Šioje publikacijoje Interjero ABC apžvelgs pagrindinius ergonomikos principus ir skirtingų baldų matmenis.

Realybėje standartiniai matmenys – tai ne griežta taisyklė, bet rekomendacija, kad gyventi būtų patogiau. Vis dėlto daug kas priklauso nuo paties žmogaus – jo ūgio ir individualių poreikių. Standartiniai matmenys glaudžiai siejasi ir su ergonomika – mokslu, tiriančiu žmogaus psichofiziologines galimybes, ribas ir ypatumus konkrečiame veiklos procese. Pagal tai kuriamos optimalios darbo sąlygos, kuriomis gyventi tampa patogiau: gerinamas darbo našumas, kasdienė veikla bei poilsis, didinamas saugumas, tausojama žmogaus sveikata.

Stalai

Kavos staliuko ilgis turėtų sudaryti ½–⅔ greta stovinčios sofos ilgio, o aukštis turėtų būti toks pats, kaip minkštasuolio sėdimosios dalies.

Rekomenduojamas rašomojo arba valgomojo stalo aukštis – 70–75 cm, greta stovinčių kėdžių – 40–45 cm.

Baldai (www.emko-place.com/Interjero ABC nuotr.)

Valgomasis stalas

Kaip suprasti, kiek žmonių galės vienu metu sėdėti prie jūsų pasirinkto valgomojo stalo? Kad būtų pakankamai vietos pasidėti alkūnėms, paskirkite bent 60 cm pločio erdvę vienam asmeniui prie stačiakampio stalo arba bent 65 cm – prie apvalaus.

Kraštiniai sofos staliukai turėtų būti arba tokio paties aukščio ir pločio kaip lovos rankų atramos, arba maždaug 5 cm siauresni. Jeigu ant jų statomi šviestuvai, apšvietimo šaltinio pagrindas turi būti ant sofos sėdinčio asmens akių lygyje. Sofos staliukai, statomi ties galine minkštasuolio dalimi, turėtų sudaryti ⅔ minkštasuolio ilgio ir būti tokio paties aukščio, kaip sofos atrama. Miegamojo staliukai turi būti aukštesni už lovą ne daugiau nei 15 cm.

Baldai (www.boconcept.lt/Interjero ABC nuotr.)

Miegamojo lovos

Žema miegamojo lova sukuria didesnės erdvės ir laisvesnio stiliaus įspūdį. Dauguma lovų suprojektuotos taip, kad jų aukštis nuo žemės kartu su čiužiniu būtų 40–60 cm. Kuo aukštesnis čiužinys, tuo statesnis sėdėjimo kampas. Jei rėmo su čiužiniu aukštis viršys 60 cm – teks kiek aukščiau lipti į lovą. Iš žemos lovos sunkiau išlipti, bet toks pasirinkimas labai patogus, kai namie yra mažų vaikų. Vis dėlto komforto mėgėjai labiau vertina aukštas lovas. Norint pasiekti maksimalų komfortą, lova turi būti 15–20 cm ilgesnė negu žmogaus, kuris ja naudosis, ūgis.

Galvūgalio rėmas nuo čiužinio viršaus turėtų būti iškilęs bent 30 cm. Kojūgalio rėmas visada žemesnis už galvūgalio, o jeigu lovoje miegos itin aukštas žmogus, šios detalės iš viso rekomenduojama atsisakyti.

Baldai (www.boconcept.lt/Interjero ABC nuotr.)

Sėdimieji baldai

Žmogus, sėdėdamas ant kėdės ar bandydamas nuo jos atsistoti, neturi jausti jokių nepatogumų.
Jeigu kėdės aukštis tinkamas, sėdint kojų pėdos turėtų būti plokščiai padėtos ant grindų. Kėdės sėdimosios dalies aukštis suaugusiesiems – apie 40–45 cm. Porankiai nuo sėdimosios dalies turėtų būti pakilę apie 17–22 cm, o dilbius ant jų pasidėti turėtų būti galima nepakeliant pečių. Daugumos kėdžių sėdimosios dalies plotis nugarinėje dalyje yra maždaug 38 cm, priekinėje – apie 45 cm, ilgis – 40 cm. Kėdės atlošas turi būti ne per aukštas – tik paremti juosmens sritį, bet nesiekti menčių. Suaugusiam žmogui patogiausia, kai jo aukštis maždaug 30–40 cm. Šios taisyklės nesilaikoma, jeigu reikalingos formalios valgomojo kėdės, kurių atlošai paprastai būna gerokai aukštesni.

Kėdės atlošo palinkimo į išorę kampas – 5°. Reikalavimai darbo kėdei yra tokie patys, kaip valgomojo, išskyrus tai, kad darbo kėdės atlošas turi būti ne aukštesnis kaip iki nugaros vidurio – apie 35–40 cm

Baldai (Interjero ABC nuotr.)

Sofos sėdimosios dalies plotis niekada nebus mažesnis nei 45–55 cm, aukštis – paprastai apie 35–45 cm, o atlošas, atlenktas atgal apie 25°, iškyla maždaug 38–45 cm. Baldo priekinė sėdimoji dalis paprastai bus maždaug 2,5 cm aukščiau nei nugarinė. Minkštasuolio porankių aukštis – 10–20 cm.
Bendras mažos sofos ilgis (su porankiais, kurių kiekvieno plotis – 10–15 cm) gali būti apie 142–152 cm, didelės – apie 228 cm. Vienam asmeniui sėdėti ant sofos skiriama apie 60 cm ilgio erdvė.

Baro kėdės sėdimosios dalies plotis 38–45 cm, ilgis 30–40 cm (jeigu kėdė apvali – skersmuo 40–43 cm), atlošo aukštis 25–35 cm. Pakoja, įtaisyta ant kėdės 50 cm žemiau sėdimosios dalies, leidžia patogiai pasidėti pėdas. Nuo sėdimojo baro kėdės paviršiaus iki baro stalviršio turėtų būti maždaug
30–38 cm tarpas.

Baldai (Interjero ABC nuotr.)

Baldai daiktams laikyti

Kad galėtumėte lengvai pasiekti, knygų lentynos turi būti ne aukštesnės nei 213 cm; mažos knygų lentynos paprastai yra 76–106 cm aukščio. Viršutinė lentyna turėtų būti maždaug 190 cm aukštyje, kad vidutinio ūgio žmogus patogiai pasiektų. Jeigu lentynas reikia pasiekti iš sėdimos pozicijos, aukščiausią jų įrenkite ne daugiau nei 152 cm aukštyje. Žemiausioji pastatomos spintos lentyna turi būti 7–10 cm aukštyje nuo grindų.

Lentynos ilgis priklauso tiek nuo estetikos, tiek nuo galimo išlinkimo: 30 cm atkarpa pilnai prikrautos lentynos gali atlaikyti 9–11 kg. Prie standartinio baro, kurio aukštis 90, 100 arba 114 cm, tinkamiausia statyti 71–76 cm aukščio kėdes.

Lentynos ertmės aukštis priklauso nuo to, kas joje bus laikoma, bet varijuoja nuo 15 iki 60 cm.
Rekomenduojamas knygų lentynos gylis – 25–30 cm. Svarbiausi veiksniai, renkantis lentynas, yra medžiagų, iš kurių jos pagamintos, kietumas ir polinkis deformuotis. Kietmedis yra stipresnis už fanerą, bet ši tvirtesnė už medienos plaušų plokštę. Plaušų plokštė yra labiausiai linkusi deformuotis, tad jeigu per daug apkrausite iš jos pagamintą lentyną, gali atsirasti matomas ir nebepataisomas įlinkis.

Planuojate įsirengti būstą, bet nežinote nuo ko pradėti? Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.