Dvaras su turtinga tarpukario istorija

XX a. pradžioje statyto dvaro šeimininkai buvo garsus baudžiamosios teisės profesorius Bronislovas Vrublevskis, 1925–1927 m. ėjęs Vilniaus Stepono Batoro universteto rektoriaus pareigas, ir jo žmona Kristina Vrublevska. Po Antrojo pasaulinio karo dvare įkurta sanatorija nuo tuberkuliozės besigydantiems ligoniams, vėliau tuberkuliozės ligoninė, kuri 2003 m. prijungta prie VšĮ Respublikinės tuberkuliozės ir infekcinių ligų universitetinės ligoninės. Nuo to laiko dvaras liko tuščias ir buvo naudojamas nebent filmavimams ar fotosesijoms. Čia 2014 m. „Artbox Production House“ filmavo šiurpią Vokietijos prekybos paštu įmonės „OTTO“ reklamą „Fearless“ (liet. bebaimė).

Nuo 1992 m. dvaro sodyba įtraukta į Nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą. Centriniame rūmų pastate išlikę vertingų fasadų architektūrinių ir vidaus interjero elementų, sienų ir lubų tapybos fragmentai, marmuro laiptai su augalinio motyvo kalto metalo laiptų turėklais, originali grindų danga – keraminių plytelių mozaika, inkrustuoto parketo fragmentai ir kt. Mišraus plano parkas prie dvaro buvo įkurtas 1906 m. Jis XX a. viduryje buvo paskelbtas valstybės saugomu gamtos paminklu.

Vyžulionių dvaro sodybos rūmai

Vyžulionių dvarą Turto bankas 2022-ųjų gegužę perėmė iš specialiųjų socialinės globos namų „Tremtinių namai“. Aukcione bus parduodami 944,45 kv. m ploto centriniai dvaro rūmai bei pagalbiniai pastatai, kurių bendras plotas beveik 382 kv. m: garažas-dirbtuvės, dezinfekavimo blokas, ūkinis pastatas ir kiemo rūsys. Kartu su šiuo turtu naujasis šeimininkas įgis teisę 16 metų terminui išsinuomoti Vyžulėnų ežero pakrantėje esančią daugiau nei 8 ha ploto žemės sklypo dalį, kurioje plyti parkas, trys tvenkiniai, dvaro rūmai ir pagalbiniai pastatai. Naujieji dvaro savininkai prieš imdamiesi dvaro tvarkymo darbų turės atlikti istorinius fizinius tyrimus.

Karo metu smarkiai nenukentėjo

Iki aukciono paskelbimo, kaip jau buvo minėta, Turto bankas dvarą nuomojo. Kaip dar praėjusių metų rudenį laidoje „Keturios sienos“ sakė Turto banko Pardavimų departamento direktorė Guoda Gurauskaitė, objektą galėjo išsinuomoti visi, tačiau būta tam tikrų nuomos sąlygų: nepabloginti būklės ir pan. „Keturių sienų“ komandos lankymosi dvare dieną jį ketino nuomotis kūrėjai, planuojantys jame filmuoti vaizdo medžiagą.

„Pastatas yra gana prastos būklės. Keletą dešimtmečių jame nebuvo vykdoma jokia veikla ir natūralu, kad turtas yra pasenęs“, – pabrėžė pašnekovė ir pridūrė, kad būsimas dvaro šeimininkas bent jau neturės rūpintis elektros ar vandentiekio atvedimu – šios komunikacijos dvare yra.

Vyžulionių dvaro sodybos rūmai

Pasakodama apie pastatą, G. Gurauskaitė akcentavo, kad karo metu jis nenukentėjo, tačiau jo vidus buvo pakeistas, norint dvarą pritaikyti sanatorijos, o vėliau ligoninės reikmėms. Tiesa, laimei, dvare išliko nemažai autentiškų, 20 amžiaus pradžią menančių detalių.

„Dvare yra išlikusių fragmentų iš senųjų laikų, bet be abejonės, yra dalykų, kuriuos ligoninė ar sanatorija pakeitė, pavyzdžiui, tam tikrų patalpų grindų, sienų dangos. Džiugina, kad yra išlikusių 20 a. pradžios freskų, laiptų turėklai, durys“, – pažymėjo G. Gurauskaitė.

Vyžulionių dvaro sodybos rūmai

Kaip teigiama Turto banko pranešime, dvaro aukcionas vyks rugsėjo 18–19 dienomis, pradinė turto pardavimo kaina 338 048 eurų. Pardavus šį turtą, didžioji dalis gautų lėšų bus nukreipta valstybės administracinio turto atnaujinimo projektams, likusi dalis – pervesta į valstybės biudžetą.

Pamatyti šiuo metu parduodamą dvarą galite dar praėjusių metų filmuotoje laidoje „Keturios sienos“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)