Saulės energiją naudojančioje mokykloje Kopenhagoje bus vaikai mokomi auginti ir gaminti maistą ant stogo sodo. Šios novatoriškos misijos tikslas – ne tik skatinti praktinį vaikų išsilavinimą, bet ir taupyti energiją.

Naują mokyklos koncepciją kūrė Danijos Orhuso mieste įsikūrusi architektų įmonė „C. F. Møller Architects“, veikianti nuo 1924 metų. Inovatyvioje mokykloje, užimančioje daugiau nei 9 818 kv. metrų, galės mokytis 784 mokiniai. Objekte taip pat numatytos laisvalaikio ir personalo patalpos. Papildomas beveik 4 000 kv. metrų plotas aplink pastatą bus išnaudotas aikštei ir sodui.

Erdvės ir interjeras

Didelis centrinis mokyklos kambarys veiks kaip valgykla ir mokinių susibūrimo vieta. Taip pat bus įrengtos net kelios virtuvės, viena jų funkcionuos lauko zonoje.

Modernus ir erdvus sodas ant stogo nepastebimai susilies su pastatu ir bus pasiekiamas iš kiekvienos klasės. Lauko teritorijoje bus papildomas biologijos sodas ir šiltnamiai. Žinoma, svarbu paminėti, kad mokyklos tikslas nėra vien tik mokyti auginti vaisius ar daržoves. Fizinis vaikų aktyvumas – taip pat prioritetas, todėl tam bus sukurtos net keturios zonos.

Į mokyklą bus galima patekti per tris skirtingus įėjimus, puoselėjančius kelionės link centrinės erdvės savitumą.

Mokykla Danijoje

Atidaryti planuojama 2020 m.

„Mes norime sukurti aukštos kokybės mokyklą mokytojams, mokiniams ir personalui, kad būtų lengviau žaisti ir mokytis, ypatingą dėmesį skirdami patalpų aplinkai ir geroms lauko sąlygoms“, – pranešime spaudai teigė MTT Højgaard spaudos tarnybos direktorius Martinas Lose. Mokykla taip pat bus vietinių asociacijų ir sporto klubų susibūrimo vieta, lengvai pasiekiama ir atvira pirmame aukšte, kad svečiai visuomet jaustųsi joje laukiami.

„C. F. Møller Architects“ tikisi gauti Vokietijos darniosios statybos tarybos (DGNB) sertifikatą. Organizacija turi griežtas rekomendacijas dėl šešių pastato aspektų, įskaitant poveikį aplinkai, technologijas ir vietą. Teigiama, kad mokykloje veiks ventiliacija su šilumos atgavimu, natūrali ventiliacija, dienos šviesos valdymo funkcija, apšvietimas ir kitos modernios inžinerinės technologijos. Soduose ant stogo taip pat veiks saulės kolektoriai, iš kurių mokyklai bus tiekiama energija.

Tikimasi, kad mokyklos „New Islands Brygge School“ projektas bus baigtas iki 2020 m. gegužės. „Mūsų dėmesys buvo skiriamas mokyklai, siekiant užtikrinti sinergiją tarp esamo miesto ir kuriamos naujos mokyklos koncepcijos“, – sako Lone Wiggers, partnerė ir už projektą atsakinga architektė.