Pastatą juosianti betoninė tvora išpaišyta svastikos ženklais, praeivių dėmesį atkreipė ir jau kelios dienos atviras langas antrajame aukšte, o angokraščiuose matyti nubyrėjusio tinko žymės.

Savininkai svastikos nematė

Architektūriniu požiūriu vienas vertingiausių Panevėžyje tarpukario laikotarpio pastatų į naujas rankas perėjo prieš trejus metus.

Už išskirtinį kultūros paveldo objektą, kurio skliautus puošia skulptoriaus Juozo Zikaro sukurtieji įspūdingieji atlantai, tuometis šeimininkas „Luminor“ bankas prašė 354 tūkst. eurų. Kiek už šį pirkinį paklojo naujieji savininkai – Panevėžyje veikianti laidų gamintoja, bendrovė „Lietkabelis“, neatskleidžiama. Kadangi pastatas turi saugotinų kultūros paveldo detalių, būsimajam pirkėjui buvo keliami reikalavimai tas vertybes išsaugoti.

Po šio sandėrio „Lietkabelio“ generalinis direktorius ir Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų prezidentas Sigitas Gailiūnas žadėjo jau po pusmečio, dar vėliau – po metų pasidalyti istorinio pastato įveiklinimo idėjomis ir su visuomene.

„Turime planų, bet kol kas jų nenorime skelbti. Atlantų tikrai nenugriausime. Kaip ir negaminsime ir nepardavinėsime šitame pastate laidų“, – 2020-ųjų rudenį „Lietkabeliui“ įsigijus buvusį banką juokavo S. Gailiūnas.

Visgi vienas reikšmingiausių miesto statinių iki šiol tebelaukia savo atgimimo.

Kad buvęs bankas neturi jį mylinčių šeimininkų, išduoda ne tik tikriausiai vėjo išplėštas langas, bet ir ant betoninės tvoros nupiešta svastika.

Regis, toks piešinys buvo naujiena ir patiems savininkams.

„Lietkabelio“ direktoriaus S. Gailiūno pasiteiravus apie vandalų paliktus pėdsakus, jis žadėjo pasidomėti ir perskambinti. Vis dėlto iki darbo dienos pabaigos skambučio taip ir nepavyko sulaukti.

Iki šiol buvęs vienas svarbiausių ir gražiausių Panevėžio statinių jau treti metai stovi netvarkomas (P. Židonio nuotr.)

Panevėžio apskrities vyriausiojo policijos komisariato Komunikacijos poskyrio vedėja Odeta Jukniūtė teigė, kad policija pranešimų apie vandalų išterliotą sieną iki šios dienos nėra gavusi.

Judesio nematyti

Ar vienas reikšmingiausių ir istorinę bei paveldosauginę vertę turinčių pastatų netaps dar vienu apleistu vaiduokliu?

Panevėžio savivaldybės Teritorijų planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Saulius Glinskis teigia, kad į juos dėl pastate planuojamų darbų iki šiol niekas nėra kreipęsi.

„Paprastai jeigu atliekamas paprastasis remontas, kai nekeičiama išorė, leidimų nereikia. Bet kadangi tai paveldosauginis pastatas, visus statybos darbus reikėtų derinti su Kultūros paveldo departamentu. Už pastatą atsakingas savininkas, ji turi organizuoti jo priežiūrą – jeigu iš tiesų sienos išpaišytos svastikos ženklais, turi apie tai informuoti teisėsaugą ir imtis valymo darbų“, – kalbėjo S. Glinskis.

Kultūros paveldo departamento Panevėžio-Utenos teritorinis skyrius informavo, kad ir į juos dėl šio unikalaus objekto nėra kreiptasi.

Veikė bankai

Buvusio banko pastatas išsiskiria unikalios architektūros klientų aptarnavimo sale su įstiklintu kupoliniu skliautu ir jį laikančiomis skulptoriaus Juozo Zikaro sukurtomis atlantų figūromis. Pastatas Respublikos gatvėje 1931-aisiais statytas specialiai bankui ir išties per visą jo gyvavimo laiką šioje vietoje visada veikė vienas kitą keičiantys bankai.

Sklypai bankui statyti nupirkti iš dviejų žydų šeimų už 30 000 litų. Architekto Mykolo Songailos projektuotų rūmų, dabar pripažintų valstybės saugomais, statybos kainavusios 245 000 litų. Joms reikalingos plytos gabentos iš Šiaulių inžinieriaus J. Janavičiaus plytinės.

Rūmuose buvo numatytos ne tik banko patalpos, bet ir butas jo direktoriui.

Bebaigiant statybas buvusi pasirašyta sutartis su skulptoriumi J. Zikaru dėl 12 skulptūrų ir dviejų ornamentų sukūrimo. Šie pastato dekoratyviniai elementai tuomet kainavo 13 500 litų, o pats skulptorius turėjo savo lėšomis samdyti darbininkus.

Pastato erdvę iki šiol puošia J. Zikaro garsieji atlantai, o ant fasado išlikęs ornamentinis pagražinimas su Vyčiu.

Užbaigus statybas, banko rūmai buvo apdrausti 300 000 litų.

1932 m. banko pastate pastatytas pirmasis telefono automatas Panevėžyje.

Respublikos g. pastatas, išgarsintas J. Zikaro darbų, iki šiol tebėra vienas svarbiausių ir gražiausių Panevėžio statinių.