– Ugne, pradėkime nuo Jūsų profesijos. Interjero architektė – kas tai? Ar Jūsų darbas skiriasi nuo interjero dizainerių? Jei taip, tai kuo?

– Savęs kaip interjero architektės įvardinimas gimė iš noro pabrėžti, jog man svarbiausia patogus ir funkcionalus interjeras. Kadangi turiu architektūrinį išsilavinimą, aš visada pirmiausia žiūriu į erdvę techniškai. Planuoju, kaip joje patogiausiai galima sukurti atskiras zonas, kaip vyks judėjimas namuose, kaip užtikrinti maksimalų erdvės išnaudojimą. Toliau – santechnikos įvadų numatymas reikiamose vietose bei elektros ir apšvietimo išdėstymo ir valdymo planai. Tik tada planuoju spalvas, medžiagas, tekstūras, nes būtent techninis erdvės išsprendimas leidžia užtikrinti patogų gyvenimą joje. Manau, daug interjero dizainerių dirba panašiai, visgi aš norėčiau, jog žmonės kreiptųsi į mane, kaip į interjero architektę, būtent tokio darbo pobūdžio ir tikėdamiesi.

– Ar Jums dažnai tenka dirbti su naujakuriais?

– Taip, dažniausiai tenka dirbti su naujakuriais.

– Kokie šiuolaikiniai naujakuriai yra? Ar tie, kurie vaikosi madų, tendencijų, ar atvirkščiai – žiūri, kad namai būtų patogūs, nebūtinai madingi?

– Šiuolaikiniai naujakuriai dažniausiai ieško balanso tarp to, kas itin madinga dabar ir to kas yra paprasta, patikrinta ir ilgaamžiška. Patogumas dažnai ima viršų ir pasirinkimai grindžiami tuo, kad namai tarnautų jų gyventojui, o ne atvirkščiai. Taip pat dažnai girdžiu norą padaryti taip, kad sprendimai neatrodytų visai atgyvenę po 10 metų. Taip ir ieškome to aukso vidurio.

Ugnės Montvilės kurtas interjeras

– Kokias dažniausias klaidas daro naujakuriai, kai planuoja savo namus?

– Mano akimis, dažniausios klaidos, kurias daro naujakuriai, ypač jei tai pirmas įsirenginėjamas būstas, yra noras sutalpinti viską, neįvertinant, kas ir kaip geriausiai dėliojasi patalpoje. Taip pat neapgalvojimas ir nesuplanavimas iš anksto, dar prieš prasidedant darbams, kai kurių techninių sprendimų, pavyzdžiui, norint pasidaryti paslėptas duris, durų staktas reikia įstatyti dar prieš sienų glaistymą.

– Ar klaidos kyla dėl nežinojimo, nemokėjimo ieškoti informacijos? Ar internete esanti informacija yra netiksli?

– Klaidos kyla dėl nežinojimo bei per didelio informacijos srauto. Kai tos informacijos internete tiek daug, labai lengva suklysti, kas, kur ir kaip, visko norisi ir tada pamirštama, kad reikia susikoncentruoti į konkretų būstą, konkrečią situaciją ir išspręsti, kas jai geriausiai tinka bei kaip iš tiesų mes gyvensime tame būste, nesivaikant madingų sprendimų tik dėl to, kad jie madingi.

Ugnės Montvilės kurtas interjeras

– Jūs išleidote kursus naujakuriams, kurie įsirenginėja savo namus. Kaip kilo tokia idėja? Ar kursai populiarūs?

– Idėja išleisti kursus ,,Kaip susiprojektuoti ir įsirengti savo namus’’ kilo stebint tendenciją kurtis ir projektuotis namus patiems (vis dar daugelis žmonių nesamdo profesionalo), tačiau tai daryti ne bet kaip, o kokybiškai. Kursai – tai pagalba žmonėms, kurie nori geriau suprasti apie jų laukiančius procesus, sužinoti techninius namų įsirengimo niuansus, suprasti daugiau apie dizaino subtilybes. Kursai pasiekia vis daugiau žmonių, kurie grįžta pas mane su gerais atsiliepimais.

– Kaip tobulinti naujakurių žinias apie namų planavimą? Apskritai, ar reikia tai daryti ir kodėl?

– Manau, kad žinias apie namų planavimą yra naudinga tobulinti kiekvienam, nes tai leidžia sukurti, įrengti namus ir juose gyventi patogiau bei gražiau. Be to, gerai įrengtas būstas yra likvidesnis turtas. Kai interjero sprendimai apgalvoti, būstą lengviau parduoti norint jį pakeisti, nes tada interjeras taip greit nepasensta, naujiems būsto šeimininkams nebūtinai reikia iš karto daryti remontą.

Ugnės Montvilės kurtas interjeras

– Kaip naujakuriams neklysti, įsirengiant namus? Kokius patarimus galėtumėte jiems duoti?

– Pirmiausia, patarčiau neskubėti (nors žinau, kad tai sunku), patarčiau planuoti, planuoti ir dar kartą planuoti prieš pradedant įrengimo darbus bei, kadangi didesnių ar mažesnių klaidelių vis tiek pasitaikys, stengtis jas sugauti ir ištaisyti, kai dar tą galima daryti.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją