Erdvus 3,3 mlrd. dolerių (2,78 eurų) vertės dangoraižis, iškilęs prie Niujorko centrinės stoties, atspindi svarbų žingsnį miestui stengiantis užtikrinti, kad centriniame Manhatane esanti teritorija, kurios pastatų vidutinis amžius siekia 85 metus, išliktų svarbiausiu biurų rajonu.

Pagrindinis pastato savininkas investicinis fondas „SL Green Realty Corp“ skyrė 220 mln. dolerių (185,25 mln. eurų) naujoms laiptinėms ir geresniam susisiekimui su metro ir Niujorko centrinės stoties priemiestinėmis geležinkelio linijomis. Toks bendradarbiavimas – tai viešojo ir privataus sektorių partnerystės modelis, kurį miestas planuoja diegti šiame rajone.

„SL Green Realty Corp“ vadovas Marcas Holliday:

„Šio įspūdingo projekto užbaigimas skelbia naują dangoraižių projektavimo erą. Tai pastatas, siekiantis tapti XXI a. svarbiausių pasaulinių kompanijų namais ir suteikti atsakingą kaimynystę bendruomenėje, kurioje yra didžiausia žymiausių Niujorko pastatų koncentracija. 427 metrų aukščio dangoraižio plotas apima 157 mln. kvadratinių metrų. „One Vanderbilt“ siūlo neprilygstamą patogumų paketą, naujos kartos biurų dizainą ir yra įsikūręs puikioje vietoje – Niujorko centrinės stoties prieigose“.

Tačiau 427 metrų aukščio „One Vanderbilt“, antras pagal aukštį biurų pastatas Manhatane (už jį aukštesnis yra tik „One World Trade Center“), atsidaro tuo metu, kai nuomos kainos dėl to, kad daugelis dirba iš namų, o miestas patiria didžiausią statybų bumą nuo praėjusio amžiaus devintojo dešimtmečio, krenta.

Subnuomojimas ir trumpalaikiai nuomos sutarčių atnaujinimai šiuo metu sudaro daugiau nei 70 proc. dabartinių nuomos sutarčių. Kompanijos ir patalpų savininkai dabar kovoja su nuosmukio, dėl kurio Niujorkas pasiekė didžiausią nedarbo lygį (apie 20 proc.) tarp didžiųjų Jungtinių Valstijų miestų, rezultatais.

Nors 67 proc. „One Vanderbilt“ patalpų yra išnuomotos nuomininkams, su kuriais sudarytos ilgalaikės sutartys, o kvadratinio metro kaina siekia daugiau nei tūkstantį dolerių (apie 840 eurų), dėl COVID-19 baimės dauguma Manhatano, didžiausios Jungtinių Valstijų biurų rinkos, biurų yra tušti. Panašu, kad tokia situacija tęsis tol, kol bus sukurta veiksminga vakcina.

Dangoraižio, susmailėjančio nuo tos vietos, kai aukščiu pralenkia rytinėje pusėje esantį „Chrysler Building“, patalpų aukštis nuo grindų iki lubų yra didesnis nei vidutinis: tokiu būdu atsižvelgta į pastarųjų metų darbo vietų poreikį, kad biuro patalpose būtų daugiau saulės.

Pagrindinis iššūkis – bent jau trumpuoju laikotarpiu – bus pritraukti žmones atgal į biurus ir įsitikinti, kad patalpų ir liftų išsidėstymas užtikrina darbuotojams galimybę išlaikyti saugų atstumą.
Pastaraisiais klestėjimo metais Niujorke atsirado daugybė atvirų biurų patalpų su grindis siekiančiais išmaniaisiais langais. Patalpų savininkai pasenusiems pastatams atnaujinti buvo priversti išleisti šimtus milijonų dolerių.

Galima išgirsti daugybę pasakojimų apie tai, kaip žmonės iš tankiai apgyvendintų Niujorko rajonų bėga į priemiesčius ar mažesnius miestus. Tačiau didelės apimties turto pardavimų, rodančių, jog investuotojai traukiasi, nefiksuojama. Jei taip nutiktų, kiltų grėsmė Manhatano – svarbiausio pasaulinio finansų centro ir besiplečiančio Jungtinių Valstijų technologijų centro – statusui.

Rugpjūtį sudaryta naujojo „Facebook“ biuro buvusiame Farley pašto pastate, esančiame prie Pensilvanijos stoties ir Madison Square Garden, nuomos sutartis rodo, kad geriausių darbo vietų paklausa niekur nedingo. Tačiau senesni biurai sunkumų talžomoje rinkoje susiduria su sunkumais.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (16)