Norint nuosavame sklype greta savo namo ar netoli sklypo ribos pastatyti surenkamą sandėliuką sodo ir daržo įrankiams, dviračiams ar kitiems įvairiems daiktams laikyti, svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad daiktai, kaip civilinių teisių objektai, skirstomi į kilnojamuosius ir nekilnojamuosius.

Nekilnojamieji daiktai yra žemė ir kiti daiktai, kurie susiję su žeme ir kurių negalima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties bei iš esmės nesumažinus jų vertės (pastatai, įrenginiai, sodiniai ir kiti daiktai, kurie pagal paskirtį ir prigimtį yra nekilnojamieji). Daiktai, kuriuos galima perkelti iš vienos vietos į kitą nepakeitus jų paskirties ir iš esmės nesumažinus jų vertės, laikomi kilnojamaisiais, jeigu įstatymai nenustato ko kita.

Jeigu objektas (sandėliukas) atitinka kilnojamojo daikto požymius (t.y., jeigu statybos darbais vietoje neįrengiamos laikančiosios konstrukcijos), jis nelaikytinas statiniu ir Statybos įstatymo bei jo įgyvendinamųjų teisės aktų reikalavimai netaikomi.

Primintina, kad kilnojamieji daiktai taip pat neregistruojami Nekilnojamojo turto registre (NTR).
Taip pat svarbu prisiminti, kad Žemės įstatyme (21 straipsnio 7 dalyje) nustatyta, kad žemės savininkai ir kiti naudotojai privalo, savo naudojamuose žemės sklypuose vykdydami ūkinę, ir kitą veiklą nepažeisti gretimų žemės sklypų savininkų ar naudotojų ir gyventojų teisių ir įstatymų saugomų interesų.

Jeigu įrengiamos naujos laikančiosios konstrukcijos ir jos tvirtinamos prie esamo (įregistruoto NTR) pastato, laikoma, kad atliekami šio pastato rekonstravimo darbai. Tokiu atveju statybą leidžiančio dokumento (SLD) privalomumas nustatomas pagal statinio kategoriją bei teritoriją, kurioje yra žemės sklypas. Šią informaciją galima rasti ČIA.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją