Pripučiamas pastatas „Mars Ice Home“ turėtų apsaugoti Raudonojoje planetoje atsidūrusius žmones nuo radiacijos ir kitų gamtinių kataklizmų. Kaip rašo „Inhabitat“, šis būstas į kosmosą bus išgabentas jau 2018 m. lapkričio mėn. vykdant misiją „MISSE-11”.

Ledinis namas suprojektuotas prieš metus. Tai pripučiamas kupolas su dvigubomis sienelėmis. Erdvę tarp jų planuojama užpildyti vandeniu ir ledu, kai būstas jau pasieks numatytą tikslą. Mokslininkai tikisi rasti būdą gauti vandens Marse ir tokiu būdu gerokai atpiginti resursų panaudojimo kaštus, rašo newsru.com.

Ledas tokiame Marso būste saugos astronautus nuo radiacijos. Anot projekto rengėjų, ši medžiaga kur kas geriau nei aliuminis padeda susidoroti su keliama užduotimi. Kadangi būsto sienos pagal planą turėtų būti pusiau perregimos, šviesai bus suteiktas kelias patekti į namo vidų ir tokiu būdu bus užtikrinamas natūralus apšvietimas. Detalią Marso gyvenamojo būsto schemą galima pamatyti šio projekto rengėjų „Clouds Architecture Office“ internetinėje svetainėje.

Prieš pasiūlant šį būstą Marse ketinantiems apsistoti žmonėms, šį ledo namą ketinama išmėginti kosmose. Gyvenamasis modulis jau po metų bus siunčiamas į Tarptautinę kosminę stotį (TKS), kur būsto medžiagos bus tvirtinamos prie išorinės stoties dalies, siekiant nustatyti, kaip jos keisis po ilgo laiko, praleisto atšiauriomis atviros kosminės erdvės sąlygomis. Vėliau modulis bus grąžintas į Žemę ir išsiųstas moksliniams tyrimams atlikti.

Jau anksčiau NASA atstovai yra pareiškę, kad skrydis į Marsą bus galimas ketvirtajame XXI amžiaus dešimtmetyje. Prieš metus įmonės „SpaceX“ savininkas Elonas Muskas pristatė planą vykdyti pilotuojamus skrydžius Marso link ir pažadėjo ten nugabenti net milijoną žmonių.

Ledinis namas
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)