V. Klezienė pasakoja, kad kambario įrengimas ar atnaujinimas turėtų prasidėti nuo įsivardijimo, kaip ir kokiems tikslams turės tarnauti vaiko kambarys. Erdvės planas, baldai pirmiausia priklauso nuo vaikų amžiaus bei jų poreikio – mažiesiems svarbiausi bus lovelė, spintos, sprendimai laikyti žaislams, o vaikams augant reikės vis daugiau naujų baldų, pavyzdžiui, mokyklinio stalo, kėdės, knygų lentynų ir pan. Svarbiausia, kad kambariui pildantis baldais, jie nevaržytų judėjimo ir taupytų erdvę. Kartu kambarys turi atitikti vaikų pomėgius, charakterį, hobius.

„Užomeckų vaikų kambaryje gyvena trys šeimos atžalos – penkerių Julius, septynerių Ieva ir devynerių Ugnė. Jų kambaryje lova užstojo įėjimą, mažasis Julius iki šiol neturėjo savo lovos ir miegojo ant čiužinio ant grindų, o rašomąjį stalą kambaryje atstojo virtuvinis stalelis. Visi vaikai turėjo skirtingų pageidavimų, jų amžius taip pat labai skirtingas – toje pačioje patalpoje mokosi moksleivės ir žaidžia mažasis brolis. Be to, kambaryje turėjo tilpti jų lovos, daiktai, drabužiai, žaislai ir mokymosi priemonės“, – pagrindinius iššūkius vardija dizainerė.

Atnaujindama vaikų kambarius, dizainerė ne tik pasirinko naujus baldus, tačiau kruopščiai planavo funkcines zonas ir erdves vaikams – miegui, mokymuisi, žaidimams, daiktų laikymui.

Kambaryje – „augantys“ baldai

Skirtingai nei kitose namų erdvėse, vaikų kambaryje atsinaujinimą diktuoja ne sezonas ar interjero tendencijos, bet vis nauji mažųjų namų gyventojų poreikiai – kambarys „auga“ kartu su jais, tad pokyčių išvengti nepavyks. Interjero dizainerė pataria „kompensuoti“ augimą ir atnaujinimui reikalingas investicijas kintamo ilgio lovomis ar moduliniais daiktų laikymo sprendimais. Kartą nupirkus „augantį“ baldą, jo nereikės kas kelerius metus keisti vis naujais.

„Minimalūs pokyčiai vaikų kambaryje vyksta nuolat – atiduodami išaugti drabužiai, žaislai, kūdikiškas knygeles keičia moksleivio knygos. Pradėjus lankyti mokyklą reikia sukti galvą dėl rašomojo stalo, papildomų lentynų mokymosi priemonėms. Kambaryje daiktų tik daugėja, o atėjus paauglystei paprastai laukia radikalūs pokyčiai – nelieka žaislų, sienos dažomos visai kitokiomis spalvomis, daugiau dėmesio skiriama paauglio hobiams“, – apie įprastą vaikų kambario raidą kalba V. Klezienė.

V. Klezienė teigia, kad kuriant vaikų erdvę, reikėtų žvelgti iš vaiko ūgio perspektyvos, baldai, lentynos, pagrindiniai daiktai turi būti lengvai pasiekiami mažiesiems. Taip ir pagundų laipioti baldais bus mažiau.

„Sprendimus verta priimti tariantis su vaikais ir atsižvelgiant į jų poreikius, pomėgius. Aktyvesniems vaikams reikės palikti erdvės žaidimams, skaitovams pravers didesnė knygų lentyna ir pan. Jeigu kambaryje auga keli vaikai, reikėtų kiekvienam jų skirti individualią erdvę ir simboliškai ją atskirti. Pavyzdžiui, vilniečių šeimoje mergaitės visiškai skirtingos – viena dievina rožinę spalvą, kita jos nekenčia, berniukas nori berniukiško kambario. Visa tai pavyko suderinti skiriant dėmesio dekoro elementams ir zonavimui. Kiekvienam vaikui skirta vienoda erdvės dalis pašalina ginčų galimybę, o nuosavos spintos ir dėžės daiktams moko savarankiškumo ir atsakomybės“, – pasakoja dizainerė.

Vaiko kambario atnaujinimas

Ji perspėja, kad individualizuoti sprendimai visgi neturėtų užgožti bendros kambario estetikos. Harmoniją išsaugoti padės tinkamai parinktas kambario koloritas ir suderinti baldai – tai ypač svarbu, jei atnaujindami kambarį nuspręsite pasilikti dalį jau turimų baldų.

Jokių kompromisų saugumui

Svarbiausia vaikų kambaryje užtikrinti mažylių saugumą. Prieš renkantis bet kokį sprendimą, V. Klezienė siūlo numatyti vaikų elgesį – kur vaikai galės užlipti, ką jie pasieks, ant ko sugalvos suptis.

„Vaikų kambariui bet kokie baldai ar aksesuarai netinka. Čia derėtų rinktis sertifikuotas, saugumo reikalavimus atitinkančias būtent vaikams skirtas prekes. Svarbu vengti aštrių kampų, atvirų šviesos šaltinių. Baldai, šviestuvai turėtų būti pagaminti iš saugių, nedūžtančių medžiagų“, – pataria dizainerė.

Reikėtų atkreipti dėmesį ir į baldų išdėstymą kambaryje. Žaislų dėžių ar lentynų nedera montuoti šalia lango, nes užlipusiam mažyliui kyla rizika iškristi. Taip pat venkite baldus statyti lyg laiptus, nes tai – kvietimas vaikui ropštis kuo aukščiau. Galiausiai, visi kambario baldai turėtų būti pritvirtinti prie sienos, kad pasikabinęs ant lentynų ar stalčių mažylis baldo neužsiverstų ant savęs.

Vaiko kambario atnaujinimas

Vieno šviestuvo neužteks

Kitas svarbus kambario elementas yra tinkamas apšvietimas. Dizainerė sako, kad patalpoje neužtenka vieno lubinio šviestuvo.

„Vilniečių vaikų kambarį apšvietė tik vienas lubinis šviestuvas. Jo skleidžiamos šviesos kambaryje neužteko. Tad papildomai parinkau darbo vietas apšviečiančius stalo šviestuvus. Net ir prie kūdikio lovelės jau reikėtų įrengti papildoma sieninį šviestuvą, o paaugusiems vaikams jis itin pravers vakarais vartant knygeles ar tiesiog prireikus šviesos šaltinio naktį“, – patirtimi dalinasi dizainerė.

Vaikų kambaryje šviestuvai turėtų būti be atvirų šviesos šaltinių ir stiklinių gaubtų, taip pat reikėtų rinktis nekaistančias ir ilgai tarnaujančias LED lemputes.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)