Iš pirmo žvilgsnio visa tai pasirodė neįgyvendinama. Tačiau šio būsto savininkas iš karto pasakė, kad lėšų skirs tiek, kiek reikės. Imantis atskirų techninių sprendimų galimybės buvo neribojamos.

„Gavau nelengvą užduotį – ankštą, gerokai apleistą butą Senamiestyje, paversti erdviu ir patogiu, bei išlaikyti statinio autentišką charakterį ir jį papildyti prancūzišku stiliumi“, – prisimena projekto autorius Mantas Kartanas, “Dessus design” studijos savininkas.

Dar nepravėrus šio buto durų, pasitinkantis prastas kvapas jį iš karto nuteikė, švelniai tariant, ne kokiam vaizdeliui. Buvo išpuvusios ne tik grindys, bet ir pertvarų apačia, bei viskas aplinkui. Senas buto karkasas „kabojo“ isikibęs į mūrines pastato sienas. Vargu ar po karo čia kas nors buvo daryta. „Norėjosi pamiršti matytą vaizdą ir pradėti kurti viską nuo pagrindų“, – sako M. Kartanas.

Pirko vietą

Kalbant apie pačią vietą, apleistą butą įsigijo labai veiklus ir kūrybingas žmogus. Turintis verslą ne tik Lietuvoje, bet ir už jos ribų. Nuolat keliaujantis, pažįstantis įvairias kultūras, pasitikintis savimi ir be galo taupantis savo brangų laiką. Studijos savininko finansinės galimybės leistų įsigyti didesnę erdvę, tačiau pasirinktas būstas Bokšto g. yra jam strategiškai patogioje vietoje, vos keli žingsniai nuo namų.

„Užsakovas man suteikė finansinę ir kūrybinę laisvę įkurti studiją, kurioje būtų galima patogiai dirbti, planuoti susitikimus, pailsėti ar net priimti svečius. Šis butas nebuvo pirktas nuolatiniam gyvenimui, tačiau tai taip pat nėra biuras“, – taip buvo formuojama pradinė užduotis aiškina dizaineris.

Užsakovui reikėjo privačios erdvės, kurioje gerai jaustųsi tiek ankstų rytą ar vėlų vakarą, neblaškomas galėtu pasinerti į savo veiklą. Dizaineris neslepia, daugiausia pastangų pareikalavo suplanuoti turimą nedidelį buto plotą, tad projektavimo darbai vyko keliais etapais.

Iškastos grindys

Norint gauti reikiamą studijos aukštį, svetainės zonoje grindis teko įgilinti iki rūsio skliautų.

Prieš pradedant darbus atlikta statinio ekspertizė ir ištirta esamą būklė. Numačius galimas statinio deformacijas, ardant visas vidines buto pertvaras ir kasant grindis, specialiais keltuvais paremti supuvę perdangos balkiai. Tačiau ir taip nepavyko išvengti nuostolių. Viršuje gyvenantiems kaimynams teko remontuoti dalį buto, nusėdo perdanga, sienose atsirado įtrūkimai. Laiptinėje teko atlikti kosmetinio remonto darbus.

Ne ką paprastesnė buvo ir apdaila.

„Apdailos medžiagų storį skaičiavome centimetrais ir net milimetrais, kiekvienas jų buvo svarbus. Nišas išnaudojau jose įkurdamas spintą, komodą ar stalčius. Pavyzdžiui, vonios pertvaroje atsirado slaptos spintelės, miegamajame – stalčiai. Dujų skaitiklį teko iškelti į laiptinėje esančias nišas“, – prisimena M. Kartanas.

“Į trisdešimt šešis kvadratinius metrus sutilpo svetainės erdvė, darbo vieta, valgomasis ar susitikimų stalas, virtuvė, miegamasis, sanitarinis mazgas su dušu ir net sandėliukas daiktų laikymui. Sukurti didesnį erdvės pojūtį taip pat padėjo blizgūs, šviesą atspindintys paviršiai“, – sako dizaineris. Dizaineris aiškina, kad šias medžiagas derino su solidžia riešutmedžio fanieruote, ąžuolo masyvu ir granitu.

Erdvę didino blizgesiu

Norint padidinti emocinį erdvės pojūtį, labai svarbu bute matyti kuo didesnę vientisą erdvę. Jeigu šiuo atveju miegamasis būtų uždaras, jis taptų per mažas ir nejaukus, taip pat gerokai sumažintų likusią studijos erdvę, trūktų šviesos ir deguonies. Apgalvotos net ir tokios detalės kaip sandėlio užuolaidos, kurios paliktos praviros – tai leidžia jausti, kad erdvė neužsibaigianti“, – slaptas kūrybines gudrybes išduoda M. Kartanas.

Pasitelkus skirtingas spalvas ir medžiagas, butas padalintas zonomis. Svetainę formuoja šviesi minkšta sėdimoji dalis, vyrauja pieno baltumo ir naturalaus riešutmedžio atspalviai. Virtuvę atskiria juoda spalva. Juodo granito stalviršis, juodai dažytas ąžuolo masyvo komplektas. Pagrindinis miegamojo skiriamasis bruožas – įvairių atspalvių šilumą skleidžianti raudona tekstilė.

Vonios kambarys atskirtas nuo likusios buto erdvės. Dušo kabinoje ispniškos turkio spalvos keramikinės rankų darbo plytelės, tikmedžio masyvo grindų grotelės. Šalia veidrodžio pagal užsakymą ispanijoje gamintas keramikinis šviestuvas.

Daug dėmesio skirta į laikmečio aurą atspindinčias detales – bagetais dekoruotos durys, frezuotos palangių briaunos, senoviniai radiatoriai, prancūziškas “chevron” parketas, sudėtas senuoju būdu – neužpildant liekančių tarpų tarp lentelių.

Durų ir langų rankenos, bei vyriai buvo užsakyti Austrijoje įmonėje, kuri aksesuarus gamina laikydamasi šimtamečių technologijų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (60)