Patarimas: kurdami spalvinę gamą savo namuose, pradėkite nuo patalpų, kuriose praleidžiate daugiausia laiko, pavyzdžiui, svetainės, virtuvės ar valgomojo.

Atsakykite į šiuos klausimus:

  • Kokia erdvės funkcija ir kokią nuotaiką joje norėtumėte sukurti – energingą, gyvą, o gal priešingai, raminančią, atpalaiduojančią?
  • Kokios amžiaus grupės žmonės gyvens kambaryje: vaikai, jaunimas, vyresni? Pavyzdžiui, vaikai geriau jaučiasi spalvingoje aplinkoje, kūdikius ramina mėlyni atspalviai, o vyresnio amžiaus žmonės dėl menkesnės skiriamosios gebos spalvas mato pritemdytas, todėl labiau vertina ryškius kontrastus.
  • Koks kiekvienos konkrečios patalpos dydis, forma, kiek natūralios šviesos į ją patenka?

Ieškokite idėjų. Semkitės minčių iš jau sukurto interjero fotografijų, kreipdami dėmesį išskirtinai į jo spalvų paletę: vartykite žurnalus, knygas, idėjų ieškokite internete. Kai rasite, kas jums patinka, koloritą ribokite iki trijų keturių atspalvių.


Apgalvokite praktiškumą. Galvodami apie tinkamiausią spalvų pasirinkimą, nepamirškite ir praktiškumo aspekto: jeigu namuose yra mažų vaikų ar naminių gyvūnų, itin šviesių spalvų baldai gali būti netinkami dėl teplumo.

Pasidarykite elementų, kurie bus interjero erdvėje, sąrašą. Spalvinė gama kuriama įtraukiant įvairius elementus, todėl susirašykite, kurie jų gali sudaryti jūsų turimą erdvę: lubos, grindys, sienos, architektūriniai sprendimai (kolonos, nišos, gipsinė puošyba), durys, minkštieji bei kietieji baldai ar meno kūriniai. Kaip norėtumėte nuspalvinti kiekvieną? Kurie elementai galėtų tapti akcentiniai?

Splavos interjere (www.bustoharmonija.lt/Interjero ABC)

Susikurkite stilistinį idėjų koliažą. Norėdami rasti tinkamiausių spalvų visumą, iš pradžių pasirinkite kelias, o paskui išanalizuokite jų derinimo su kitomis subtilybes. Taip gal kils ir naujų minčių. Vėliau pabandykite susikurti stilistinį idėjų koliažą, kad įvertintumėte išsirinktų spalvų dermę. Leiskite sau eksperimentuoti, keisti dominuojančius ar akcentų atspalvius, kol rasite tai, kas geriausiai atspindės jūsų viziją. Namų koloritą pradėkite kurti tiek nuo dominuojančių spalvinių elementų (sienų, grindų spalvos), tiek nuo akcentinių (baldų, kilimų ar kitų dekoro detalių). Įvertinkite, kaip kiekvienas pasirinkimas priverčia jus jaustis, kokias emocijas kelia.

Daugiau „Interjero ABC“ patarimų apie interjero dizainą kviečiame skaityti @interjeroABC Instagram paskyroje. Ankstesnius „Interjero ABC“ straipsnius taip pat galite perskaityti paspaudę ČIA.