Jei intensyviai sekame naujausias interjero dizaino tendecijas, vadovaujamės jų patarimais, natūralu, kad nekuriame to, ką patys norėtume matyti savo namuose.

Dėl kokių priežasčių bijome rizikuoti ir nekuriame tokių namų, kur tiesiog gera būti, o vadovaujamės madingais interjero šablonais? Tikriausiai mums dar giliai įstrigę: „o ką pasakys kiti?“. Ta „baisioji, teisiančioji“ visuomenė yra mūsų draugai, artimieji, pažįstami. Iš serijos: „ką pasakys draugai, kurie kažka supranta apie dizainą ir patys įsirengia taip, kad nuotraukas galima dėti nors ant žurnalo viršelio.

Nepasitikite savimi įsirengdamas namus? Kreipkitės į tuos, kurie išmano šį darbą ir padės ne tik apsispręsti įvairiose įrenginėjimo situacijose, bet kartu bus visą įrengimo laikotarpį ir jei abejosi dėl kažkokio pasirinkimo – turėsi su kuo pasikonsultuoti. Ir čia ne reklama interjero dizaineriams, čia – faktas. Interjero dizainas – rimta specialybė, mokslai trunka 3-4 metus, jau nekalbu apie praktikos metus pas seniai dirbančius dizainerius, architektus.

Tačiau koks požiūris vyrauja visuomenėje į interjero dizainerį? Nereikia plačiai žiūrėti, užtenka savo rato žmonių, kuriems buvo įrenginėjami būstai, ir tik po ilgų paieškų, įvairių dizaino variantų dėliojimų, spalvų derinimo ir visų elementarių procedūrų pasakė: „tai va, kam tie interjero dizaineriai reikalingi“. Tik tada žmonės suvokia, kad interjero dizainerio darbas nėra vien gražius paveiksliukus žiūrinėti internete, iš vieno paimant kėdę, iš kito – stalą ir štai jau pusė darbų padaryta. Džiugu, kad taip mąstančių žmonių daugėja, vadinasi požiūris keičiasi į gera.

Bet grįžkim nuo ko pradėjom. Sakoma, kad namų interjeras kaip aprangos stilius gali daug ką pasakyti apie jūsų asmenybę. Natūralu, jei domitės kokiu ekstremaliu sportu – tai nelabai tikėtina, kad tavo namai bus provancinio stiliaus su megztom pagalvėlem. Arba kitas pavyzdys: žmogus yra užkietėjęs keliautojas, o namai – betoninio stiliaus su pora nuotraukų ant sienos. Namai turi būti namais.

Svetainės baldai

Noriu duoti keletą patarimų tiems, kurie namus įsirengia savo jėgomis:

Neskubėkite žiūreti internete, ką šiuo metu siūlo pasaulis. Ramiai apsvarstykite, ką patys noretumėte matyti savo namuose.

Nesijaudinkite dėl „bijau, kad gali greitai nusibosti“, nes kai nusibos – pakeisit kažkokią detalę, perstumdysit baldus, perdažysite vieną sieną ir sukursit naują namų įvaizdį. Nereikia daryti kardinalių pokyčių kiekvieną kartą, kai norisi šiek tiek atnaujinti interjerą.

Pamąstykite, kur daugiausiai namuose praleidžiate laiko, į tą zoną ir orientuokitės. Jei miegamasis jums tik miegojimo vieta – nesureikšminkite jos ir dėkite visas pastangas ir pajegas tik į svarbiausias zonas.

Kuriant savus namus – nėra taisyklių. Jei jums gražu – taip ir darykite. Negalvokite, ką pasakys draugas, kuris kažką supranta mene. Meną išmanantys žmonės, kurie nesusidūrę su interjero subtilumais, mažiausiai ką pasakys konkretaus.

Nesvarbu, namus įsirenginejate patys ar jums padeda profesionalas (o profesionalai yra tie, kurie įsiklauso ir tinkame linkme pasuka užsakovą, o ne perša savo stilių), būtinai eikite į tas pačias baldų, interjero detalių parduotuves mažiausiai 5-8 kartus, kad išsigrynintumėt tai, ką tikrai norėsite matyti savo namuose. Geras pavyzdys – IKEA. Ten atrodo siaubingai daug gražių baldų, interjero detalių, tekstilės, bet po dešimties apsilankymų iš tūkstančių prekių belieka tik kelios, kurios jums tikrai patinka.

Viską darykite su protu, turiu omenyje, – ramiai. Jei šiandien neturite idėjų ar nežinote, ko norite, – nespauskite savęs, kita diena bus nauja, geresnė. Nedarykite iš jaukių namų kūrimo proceso dramos, jums tikrai nereikia negatyvių emocijų.

Apsvarstykite, gal verta imti baldus, interjero detales, kuriuos matėte, pavyzdžiui, pas tetą ar močiutę, ir jos su mielu noru juos padovanotų įkurtuvių proga. Kiekvieną kartą renkantis daiktą prisiminkite – jis turi kelti gražius atsiminimus, gerą emociją.

Jei yra augintinių namuose – neprisidarykite papildomų darbų – ieškokite alternatyvų įsirengiant tam tikras erdves.

Sėkmės kuriant jaukius savo namus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)