Kas yra „off-grid“?

Kompaktiškumas, patogus išdėstymas, mobilumas, laiko taupymas vertinami daugelyje gyvenimo aspektų, todėl nieko keisto, kad yra pritaikomai ir vietai, kurioje praleidžiame daugiausiai laiko – namams. Augant supratimui apie ekologiją ir tvarų gyvenimą, sparčiai populiarėja off-grid namai, neprijungti prie bendrųjų inžinerinių tinklų, o naudojantys atsinaujinančius energijos šaltinius ir modernius vidaus inžinerinių sistemų sprendimus. Jų dėka bet kokio tipo namą galima paversti savarankišku, taupančiu išteklius ir pinigus, o galbūt net mobiliuoju namu neatsisakant kokybės ir komforto. Šiuolaikiniai dizaino sprendimai leidžia architektams suprojektuoti kompaktiškus, bet visą reikiamą įrangą talpinančius namus, kurie, prireikus, gali keliauti kartu su savo šeimininku į bet kurį pasaulio kampelį.

Double SuiteRoom  (Amanda Glez nuotr.)

Pagrindiniai off-grid elementai

Tam, kad pastatą būtų galima priskirti off-grid kategorijai, jis turi atitikti pagrindines tokių statinių savybes: savarankiškai gaminti sau reikalingą elektros energiją, savarankiškai išgauti ar talpinti vandenį, bei savarankiškai pasirūpinti atliekų ir nuotekų tvarkymu.

Elektros energijai išgauti gali būti naudojama:

  • Fotovoltiniai saulės moduliai;
  • Vėjo turbinos;
  • Mikro-hidroelektrinės;
  • Baterijos;
  • Hibridinės energijos sistemos, apimančios tradicinius atsinaujinančius šaltinius, tokius kaip saulės, vėjo energija, mikro-hidroelektrines, baterijas ar net dyzelinius generatorius.


Buitinio ir geriamojo vandens tiekimui pasirenkami būdai, atsižvelgiant į konkrečios vietovės ypatumus. Galimi off-grid vandens šaltiniai:

  • Vietiniai vandens telkiniai;
  • Šuliniai;
  • Surenkamas lietaus vanduo;
  • Atsivežamas vanduo talpyklose.


Nesvarbu iš kur vanduo būtų gaunamas, jis turi būti saugus gerti ir naudoti patalpose. Priklausomai nuo vandens kokybės, yra naudojamos skirtingos vandens valymo strategijos:

  • Filtravimas;
  • Cheminis apdorojimas;
  • Ultravioletinė šviesa (UV);
  • Nudruskinimas.

Dėl dažnu atveju riboto prieinamo vandens kiekio, off-grid pastatams tenka itin efektyviai naudoti vandenį. Tam pasirenkami:

  • Vandenį taupantys įrenginiai: maišytuvai, dušo galvutės ir tualetai, kurie sumažina naudojamo vandens srautą;
  • Kompostavimo tualetai;
  • Vandens filtravimas pakartotinai naudojant maišytuvų, dušų, indaplovių ir skalbyklių vandenį.
„Ecocapsule“ iliustracija


Sėkmingai taikoma visame pasaulyje

Vadinamieji „Off-grid“ viešbučiai yra vienas iš būdų svečiams išvengti kasdienio gyvenimo įtampos, išnaudojant gamtos siūlomą ramybę. Įvairiais architektūriniais ir dizaino sprendimais kuriamas ryšys su gamta ir su ekologiškumu. Ispanų architektas Danielis Mayo su grupe kitų architektų ir inžinierių suprojektavo „Vivood Landscape Hotels“ namelius su tikslu panaudoti modulinę architektūrą kuriant tvarių viešbučių tinklą. „Mano idėja buvo dirbti su dviem pramonės sritimis, kurios mane sužavėjo ir yra labai aktualios Ispanijoje: architektūra ir turizmas, – sako D. Mayo. – Tikslas buvo įnešti naujovių dviejuose tokiuose tradiciniuose sektoriuose.“

„Vivood Landscape Hotel“. Alfonso Calza nuotr.

Off-grid konceptas, nors ir dažnai taikomas mažesnėms, modulinėms erdvėms, gali apimti tiek individualius gyvenamuosius namus, tiek didesnius pastatus, ar net mažas bendruomenes. Architektas Gregas Duttonas savo šeimos nuosavybėje Ohajo valstijoje, JAV, suprojektavo off-grid individualų namą. 56 kvadratinių metrų būstas yra visiškai off-grid, neturi prieigos prie bendrųjų elektros ar vandens tinklų. Namuose vienintelis energijos šaltinis – saulės moduliai. Kiti aplinkai nekenksmingo dizaino elementai yra natūrali vėdinimo sistema ir lietaus vandens surinkimo sistema, kuri tarnauja kaip pastato vandentiekis.

„Vivood Landscape Hotel“. Alfonso Calza nuotr.

Off-grid puikiai pritaikoma ir šiuolaikinio stovyklavimo su visais patogumais koncepto idėjai. „Nice Architects“ sukurta „Ecocapsule“ tai – itin kompaktiško ateities būsto vizija, kuomet 6,3 kv. m. vidinės erdvės suprojektuota funkcionaliai ir leidžiant mėgautis gyvenimu, gamta ir laisve bet kur. Projekte yra visiškai įrengta virtuvėlė, vonios kambarys su dušu ir pagrindinė erdvė, kurioje yra miegamasis, svetainė ir galbūt net nuotolinio darbo erdvė. Off-grid kapsulę maitina vėjo turbina ir saulės kolektoriai, įkraunantys didelės talpos baterijas, jos forma skirta surinkti maksimaliai daugiau lietaus vandens ir rasos, o kompleksiška vandens filtrų sistema užtikrina vandens iš bet kurio natūralaus šaltinio virtimą švariu vandeniu.

„Ecocapsule“ nuotr.

Skleidžiamos idėjos Lietuvoje

Daug metų statybų ir projektavimo srityje patirties turintis žurnalas „Statyba ir Architektūra“ teigia, kad off-grid pastatai yra ateitis, todėl entuziastingai dalinasi informacija, pavyzdžiais iš viso pasaulio ir konkrečiais produktais, padėsiančiais jūsų namus paversti dalinai arba visiškai nepriklausomus nuo bendrųjų inžinerinių tinklų.

Šią vasarą organizuotame konkurse „Namai paskui tave: mobili off-grid ateitis“, architektai, inžinieriai, dizaineriai ir šių sričių studentai buvo kviečiami pristatyti savo off-grid projektų idėjas ir sprendimus. Nugalėjai suprojektavo namus, kurie pasak žinomų lietuvių architektų komisijos, pristato puikių minčių ir idėjų, kurias, pasitelkus savo srities specialistus, būtų galima išvystyti iki įgyvendinamų prototipų.

I vieta – „Inkilas“. Autorės: Jūratė Volkavičiūtė ir Agnė Šeduikytė

Off-grid namo koncepcija vystoma siekiant atsikratyti perteklinių daiktų, skirti dėmesį kintančiai aplinkai, suprasti ją, gyventi gamtoje ir priklausyti nuo jos. 29,30 kv. m pastatas suprojektuotas taip, kad pagal poreikį galėtų būti transformuojamas. Šiltuoju metų laiku, kai daugiausia būname lauke, pastatas išsiplečia dėl prijungiamų dviejų terasų: viena – nedideliam žolelių daržui, darbo stalui ar kitoms mėgstamoms veikloms, kita – poilsiui ir bendravimui, todėl joje planuojamas valgomojo stalas. Kiek atvėsus orams rudenį ar ankstyvą pavasarį namas suskleidžiamas, tačiau terasos vis dar naudojamos kaip valgomasis ar kitoms veikloms.

„Inkilas“ vizual.
„Delta“ vizual.

II vieta – „Delta“. Autorės: Greta Vasiliauskaitė ir Grasilda Mintaučkytė

35 kv. m namas susidaro iš dviejų tūrių. Tamsus taisyklingos trikampės prizmės modulis yra puikiai pažįstamas akiai (savo forma primena palapinę). Jo forma palanki generuoti saulės energiją, rinkti vandenį. Pastatas suprojektuotas taip, kad būtų lengvai perkeliamas. Šios sąlygos riboja pastato dydį ir formą, tad siūloma sulankstomojo pastato sistema. Pastato moduliai sudaryti iš jau paruoštų konstrukcinių sluoksnių, kurie susideda transportuojamo į dydžio plokštumas. Nuvežus plokštes į vietą, jos išlankstomos į norimų parametrų modulius. Šoniniai fasadai sudedami vietoje iš atskirų dalių.

„Upeivis“ iliustracijos ir planas

III vieta – „Upeivis“. Autorius: Marius Lukošiūnas

37,9 kv. m „Upeivis“ skirtas gyvenimui upėse, dviem gamtos išsiilgusiems žmonėms. Tačiau tinka ir gyvenimui ežere, pakrantėje, miške, leidžia savarankiškai judėti vandens paviršiumi. Namelį galima transportuoti sunkvežimiu ir kranu iškelti į norimą vietą krantinėje ar sausumoje. Formai pasirinktas pailgas stačiakampis suapvalintais galais – tai kanalais plaukiojančių namelių, medinių laivų ir garlaivių elementų savita interpretacija.

Evelinos Četyrkovskos ir Anastasijos Bogomolnikovos vizual.

Publikos simpatijų laimėtojas. Autorės: Evelina Četyrkovska ir Anastasija Bogomolnikova

Šis off-grid modulinis namas - yra grįžimas prie senųjų tradicijų. Inspiracija - wabi sabi (Japonijos estetikos filosofija) bei nordiškas gyvenimo stilius. Off-grid namelis yra ne vien gyvenamosios paskirties namas. Jis yra geriausias draugas. Visi blokai pastate yra autonominiai. Tai leidžia, esant būtinybei, tam tikrą bloką transportuoti kol kiti bus likę. Tarkime viešą bloką galima nuvežti į tam tikrą vietą rengti parodą, kol miegamasis ir svetainė bus vietoje.

Grego Duttono šeimos namas. Lexi Ribar nuotr.

Kur yra blokų angos - ten projektuojamos stumdomos durys. Visi blokai turi fotovoltoninę plokštę, elektrinį šildymą bei vėdinimo sistemą, todėl lengvai gali būti atskirti vienas nuo kito.