Namai – svarbiausia erdvė. Čia jaučiamės saugūs ir galime būti savimi. Interjeras – tai ne tik teisingai sukonstruota sienų, baldų, techninių sprendinių dermė, tačiau ir namų šeimininkų dvasios, jų unikalumo atspindys.

Interjero ABC su dizainere Dovile Batutiene apžvelgia, koks interjeras yra ilgaamžis ir kokie pagrindiniai jo elementai, bruožai?

Ilgaamžio interjero sąvoka kelia nemažai diskusijų, vertinant skirtingas interjero stilistikas ar jos pakraipas. Reiktų pripažinti, kad ilgaamžiškumo sąvoka apima ne tik vienai stilistikai priskiriamų interjerų stilių (pvz. klasikiniai interjerai), tačiau drąsiai galime kalbėti apie modernių, art deco ar kitų interjerų, atrakinusių ilgaamžiškumo kodą, stilistiką. Todėl kalbant apie ilgaamžį interjerą, pirmiausia norėtųsi išskirti ne stilistinę kryptį, bet kitas, interjere gal ne tiek lengvai pastebimas, tačiau itin svarbias, sudedamąsias dalis.

Viena svarbiausių gero interjero sudedamoji dalis yra teisinga funkcinė erdvių planuotė, kuri laikui bėgant, keičiantis mados vėjams, išliktų aktuali. Svarbu paisyti kuriamo interjero lokacijos arba kitaip tariant, konteksto. Ilgaamžis interjeras gyvena dermėje su supančia aplinka ar į ją įsilieja. Laikui nepavaldaus interjero sudedamosios dalys skirtingų kūrėjų bei vertintojų suprantamos skirtingai, tačiau kalbėdami apie ilgaamžiškumą, pirmiausia galvojame apie gerą skonį, stilistinį sprendimą, ir jokiu būdu ne apie madą, šių dienų tendencijas. Ilgaamžis interjeras, tai ir tvarus interjeras, kuriame natūralios, kokybiškos medžiagos (medis, akmuo, metalas, tekstilė, stiklas) dėvisi gražiai, laiko ženklus įrėždami nepažeidžiant paties daikto, baldo struktūros.

Nesenstančiam interjerui būdingos harmoningos daiktų formos, klasikiniai spalvų deriniai, kokybiškos medžiagos, nuosaikus žaidimas detalėmis, apgalvota ir gerai realizuota apšvietimo sistema, suteikianti interjerui skirtingus apšvietimo scenarijus, kokybiška meno kūrinių dermė.

Interjerų autorė: Dovilė Batutienė, Interjero studija LT (Beno Šileikos nuotr.)

Ko vengti norint susikurti ilgaamžį, nesenstantį interjerą? Kokos pagrindinės klaidos?

Siekiant sukurti ilgaamžį interjerą pirmiausia svarbu rinktis natūralias medžiagas. Svarbu investuoti į kokybiškas grindis, nuosaikaus rašto akmens ar akmens masės plytelių derinius vonios kambariuose, vengti itin įmantrių, netikėtų formų santechnikos, ar išskirtinių formų akcentinių šviestuvų; vertėtų atsisakyti ryškių derinių bei netradicinių ornamentų ir formų tiek balduose, tiek tekstilės raštuose.

Ilgaamžio interjero kontekste itin tinkamas pasakymas „mažiau yra daugiau“, todėl verčiau rinktis ne kiekybę, bet kokybę, laiko patikrintus sprendinius.

Interjero tendencijų supratimas leidžia sąmoningai priimti sprendimus atitolinančius nuo madingų pasirinkimų. Besiformuojančių ar egzistuojančių ilgalaikių tendencijų supratimas leis kurti laikmetį atitinkančius interjerus bei apsaugos nuo perdėto madingų ir trumpalaikių sprendimų naudojimo.

Interjerų autorė: Dovilė Batutienė, Interjero studija LT (Beno Šileikos nuotr.)

3 patarimai naujakuriams, kad būsimi svajonių namai nepabostų, būtų funkcionalūs ir reprezentatyvūs ilgą laiką:

  • Natūralios, kokybiškos medžiagos;
  • Nuosaikūs spalvų deriniai ir per laikmetį patikrinti baldų formos bei raštai;
  • Pastato konteksto paisymas bei gerai apgalvotas baldų funkcinis planas.

Planuojate įsirengti būstą, bet nežinote nuo ko pradėti?

Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC „Instagram” paskyroje.

Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją