Atgimsta iš naujo

Dizaino studijos „Rimartus“ įkūrėjas Rimantas Špokas sako, kad šiuo metu industrinis stilius išgyvena savo renesansą, o jo populiarumas neblės ir ateityje.

„Tai lemia šiuolaikinis, miesto šurmulio kupinas gyvenimo tempas, globalizacija, greito vartojimo kultūra. Industrinis stilius žavi demokratišku dizainu, universaliu pritaikymu ir galimybe dalelę miesto perkelti į artimesnę aplinką. Tai tarsi panaikina ribą tarp išorės ir vidaus, padeda į gyvenimą įnešti daugiau vientisumo“, – pasakoja dizaineris.

Industrinis interjeras

R. Špokas taip pat atkreipia dėmesį, kad industrinį stilių interjere labiausiai vertina jauni, drąsūs, šiuolaikiški, naujovių ieškantys ir kūrybiški žmonės. „Toks interjeras pasižymi laisva, meniška estetika, netradicinėmis detalėmis, jį galima kurti paprastomis ir nebrangiomis priemonėmis. Žmonės lavina savo skonį ir ieško naujų išraiškų, todėl šį stilių vis dažniau matome įvairesniuose interjeruose“, – teigia architektas.

Atviros konstrukcijos ir netikėti sprendimai

Pasak R. Špoko, industrinio stiliaus interjerui būdingos grubios tekstūros, vintažiniai, originalūs daiktai, unikalios detalės. „Labai paplitę metalizuoti arba surūdiję paviršiai, metaliniai tinkleliai rėmeliuose, į madą vėl grįžta stiklo blokeliai. Taip pat plinta įvairių formų detalės iš skardos, perforuoti lakštai, grotelės, dabar itin vertinamos metalinės kolonos, kurios paliekamos atviros, su visais varžtais. Savo vietą atranda ornamentas, subtilesnės formos, ritmingi reljefai, meno kūriniai. Industrinis stilius tampa rafinuotesnis, įmantresnis“, – jį apibūdina interjero dizaineris.

Industrinis interjeras

Bene pagrindiniai industrinio stiliaus akcentai – natūralios ir statybinės medžiagos. Tai mediena, plienas, stiklas, betonas. Jau kurį laiką ypač populiarus betonas, kurį galima naudoti labai įvairiai: tiek sienų, lubų paviršiams, tiek kitiems akcentams, tokiems kaip šviestuvai, lentynos, kriauklės. Betonas patalpai suteikia grubios estetikos, tekstūrinio užpildymo, jį nesunku derinti su kitomis medžiagomis.

Interjero dizaineris išskiria ir stiklą: stiklas interjerui suteikia atspindžių, elegancijos, paslaptingumo, paįvairina erdves ir jas vizualiai didina. Ši medžiaga dažnai naudojama ir biuruose, kur reikia išlaikyti erdvumo, lengvumo ir šviesos įspūdį. Stiklo pertvaros taip pat padeda atskirti zonas nesumažinant erdvės.

Industrinis interjeras

Svarbiausia – funkcionalumas

Pagrindinė priežastis, kodėl industrinis stilius jau seniai išaugo loftų aplinką ir įsiveržė į individualiųjų namų interjerą, yra jo funkcionalumas. Interjero dizaineris įvardijo, kokios industrinio stiliaus savybės yra patrauklios vartotojui.

Lankstumas. Nors industrinis stilius atrodo įspūdingai, jį sukurti gana paprasta. Čia vyrauja nenudailinti paviršiai ir tekstūros, galima palikti atviras sienas, daug neinvestuoti į apdailą. Šiam stiliui būdingas originalumas, kūrybinė laisvė – nėra griežtų kanonų, galima tarpusavyje derinti įvairius elementus. Dažnai industrinis stilius derinamas su minimalizmo estetika, tad interjero nereikia apkrauti detalėmis, pakanka kelių išraiškingų akcentų, neužgožiančių visumos.

Industrinis interjeras

Ekologija. Šiandienos žmogui labai svarbi ekologija, o industrinio stiliaus interjere medžiagos ir elementai yra išnaudojami taupiai, čia svarbi antrinio perdirbimo tema. Interjere – natūralios arba perdirbtos medžiagos, reikalinga minimali apdaila, čia vietą atranda seni, antikvariniai, jau panaudoti ar naujam gyvenimui prikelti daiktai.

Universalumas. Industrinis dizainas šiandien derinamas su kitais stiliais ir dėl to tampa vis įvairesnis. Jo detalės ir elementai puikiai dera minimalistiniuose, skandinaviško stiliaus interjeruose ar su art deko, eklektikos, klasikos elementais. Šis stilius tinka ir didelėms, ir mažoms erdvėms – svarbiausia efektyviai suplanuoti patalpas, teisingai sudėlioti pagrindinius akcentus ir visas detales sujungti į harmoningą visumą.