas, kurį pasirenkate savo namams turi kalbėti jums, tačiau norint suprasti, koks menas jums iš tiesų patinka, patartina pradėti nuo domėjimosi menu, lankymosi parodose, galerijų turuose, pristatymuose, virtualiose meno platformose, meno mugėse. Nors tai gali pareikalauti laiko ir šiek tiek kantrybės, kuo daugiau domėsitės, tuo lengviau suprasite ir pajausite, koks menas jums iš tiesų patinka patinka.

Meno kūrinių namams pasirinkimas (Interjero ABC)

Kur ieškoti ir į ką atkreipti dėmesį?

Meno kūrinių pasiūla įvairi ir didelė, tačiau jei į meną žiūrite ne tik kaip į trumpalaikį dekoro elementą ir jums svarbi meno kūrinio meninė ir investicinė vertė, svarbu pasidomėti menininko biografija, lokaliais ir tarptautiniais projektais, parodomis, galerijomis, su kuriomis menininkas bendradarbiauja. Rinkoje gausu užsakomojo dekoratyvinio meno, panašių užsakomųjų kūrinių rasite ne viename interjere, tad jei toks kūrinys jūsų namus ir papuoš, greičiausiai tikrai nesuteiks namams nei išskirtinumo, nei turės vertę ilgalaikėje perspektyvoje. Jei domėtis menu tik pradedate, visuomet patartina pasikonsultuoti su meno konsultantais, galerijos darbuotojais, padėsiančiais atrasti jums patinkančius menininkus. Jei kūrinį renkatės patys ar įsigyjate tiesiai iš menininko studijos, nepamirškite, kad originalus meno kūrinys turi turėti jo autentiškumą ir autorystę įrodantį dokumentą.

Renkantis meno kūrinius taip pat svarbu atkreipti dėmesį į kūrinio matmenis. Dažnai galerijų erdvės yra didelės ir kūriniai čia atrodo mažesni negu parsivežus juos į namus, o jei renkatės kūrinius internetu, kūrinio dydį suprasti dar sudėtingiau, tad visuomet prieš įsigyjant atkreipkite dėmesį į kūrinio matmenis (meno kūrinių matmenys, skirtingai negu pvz. baldų, rašomi eiliškumu: aukštis x plotis). Daugelis galerijų savo klientams siūlo kūrinio „pasimatavimo“ paslaugas, tad radus jums patikusį kūrinį, drąsiai teiraukitės, ar galite jį prieš įsigyjant pasimatuoti namų erdvėje. Tiesa, nebijokite mažoms erdvėms rinktis didesnių meno kūrinių, nes priešingai daugelio įsitikinimu, didesni kūriniai gali praplėsti erdvę, suteikti jai gylio ir tapti tarsi papildomu langu interjere.

Kūrinio rėminimas, eksponavimas ir priežiūra

Jei įsigijote fotografiją, piešinį, akvarelę ar grafikos darbą, pasirūpinkite profesionaliu rėminimu. Kad nuo saulės nepakistų spalva, neatsirastų laiko tėkmės ženklai, nenusėstų dulkės, kūrinys būtų apsaugotas nuo drėgmės svyravimų, patartina rėminti naudojant muziejinį stiklą, kuris turi skirtingą UV spindulių apsaugą. Jei perkate tapybos darbą su tvarkingais ir tvirtais porėmiais, rėminti jo nebūtina, tačiau atkreipkite dėmesį, ar drobė įtempta, neatsipalaidavusi. Tapybos darbams itin kenkia drėgmė, šaltis, temperatūros svyravimai, net nepalikite darbų šaltose drėgnose patalpose ar transporto priemonėje ilgam laikui. Taip pat vengtina meno kūrinius kabinti prieš tiesioginę saulės šviesą, nes laikui bėgant gali pakisti kūrinio spalva, taip pat nekabinkite kūrinių virš ar šalia židinio, kadangi skleidžiama šiluma gali pakenkti kūrinio medžiagiškumui. Dulkes nuo meno kūrinių periodiškai švelniai nuvalykite dulkių šluotele.

Nors galioja tam tikri kūrinio eksponavimo standartai, kiekviena erdvė yra labai skirtinga, tad eksponuojant ieškokite bendros harmonijos su baldais ir kitais namų objektais, o jei turite įsigiję skirtingomis technikomis atliktus meno kūrinius, drąsiai derinkite juos tarpusavyje, kurdami skirtingai tekstūrų, medijų ir nuotaikų koliažą. Paprastai modernūs ir šiuolaikiniai meno kūriniai kabinami 1,55 metro aukštyje (matuojant iki paveikslo centro). Toks aukštis naudojamas tarptautiniuose muziejuose, parodose. Senųjų meistrų kūriniai paprastai kabinami šiek tiek aukščiau, nors, žinoma, aukštis, kuriame kabinsite darbą namuose, priklausys nuo veiksnių, įskaitant baldus ir lubų aukštį.

Meno kūrinių paieška ir rinkimasis savo namams praturtinantis procesas. Būkite drąsūs domėtis ir įsigyti tai, kas jums iš tiesų patinka, tai, ką norėtume palikti savo vaikams ir anūkams, bei tokius kūrinius, kuriuos pasiimsite kartu, net jei ir keisite gyvenamosios vietos erdves. Meno kūriniai namams turi suteikti gyvybės, atspindėti jūsų asmenybę ir sukurti namams nuotaiką, o ne tapti tik priderintu dekoro elementu.

Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją