Pasaulinį vardą tarp interjero specialistų išsikovojusi Ispanijoje gyvenanti vokietė G. Herder dirba kartu su „Boen“, kad numatytų ilgaamžes medinių grindų tendencijas ir galėtų vartotojams pasiūlyti ne tik šiandien, bet ir rytoj madingų grindų dangų. Ilgamete praktika paremtos įžvalgos G. Herder leidžia numatyti grindų dangų ateitį ir padėti vartotojams dabar pasirinkti geriausią medinių grindų sprendimą ateičiai.

Savo tinklaraštyje „Eclectic Trends“ G. Herder teigia, kad interjeras turi derėti prie žmogaus gyvenimo būdo, anot jos, tai – viena iš „Salone del Mobile“ parodoje dominavusių tematikų. Ką didžiausioje pasaulio interjero parodoje išvydo tendencijų specialistė ir kaip tai atsiliepia medinių grindų madoms, ką rinktis šiandien ir kas bus madinga rytoj, pasakoja Gudy.

Interjero dizainerė Gudy Herder

– Ką naujo atradote „Salone del Mobile“ parodoje? Ar galėtumėte išskirti kelias šiemetėje parodoje vyravusias temas?

– Parodoje pastebėjau tris tendencijas arba temas. Pirmąją jų vadinu – atviru ir universaliu dizainu. Šiuo metu žmonės trokšta gyventi demokratiškiau. Vartotojas vis labiau įsitraukia į produkto kūrimą ir rezultatą, jam suteikiama daugiau galios. Tai itin svarbu pingančių kelionių, komandiruočių ir vis populiarėjančios galimybės dirbti iš bet kurios pasaulio vietos amžiuje, kuomet gyvename ne savo namuose, bet prisitaikome prie viešbučiuose arba nuomojamuose apartamentuose kažkieno kurto interjero.

Galimybė pritaikyti dizainą pagal savo poreikius ir stilių tampa labai svarbi, todėl dizaineriai tam skiria vis daugiau dėmesio. Demokratiško dizaino principą jau esame pastebėję „Ikea“ parduotuvėse. Taip, ten jūs galite pasirinkti savo detales, taip, jūs galite prisidėti prie baldų kūrimo, tačiau jūs nesikišate į dizainą. „Salone del Mobile“ metu buvo parodyta, kad vartotojas išties turi galimybę keisti netgi dizainą taip, kaip jam patinka.

Kita tendencija, kurią galėčiau išskirti, tai kūrybiškas požiūris į atliekas. Šiandien svarbu ne tik daikto grožis ir funkcionalumas, mes gyvename laikotarpiu, kai dizainas yra tiesiogiai susijęs su etika. Žinome, kad greitoji mada yra antrasis labiausiai teršiantis sektorius pasaulyje – tai verčia susirūpinti drabužių dizainerius. Susirūpinimą jaučia ir baldų bei interjero kūrėjai. Vartotojai paprastai negalvoja apie taršą išmesdami daiktus, kai jie susidėvi, išeina iš mados ar tiesiog atsibosta, tačiau keli „Salone del Mobile“ parodoje pristatyti projektai pakvietė į tai žiūrėti atsakingiau, apsvarstyti savo pirkimo–išmetimo įpročius ir pagalvoti, galbūt tam tikras medžiagas ar daiktus galime atnaujinti, surūšiuoti. Tai ne pirmi metai, kai parodoje kalbama apie šią problemą. Atliekų panaudojimo, perdirbimo ir atsakingo požiūrio į daiktų išmetimą tendencija bus tikrai aktuali ir ateityje.

Interjero dizainas

Trečioji mano pastebėta tema – gera savijauta. Tai viena iš centrinių tendencijų interjero dizaino srityje. Už šios temos slepiasi prislėgta, skubanti, streso apimta visuomenė, kuriai namai tampa ramybės, grožio ir gėrio oaze, kur galima pasislėpti nuo pasaulio problemų. JAV buvo atliktas tyrimas, kaip žmonės supranta sveikatos sąvoką. Tyrimas parodė, jog, respondentų manymu, tai ne tik fizinė, bet ir vidinė sveikata, vidinė ramybė. Todėl šiuo metu populiarios detalės, padedančios atstatyti vidinę harmoniją, atsipalaiduoti, tam tikra prasme detoksikuotis.

– Kaip šios jūsų įvardytos tendencijos koreliuoja su medinėmis grindimis?

– Kokybiškai pasirinktos ir sudėtos medinės grindys – ilgaamžės, jas keičiame retai. Pavyzdžiui, kiliminė danga nusidėvi greičiau, ją reikia keisti dažniau. Beje, netgi pakeitus vieną sofą ar spintą kita, medinės grindys gali likti tos pačios, jos universalios ir dera prie kintančių stilių. Taigi, renkantis ilgaamžį daiktą, šiuo atveju, medines grindis, užtikriname, kad neišmesime jo taip greitai, nešiukšlinsime be reikalo.

Šių grindų pliusas – jos natūralios ir prideda namams jaukumo, tai yra visiška priešprieša betoniniams miestams, nuo kurių vartotojai stengiasi atsiriboti namuose, šis aspektas pabrėžia mano nurodytos trečiosios tendencijos mintį. Be to, medinių grindų universalumas ir galimybė pritaikyti prie jų įvairias detales – irgi žavi vartotojus, daro įtaką jų pasirinkimui.

– Kuo medinės grindys yra tokios magiškos, kad jau ilgus metus išlieka populiariausia grindų danga?

– Manau, kad pagrindinė priežastis – jų suteikiamas jaukumas ir šiluma namams. Akmuo, plytelės, linoleumas ir kitos dangos – jos metaforiškai šaltos, nesuteikiančios tokio jaukumo jausmo.

– Kaip keičiasi medinių grindų mados ir dizainas?

– Kas nuolat keičiasi, tai grindų tekstūra. Mūsų pirštų galiukai yra neįtikėtinai jautrūs, prisilietimas suteikia malonumą. Anksčiau daiktas, taip pat ir grindys, privalėjo būti praktiškos, šiandien jos privalo dar ir pažadinti emociją. Priežiūra, dizainas, kaina, žinoma, taip pat svarbūs renkantis grindis, tačiau tai praktiniai aspektai, tekstūra – moralinis aspektas, sukeliantis pojūčius. Jeigu jaučiuosi gerai, reiškia perku, taip yra su kiekvienu daiktu, nesvarbu – tai drabužiai, kvepalai, baldai ar grindys.

Interjero dizainas

– Kuo jums pačiai asmeniškai patinka medinės grindys ir darbas su šia danga?

– Praeitas atsakymas tinka ir šiam klausimui atsakyti. Kuo man maloniau daiktą ar medžiagą liesti, tuo man labiau tas daiktas ar medžiaga patinka. Mano namuose tekstūra – esminis dalykas. Tačiau vėlgi, dirbtinės tekstūros niekada nepakeis natūralių medžiagų ir jų tekstūrų. Daugybė kompanijų išbandė 3D spausdinimą ir mėgino išgauti tam tikrų objektų tekstūras, tačiau natūraliai medžiagai tai neprilygo. Tie daiktai turėjo puikų dizainą ir spalvas, tačiau be malonios tekstūros jie praranda didžiąją dalį žavesio ir vartotojams tampa nepatrauklūs. Tai labai įdomu: kodėl gi iš pažiūros gražus daiktas neturintis malonios tekstūros nėra toks patrauklus? Kiekvienas į šį klausimą atsakys skirtingai.

– Ar galite bent jau nuspėti rytojaus interjero ir grindų madas? Ar šiandien madingos grindys bus madingos ir ateityje? Ar šiandien įsigyta medinė danga derės prie kintančių interjero detalių?

– Grindų tendencijos yra interjero tendencijos, čia atskirties nėra. Lygiai tą pati galiu pasakyti ir apie sienas ir lubas. Galiu drąsiai teigti, kad dabartinės mados bus ilgalaikės. Interjero sritis nesikeičia taip sparčiai kaip, sakykime, aprangos. Drabužių madas mes matome įvairiuose medijos kanaluose, parduotuvių vitrinose ir tiesiog gatvėje, ant žmonių. Galiausiai, mes nuo tų pačių madų, matomų kasdien, pavargstame, štai kodėl drabužių tendencijos kinta kas pusmetį ar dažniau.

Tačiau interjero sritis kiek lėtesnė. Taip, mes galime matyti interjero madas spaudoje ar interneto tinklaraščiuose, rečiau – vitrinose, tačiau gatvėse interjero madų tikrai nepamatysi, todėl jos taip greitai neatsibosta. Taigi tai, kas interjero srityje yra madinga šiandien, bus tikrai madinga po dviejų ar net daugiau metų. Šiokios tokios detalės kis, bet esmė išliks.

Kalbant konkrečiai apie grindis, jos neturi nieko bendro su pasikeitusiu gyvenimo būdu ar požiūriu į tam tikrus dalykus, grindyse tai neatsispindi. Žmonės grindų kasmet nekeičia, kaip, tarkime, susidėvėjusios patalynės ar kilimėlių. Medinės grindys ilgaamžės, net jeigu interjero stiliai ir keičiasi, medinės grindys beveik niekada neišeina iš mados. Todėl išsirinkę naujas, kokybiškas medines grindis šiandien jomis tikrai lygiai taip pat džiaugsitės ir po kelerių metų.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (7)