DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš knygos „Interjero ABC“.

1. Planas. Kuo mažesnis būstas, tuo kompaktiškesnį jo planą tenka kurti. Net ir tokioje erdvėje norėsite turėti visus patogaus gyvenimo atributus, todėl reikėtų apgalvoti kiekvieną centimetrą. Pirmenybė šiuo atveju skiriama kompaktiškiems, ergonomiškiems ir dažniausiai nestandartiniams sprendimams.

2. Erdvės didinimas. Išnaudokite visas galimybes praplėsti erdvę. Jeigu lubos aukštos, vonios kambario ar virtuvės zonas suplanuokite kiek žemesnes, o virš jų – antresolę, kur galėsite įrengti miegamojo zoną. Taip kartu suteiksite daugiau erdvės bei šviesos žemiau suplanuotoms svetainės ir valgomojo zonoms. Turite balkoną? Galbūt galite jį – apšiltintą ir įstiklintą – sujungti su kambariu? O gal net palangė bus sėdėti, valgyti ar dirbti skirtas baldas?

Antresolė

3. Patogi kasdienybė. Sudarinėdami mažo būsto projektą, rinkdamiesi baldus, dekoro elementus, nepamirškite apsvarstyti ir labai kasdieniškų situacijų: kur laikysite dulkių siurblį ar prisėsite apsiauti batų prie išėjimo. Šių aspektų neapgalvojus dar pačioje planavimo pradžioje, vėliau vietos tam gali tiesiog nebelikti.

4. Zonų atskyrimas. Atskirdami sienomis, nedidelę erdvę dar labiau sumažinsime, bet jei patalpą vis tik norisi padalyti, reikėtų rinktis vizualiai lengvus, nevaržančius variantus, pavyzdžiui, stiklines pertvaras ar užuolaidas. Nors tokie sprendimai garso izoliacijos neturės, tačiau apsaugos nuo šviesos ir sukurs privatumo įspūdį. Taip pat galimas erdvės atskyrimo sprendimas – spinta.

5. Interjero stilius. Kuo erdvė mažesnė, tuo minimalistiškesnis stilius turi būti kuriamas. Puikiai tinka ir šiuolaikiški, skandinaviški sprendimai. Tokiame būste sukurti, pavyzdžiui, klasikinio interjero nepavyks. Klasika iš esmės simbolizuoja prabangą, taigi, ir dideles erdves.

Skandinaviškas miegamasis

6. Baldai. Mažoms erdvėms tinkamiausi ergonomiški, kompaktiški, dažnai transformuojami baldai. Apgalvokite visus daugiafunkcius, mobilius variantus, kuriuos galėtumėte pastumti, uždaryti, atitraukti, atitverti ar kitaip keisti jų vietą, koreguoti formą. Pavyzdžiui, rinkitės tokį minkštasuolį, kuris dieną bus sofa, o vakare – miegamojo lova. Dar geriau, jei šis baldas turės ir patalynės dėžę, kurią puikiai panaudosite įvairiems daiktams susidėti. Taip pat puikiai tinka stalas, išskleidus naudojamas kaip valgomojo baldas, o suskleidus – kaip kavos staliukas. Galbūt galite rinktis ir spintą, kurią įstumsite į slaptą nišą ir dieną džiaugsitės svetaine, o vakare išstumsite sukurdami atskirtą miegamojo zoną.

Spintas, spinteles ar kitas daiktų laikymo vietas mažoje erdvėje planuokite iki pat lubų. Nors viršutines lentynas pasiekti bus sudėtingiau, bet maksimaliai išnaudosite turimą erdvę ir turėsite puikią vietą rečiau naudojamiems buities rakandams.

Rinkdamiesi baldus, taip pat stenkitės išnaudoti visus sienų elementus, nišas, pakylas ar kitas architektūrines detales nepastebimiems, integruotiems daiktų laikymo sprendimams.

Maža virtuvė

7. Buitinė technika. Planuodami mažą erdvę, dėmesį kreipkite ir į kompaktišką buitinę techniką. Galbūt jums pakaks siauresnės skalbimo mašinos, žemo šaldytuvo ar dviejų kaitviečių kaitlentės, o indaplovės iš viso atsisakysite. Ta pati taisyklė galioja ir vonios kambario įrangai: vietos sutaupysite pasirinkę nedidelį praustuvą, mažesnį klozetą, o vonią – iškeitę į dušą ar pusvonę.

8. Apšvietimas. Natūrali dienos šviesa optiškai didina erdvę, todėl stenkitės neblokuoti langų įvairiais dekoro elementais. Šviestuvus rinkitės prigludusius kuo arčiau lubų, kad maksimaliai apšviestų mažą erdvę.

9. Dekoras. Mažoje erdvėje svarbiausi visi funkciniai sprendimai. Juos priėmus teisingus, lieka pakankamai daug laisvės būsto dekorui, jaukumui kurti. Vis dėlto niekada nesuklysite pasirinkę vizualiai lengvesnius, erdvę optiškai didinančius sprendimus: nuosaikesnes spalvas, subtilius raštus, kompaktiškus baldus su grakščiomis kojelėmis ar pakabinamas lentynas. Priešingai, didelė spalvų, raštų ir tekstūrų įvairovė, masyvūs baldai bei jų gausa kurtų chaosą.

Taip pat patalpą optiškai praplečia ir šviesą atspindi blizgūs paviršiai, veidrodžiai, stiklo elementai.

Knygos “Interjero ABC”  leidėja Rasa Tomkienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)