Vilniaus Gedimino technikos universiteto (VGTU) Statybų fakulteto Statybinių medžiagų ir gaisrinės saugos katedros prof. Gintautas Skripkiūnas pabrėžė, kad, kokybiškai atlikus betonavimo darbus, paviršių apdailinti – slėpti po klinkerio plytelėmis ar tinko sluoksniu nebereikia.

Natūralių medžiagų šalininkams patrauklus dekoratyvus, funkcionalus, nesikartojantis betono vaizdas. Žiūrint pragmatiškai, betonas itin atspari ir tvirta medžiaga, puikiai tinkanti ir pastato viduje, pavyzdžiui, pertvaroms, laiptams, ir išorėje. Betonas, jei kokybiškai pagamintas ir išlietas, priešingai nei mediena, atsparus drėgmei, temperatūrų kaitai, yra ilgaamžis.

Sukietėjęs betonas nekeičia savo savybių, į aplinką, kitaip nei plastikas, neskleidžia kenksmingų medžiagų, yra lengvai valomas ir prižiūrimas. Anot pašnekovo, toks, kokio tikimasi, betono paviršius neišgaunamas dėl darbininkų kvalifikacijos stokos, netinkamos betono sudėties, jo gamybai naudojamų medžiagų, betonavimo technologijų, armatūros projektavimo ir jos gausumo.

Betonas interjere

Norėdami išgauti „suglamžytą“ betono tekstūrą ar nuotraukas bei meniškus vaizdus (pavyzdžiui, akmens, medžio imitaciją) jo paviršiuje, architektai naudoja faktūrinio betono paviršiui suformuoti skirtas matricas. Pasitelkus pigmentus, sukuriami dar ir įvairių spalvų betono paviršiai. Dekoratyvūs užpildai pasitarnauja šlifuojamiems paviršiams, pavyzdžiui, įrengiant mozaikinio betono grindis.
Neseniai pristatytas permatomas betonas, tinkamas pertvaroms, pro kurias galima matyti neryškų vaizdą (jos permatomos maždaug 20 proc.) ar įsileisti šviesos.

Monolitinis betonas leidžia išbetonuoti įvairiausių formų konstrukcijas, taigi, architektai gali įgyvendinti novatoriškiausias idėjas – vietos natūraliam betonui gali atsirasti kone kiekviename projekte. Šiuo metu įvairioms betono formoms išgauti naudojami metaliniai, plastikiniai, pripučiamieji, pneumatiniai klojiniai.

Betoniniai gali būti ir baldai ar indai bei papuošalai. Dažnai betono gamintojai, įsirengdami biurus, klientus kviečiasi prie betono pasitarimų stalo ar sodina ant betoninių kėdžių. Taigi, betono panaudojimo spektras platus: nuo laikančiųjų konstrukcijų, pamatų, tiltų iki baldų – kavos staliukų, praustuvų, stalviršių.

Betonas interjere

Anot VGTU mokslininko, betonas savo savybėmis gali prilygti plienui. Masyvioms konstrukcijoms nebūtinas itin stiprus betonas, jo stiprumas aktualesnis nedidelėms specifinėms konstrukcijoms, smulkiems gaminiams, pavyzdžiui, vazoms, detalėms ar naudojant jį nepalankiomis sąlygomis.
Jei betoninės grindys anksčiau laikytos pramonės objektų atributu, tai dabar jos vis dažnesnės ir visuomeniniuose objektuose ar individualiuose namuose.

G. Skripkiūnas patvirtino – per pastaruosius metus gerokai pakito betonuojamų grindų reikalavimai. Jei prieš kurį laiką naudoti buvo tinkamos nelygios betoninės grindys, tai šiuo metu reikalavimai kur kas griežtesni jų lygumui, paviršiaus stiprumui ir kietumui. Atstumas tarp siūlių – iki 30 metrų, t. y. gaminamos besiūlės grindys, kad neatsirastų papildomų paviršiaus defektų ir plyšių.