Architektų prašoma parengti pasiūlymus, kurie apimtų viso kvartalo tarp A. Goštauto ir Lukiškių gatvių sutvarkymą, numatytų galimos naujos statybos sprendinius vietoje griaunamų mažos vertės statinių. Teritorijoje jau esantiems statiniams ir daliai naujos statybos ketinama skelbti atskirus projektavimo konkursus, kurių sprendiniai turės derėti su architektūrinio konkurso nugalėtojo pasiūlyta vizija.

„Siekiame, kad ministerijų miestelyje dirbtų kuo platesnis architektų komandų ratas, kurių tarpusavio urbanistinę darną užtikrintų architektūrinio konkurso nugalėtojas“, – sako Turto banko generalinis direktorius Mindaugas Sinkevičius.

Kartu su sąlygomis architektams prie dokumentų pridedamos apibendrintos vilniečių ir ministerijų darbuotojų apklausos, kūrybinių dirbtuvių rezultatai. Norima, kad architektai kuo plačiau atlieptų suinteresuotų šalių keliamus lūkesčius kvartalui. Taip pat konkurso dalyvių prašoma pateikti sprendimą, kaip galėtų būti įamžintos Lietuvos totorių kapinės, kurias sunaikino sovietai statydami mokslo paskirties pastatus.

„Šis kvartalas turi tapti pavyzdžiu ir kokybiniu šuoliu viešajame sektoriuje, tiek savo išvaizda, tiek išplanavimu, tiek santykiu ir ryšiais su miestu, visuomene. Tikimės, kad galimybė konvertuoti ištisą kvartalą su skirtingomis funkcijomis sudomins plačia architektų bendruomenę visame pasaulyje“, – sako M. Sinkevičius.

Konkurse pateikiami projektai bus anoniminiai, o geriausią projektą išrinks komisija, kurioje dominuos žinomi Lietuvos architektai. 35 proc. vertinamojo balo sudarys urbanistikos/architektūros/kraštovaizdžio kokybė, 30 proc. funkcionalumas ir planavimas, 20 proc. teks tvarumo aspektui ir 15 proc. projektavimo kainai.

„Aktyviai kviečiame architektus iš viso pasaulio prisidėti prie unikalaus projekto, kuris šiai sostinės centre esančiai, tačiau kol kas apmirusiai teritorijai, per kokybiškos architektūros sprendinius suteiks prestižo, įpūs miestiškos gyvybės, o taip pat nubrėš naują kokybės standartą viešajame sektoriuje“, – sako Lietuvos architektų sąjungos tarybos narė Rūta Leitanaitė.

Bendras prizinis konkurso fondas siekia 110 tūkst. eurų. Su konkurso laimėtoju pasirašoma sutartis apims priešprojektinius pasiūlymus visam kvartalui ir aplinkinei teritorijai. Taip pat projektinius pasiūlymus, techninį ir darbo projektus su darbų vykdymo priežiūra centriniam kvartalo sklypui ir jame numatysimiems naujiems pastatams. Konkurso nugalėtojas taip pat turės pateikti rekomendacijas su erdviniais-tūriniais kontūrais (ang. building envelopes) ir funkcijomis pastatams dviejuose šoniniuose sklypuose.

Architektūrinio-urbanistinio konkurso rezultatus pristatyti visuomenei tikimasi šių metų pabaigoje.

Projektas įgyvendinamas etapais

Ministerijų miestelis vystomas etapais, siekiant užtikrinti tvarų projekto finansavimą.

I etapas šiuo metu jau įgyvendinamas – pateikti projektiniai pasiūlymai. Netrukus bus rengiamas techninio projekto parengimo konkursas, remontą ketinama baigti 2025 metais. Į pirmąjį pastatą, A. Goštauto g. 11, planuojama įsikels Sveikatos apsaugos, Žemės ūkio ir Susisiekimo ministerijos. Pastato fasadai turės būti pritaikyti prie bendros architektūrinės vizijos.

Visą ministerijų kvartalą išvysti ketinama 2028 m. Čia įsikurtų 9 ministerijos ir kitos biudžetinės įstaigos. Viso projekto preliminari vertė 170 mln. eurų. Projektas finansuojamas parduodant neefektyvų valstybės turtą

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)