Grafo pastangomis 1900 metais Zyplių dvaro rūmai buvo perstatyti neobarokiniu stiliumi ir suspindo savo grožiu. Deja, po grafo L. Potockio mirties Zyplių dvaro sodyba sunyko ir naujam gyvenimui buvo prikelta tik po šimto metų.

Pranešime žiniasklaidai rašoma, kad restauruotose dvaro rūmuose įsikūrė Šakių kultūros centro Lukšių padalinys, buvusioje vežiminėje veikia Zanavykų muziejus, buvusios virtuvės pastate įsikūrė restoranas „Kuchmistrai“, o dvaro pirmos oficinos pastate – viešbutis „Zyplių dvaro oficina“.

Tris iš keturių reprezentacinę Zyplių dvaro sodybos erdvę sudarančių pastatų valdanti, čia restoraną ir viešbutį įkūrusi bendrovė „Kuchmistrai“ nusprendė baigti restauruoti bei įveiklinti paskutinį pastatą – dar vieną šio dvaro oficiną.

Reikia turėti aiškią viziją

Antrosios Zyplių dvaro oficinos išorė buvo sutvarkyta dar 2011 metais. Tuomet buvo perdengtas ir pastato stogas, protezuotos medinės stogo ir pirmo aukšto perdangos konstrukcijos. Tačiau pastato vidus liko netvarkytas. „Prieš pradedant ką nors daryti, reikia turėti aiškią viziją, kam tai daroma, kas rekonstruotame pastate įsikurs. Rekonstruojant dvaro pastatus svarbu atkurti jų apdailą, erdves, detales ir kartu nenutolti nuo šiandienos komforto, priartėti prie modernios ir išmanios aplinkos “, – sako „Kuchmistrų bendrovės projektų vadovas Redas Miškinis.

Kadangi tokie pastatai būna įtraukti į nekilnojamojo kultūros paveldo registrą, visi juose vykdomi statybos ir tvarkybos darbai yra griežtai reglamentuoti. Tokių pastatų rekonstrukcija trunka ilgiau ir kainuoja žymiai daugiau.

„Nesuklysiu pasakęs, kad pastatyti stilizuotą restoraną būtų paprasčiau ir efektyviau nei jį įkurdinti restauruotame dvaro virtuvės pastate. Daug lengviau būtų pastatyti ir stilizuotą viešbutį, nei jį įrengti į nekilnojamo kultūros paveldo registrą įtrauktoje dvaro oficinoje. Tačiau prikėlus naujam gyvenimui du iš trijų Zyplių dvaro sodybos pastatų, nusprendėme nesustoti ir baigi trečiojo pastato rekonstrukciją“, – akcentavo R. Miškinis.

Ras vietos ir ekspozicijai

„Zyplių dvaro sodyboje buvo dvi oficinos. Antrojoje oficinoje taip pat ketiname įrengti viešbutį. O kadangi oficina buvo dvaro tarnų namai, tai norėtume joje rasti vietos ir ekspozicijai, pasakojančiai apie dvaro tarnų gyvenimą. Apie dvarų ponų gyvenimą yra žinoma daug, o apie juose dirbusius žmones, jų buitį žinių nedaug. Todėl bent tokiu būdu norėtųsi užpildyti šią spragą“, – teigė R. Miškinis.

Pasak jo, antrojoje oficinoje yra ir rūsys, kuris kaip paaiškėjo atlikus tyrimus, yra senesnis už oficinos pastatą, ir galbūt už daugelį dvaro pastatų. Jis bus paverstas vyno rūsiu, o tai reiškia, kad bus ir degustacijų.

„Restauruodami pirmąją oficiną atvėrėme dalį stogo konstrukcijų. Dėl to sulaukėme ne tik paveldosaugininkų, bet ir lankytojų palankių vertinimų. Tą patį ruošiamės padaryti ir įrengdami antrąją oficiną. „Vyšnia ant torto“ turėtų tapti lankytojų akiai atverti restauruoti šios oficinos kaminai“, – sako R. Miškinis.

Antrosios oficinos rekonstrukcija dėl pabrangusių medžiagų ir darbų kainos pareikalaus daugiau lėšų.

Vien architektūrinių, polichrominių tyrimų, remonto, tvarkybos, santechnikos, elektros instaliacijos ir kitų būtinų projekto dalių vertė jau siekia 49 tūkstančius eurų. Tik parengus šį projektą paaiškės ir visa statinio tvarkybos ir tvarkomųjų statybos darbų sąmata. Į ją reikės įtraukti ir dizainerių sprendimų baldams ar sienų dekorui sąmatą.

Viliamasi, kad statybininkai į šią oficiną jau galės įžengti šiemet, o viešbutį joje pavyks įrengti per dvejus metus. „Atliekant pastato restauraciją skaldytų akmenų rūsio sienos fragmentus bus bandoma atkartoti ir kitų oficinos patalpų fragmentuose, bus išsaugotos bei dalinai atvertos medinės sienų bei stogo konstrukcijos, fachtverkinės sienos oficinos mansardoje bei šio statinio kaminai.

„Antroji oficina unikali ir tuo, kad joje buvo ir virtuvės patalpos. Kam dvare, kur stovėjo atskiras virtuvės pastatas, įrenginėti dar vieną virtuvę oficinoje, galima tik spėlioti. Bet šią oficinos virtuvę mes tikrai išsaugosime“, – sako R. Miškinis.

Reikia surasti kompromisą

Pašnekovas neslepia, kad oficinos tvarkybos ir tvarkomiesiems statybos darbams skirtas dvejų metų terminas galėtų gerokai sutrumpėti, jei šie darbai nebūtų atliekami į nekilnojamojo kultūros paveldo registrą įtrauktame pastate.

„Norint tokį pastatą įveiklinti, reikia jį padaryti moderniu. Ir čia prasideda diskusijos, ką galima daryti, o ko – ne. Kartais atsakymo neranda ir patys paveldosaugininkai. Kol išdiskutuojamas sprendimas, sugaištama daug laiko.

Pavyzdžiui, dėl nuolat kylančių reikalavimų tokiame pastate įrengti spa ar sauną negalima. Nors, mano manymu, į tai reikėtų žvelgti atlaidžiau, nes be kompromisų išsaugoti paveldo objektą pritaikant jį šiuolaikiniams poreikiams yra neįmanoma.

Štai, kad ir dėl oficinos laukujų durų kilusi diskusija. Šios durys yra tikrai gražios ir jas reikėtų palikti. Tačiau senos durys sukrypusios, jos nebeužsidaro, yra kiauros. Jei paliksi tokias duris, pastate švilpaus vėjai. Jei uždėsi ant jų kitas, senųjų nebesimatys. Dėti ant autentiškų durų stiklą nesutinka paveldosaugininkai. Dabar ieškome sprendimo ir jis bus rastas.

Sutvarkę bei įveiklinę du Zyplių dvaro sodybos pastatus mes tą tikrai padarysime ir su trečiuoju“, – neabejoja R. Miškinis.

Patalpas šildys dujomis

Kad kompromisas su paveldosauginiais bus rastas, neabejoja tvarkybos bei tvarkomųjų statybos darbų projekto vadovė architektė Nijolė Kazakevičiūtė, drauge su architekte Audrone Lainauskaite. Jos jau rengia trečio pastato projektą.

„Zyplių dvaro sodybos pastatų tvarkybos darbai vyksta jau apie dvidešimt metų. Jie prasidėjo nuo dvaro rūmų pastato. Abi dvaro oficinos yra panašios, tik antrojoje dar yra rūsys. Visi senieji pastatai turi savo vertingų savybių aprašus. Tai – tūris, kapitalinių sienų tinklas, fasadai, autentiškos durų ir langų angos, konstrukcijos, ant antros oficinos patalpų sienų yra išlikę trafaretinės polichromijos ornamentų fragmentų. Visa tai bus išsaugota“, – sako N. Kazakavičiūtė.

Pasak jos, pastate bus įrengti šiuolaikinius reikalavimus atitinkantys inžineriniai tinklai, įrengtas dujinis šildymas. Dalyje patalpų bus šildomos grindys, dalyje – radiatoriai. Pastate veiks ir oro kondicionavimo sistema, bus bevielis internetinis ryšys. Oficinos interjerą neabejotinai papuoš mansardoje išlikusios buvusių gyvenamųjų patalpų sienų restauruotos fachtverkinės konstrukcijos bei mūriniai pasvirę pirmo aukšto buvusių krosnių dūmtraukiai, sueinantys į du kaminus mansardoje.

„Rengiant pastato pritaikymo viešbučiui projektą labai svarbu išsaugoti istorinę planinę patalpų struktūrą, kapitalines sienas. Nors istorinė gyvenamoji paskirtis ir būsimoji viešbučio paskirtis labai panašios, tačiau planinė struktūra skiriasi: prie kiekvieno viešbučio kambario turi būti šiuolaikinis san. mazgas, viešbutyje kiekvienas numeris turi turėti atskirą įėjimą, o seniau oficinoje patalpos buvo pereinamos. Dalis viešbučio kambarių bus pritaikyti žmonėms su negalia“, – pasakoja architektė Audronė Lainauskaitė.

Stengsis išsaugoti pastato aurą

Darbus pritaikant antrosios dvaro oficinos pastatą viešbučiui tęs ir pirmosios oficinos interjerą kūrusi dizainerė Ieva Kuzmienė. „Pirmoje oficinoje buvo reglamentuotas dvispalviškumas. Daugiau spalvų pasitelkiau tik kurdama sanitarinių mazgų interjerą. Tai patiko ir lankytojams, ir paveldosaugininkams, todėl dabar kurdama antrosios oficinos sanitarinių mazgų interjerą pasitelksiu dar daugiau gyvesnių spalvų. Grindų, sienų plytelės bus dar spalvingesnės, tačiau juodos spalvos akcentais išsiskirs ir baldai, ir šviestuvai.

Šis pastatas turi savo aurą, todėl kuriant jo interjerą reikia elgtis pagarbiai. Rasti sutarimą reikia ir su paveldosaugininkais. Pavyzdžiui, įspūdingi plytiniai kaminai, dar įspūdingiau atrodytų be tinko, bet laikantis paveldosaugininkų nurodymų, mes atidengsime tik dalį šių plytų“, – sako I. Kuzmienė.

Pasak jos, viešbučio interjerui išskirtinumo suteiks išsaugota mansardos medinė gegnių stogo konstrukcija su statramsčiais ir spyriais. Vertikalūs, horizontalūs ir pasvirę konstrukciniai elementai formuoja netradicinę erdvę, kuri nuo 1,60 m aukštėja net iki 7 m. Šios konstrukcijos ritmas ir išlikusios medienos paviršius bus paryškinti integruotu LED apšvietimu.

„Taip pat bus išsaugotas ir oficinos mansardoje esantis kambarys su fachtverko konstrukcijos sienomis. Jos matysis ir vonios kambaryje. Oficinos mansardos centre akį trauks masyvūs, aukšti dūmtraukiai su „kojomis“. Pastato akcentu šie dūmtraukiai liks ir po jo restauracijos“, – sako I. Kuzmienė.

Nauji mediniai intarpai bus sendinami

Atliekant tvarkomuosius statybos darbus bus pagaminta nauja oficinos laiptinė, vidaus patalpų durys. Keraminė raudonų plytų danga holuose bus restauruojama.

Kuriant interjerą bus naudojamos tik natūralios apdailos medžiagos. Grindys bus klojamos iš plačių medinių lentų. Nauji vožtiniai medinių lubų intarpai bus dirbtinai sendinami ir beicuojami keliais sluoksniais, kad neišsiskirtų iš jau laiko palietų lubų lentų.

„Pirmajame oficinos aukšte yra išlikusių sienų polichromijos fragmentų. Dėmesį atkreipia languotas piešinys, panašus į ant sienos pakabintą skarelę ar staltiesę. Šis mėlynų bei rudų atspalvių languotas piešinys bus atkurtas ant kitų kambarių sienų.

Edukacijoms skirtoje patalpoje įrengsime nedidelę virtuvėlę, o rūsyje su žemomis skliautinėmis iš plytų mūrytomis lubomis bus įrengta vyno degustacijų patalpa. Vyno degustacija vyks prie granitiniu stalviršiu uždengtos stalo, dekoruoto ažūriniais keraminiais blokeliais“, – sako dizainerė.

Naujam gyvenimui prikelta antroji oficina Zyplių dvaro sodybą čia užsukti ar laiką praleisti nusprendusiems lankytojams pavers dar patrauklesne.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją