Savo svajonių būsto interjerą galima suplanuoti ir niekur neišeinant iš namų. Tereiks prisiminti vaikystę, kai taip mėgome karpyti žurnalus. Pasak interjero dizainerės J. Bingelytės, savo būstą galite planuoti pasitelkę koliažus.

„Koliaže galima nesunkiai susidėlioti savo namų interjero viziją, net jeigu nežinote, ko norite arba galvojate, kad nėra vieningo patinkančio stiliaus“, – sako pašnekovė.

Jums reikės:
- įvairių interjero žurnalų, nesvarbu kokio senumo. Jei žurnalų neturite, galima ieškoti patinkančių nuotraukų internete ir tuomet atsispausdinti;
- žirklių, klijų ir rašiklių;
- popieriaus, aš naudojau A3 formato lapus ir juos suklijavau tarpusavyje, nes tiesiog netilpo visos atrinktos iškarpos.

Kaip daryti koliažą?

Interjero dizainerė paaiškina, kad dėliojant koliažą svarbu galvoti, ne kas su kuo dera, o kas jums iš tiesų patinka ir nepatinka: „Tarkime, radote patinkančią interjero nuotrauką, tačiau joje ne viskas patinka, tuomet komentaruose būtinai turėtumėte parašyti, kas šioje nuotraukoje jums patinka ir kodėl, ir kas nepatinka. Tai padės ateityje renkantis konkrečias medžiagas ir baldus suprasti ir išsigryninti, ko siekiate, ir stilistine, ir norimo sukurti namuose jausmo prasme. Taip pat koliaže matysis dominuojančios spalvos, baldų stilius, atsikartojantys elementai, kuriuos sunku būna pastebėti iš anksto, bet peržiūrėjus kuo daugiau interjero nuotraukų ir pavyzdžių, ir sudėjus į vieną vietą jau atrinktas labiausiai patikusias iškarpas, greitai pastebėsite sąsajas, vyraujančias formas bei spalvas.“

Interjero koliažas (J. Bingelytės nuotr.)

J. Bingelytė akcentuoja, kad kuo anksčiau išsigryninsite savo namų interjero viziją, tuo paprasčiau ir efektyviau seksis visas statybų procesas. Tai ypač aktualu iš anksto planuojant baldų išdėstymą, apšvietimą bei pagrindines apdailos medžiagas.

„Turint koliažą, bus paprasčiau susiplanuot,i kokie bus reikalingi baldai, kur jie turėtų stovėti, o pagal baldų išdėstymą planuoti ir apšvietimo tipą, jo scenarijus ir tikslias vietas, kurios reikalingos statybininkams išvedžiojant elektros laidus. Tarkime, jei esate nusprendę, kad norėsite naudoti skaitymui skirtus sieninius šviestuvus prie lovos, reikėtų pasidomėti kokio aukščio būna miegamojo lovos galvūgaliai, kokio pločio rinksitės miegamojo lovos čiužinį ir pagal šiuos kriterijus galėsite apskaičiuoti tikslias sieninių šviestuvų montavimo vietas. Dar vienas pavyzdys, jei esate nusižiūrėję virtuvės baldus su sala, reikėtų iškart apgalvoti tikslią salos vietą, jos dydį, ar norėsite kabinti virš jos šviestuvus ir kokio daugmaž dydžio jie bus, taip pat, ar planuojate saloje turėti kaitlentę arba plautuvę, nes nuo to priklauso ar reikės atvesti papildomų elektros laidų ar kanalizaciją“, – akcentuoja interjero dizainerė.

Interjero koliažas (J. Bingelytės nuotr.)

Įrankis dizaineriui ir naujakuriai susikalbėti

Pasak J. Bingelytės, tokie planuojamo interjero koliažai yra puikūs pagalbininkai ir tais atvejais, kai interjero dizaineriai su naujakuriais tariasi, kaip turi atrodyti pastarųjų nauji namai.

„Interjero dizaineris nėra aiškiaregys, ir jeigu dar nežinote kokių norite namų, dizaineris arba pasiūlys sukurti jam pačiam priimtiną, mėgstamą stilių arba stengsis jums pagelbėti nukreipdamas jus į interneto svetaines, kuriose galėsite peržiūrėti kuo daugiau skirtingų interjerų pavyzdžių, kad patys nuspręstumėte bent preliminarią stilistinę bei spalvinę kryptį, ir tokiu būdu „užvesite dizainerį ant kelio“ bei padėsite jam suprasti, kas jums patinka“, – paaiškina interjero dizainerė.

Anot pašnekovės, patartina visus atrinktus interjero pavyzdžius aptarti su dizaineriu, pakomentuoti, kas patinka ir kodėl. Pokalbių metu dizaineris iškart galės pakomentuoti, kurie sprendimai ir idėjos yra geri ir kodėl, ir atvirkščiai, kodėl reikėtų vengti arba kokios galimos išlaidos toms idėjoms įgyvendinti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)