DELFI Būstas publikuoja ištrauką iš knygos „Interjero ABC“.

1. Funkcionalumas. Laiptų angą planuokite tokią, kad jos plotis būtų patogus bei lipant pakaktų vietos prasilenkti su kitais žmonėmis. Dydis labai priklauso ir nuo pasirinkto stilistinio sprendimo bei proporcijos su turima erdve: jeigu patalpa labai maža, juos planuosite pagal minimaliausius parametrus, o jei labai didelė – gerokai platesnius. Galvodami apie laiptus, iš karto apsvarstykite jų apšvietimo galimybes.

2. Stilistika. Laiptų, kaip ir visų kitų elementų erdvėje, dizainas turėtų derėti prie interjero stiliaus. Taip pat, konkretus pasirinkimas priklauso nuo funkcijos: jeigu laiptais teks lipti dažnai, investuokite į jums gražiausius sprendimus, o jei – tai tik patekimas į retai naudojamas patalpas – sandėliuką ar daiktų laikymui skirtą palėpę – juos galite planuoti neutralesnius, mažiau pastebimus.

Laiptai

3. Laiptų tipas. Iš anksto numatyti turėtumėte ne tik laiptų vietą erdvėje, bet ir jų formą. Tai – tiesiogiai siejasi tiek su estetiniais pasirinkimais, tiek ir patalpos dydžiu. Kompaktiškiausi – spiraliniai laiptai, o daugiausiai vietos reikia tiesiems.

4. Medžiagos. Laiptai gali būti gaminamų iš įvairių medžiagų – medžio, stiklo, metalo, natūralaus akmens ar suformuoti ant betoninės konstrukcijos. Konkretus sprendimas priklauso nuo būsto interjero stiliaus bei pasirinktos laiptų konstrukcijos. Bus harmoningiau, jeigu sukursite vizualinį sąskambį su kitais būsto elementais: medžiagas bei jų spalvas derinkite prie durų, langų, grindų dangos ar kitų akcentų erdvėje.

Laiptai/ Foto: decosense.lt

5. Turėklai. Turėklai – itin ryškus laiptų bei visos erdvės akcentas. Juos galite rinktis medinius, metalinius, stiklinius, pagamintus iš kokybiško plastiko ar kitų medžiagų. Turėklų dizainą derinkite tiek su būsto interjero stiliumi, tiek su laiptų pakopomis. Taip pat, labai svarbu, kad jūsų pasirinkimas būtų tvirtas, saugus ir tinkamo aukščio. Laiptai turėklų gali ir neturėti, tačiau toks stilistinis sprendimas – pakankamai rizikingas, ypatingai, jei namuose yra mažų vaikų.

6. Laiptai netipinėse erdvėse. Jeigu erdvė labai maža, tikėtina, kad planuosite nestandartinius sprendimus: lipsite kur kas siauresniais laiptais, baldais ar net kopėtėlėmis.

Knygos “Interjero ABC”  leidėja Rasa Tomkienė
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8)